Jiří Fejgl
25. listopadu 2022 • 20:35

Maskot? Nejsem jen kamarád trenéra, durdí se veterán Alves

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Djalma Santos, toť jméno z brazilských fotbalových bájí. Obránce, souputník Pelého, dosud nejstarší hráč, který za ikonický národní tým nastoupil na mistrovství světa. V Kataru ho může překonat muž, který rovněž míří do pohádek. Danimu Alvesovi stačí jen pomoci Brazílii k titulu, na který čeká dvacet let.



Střelec z Liverpoolu Roberto Firmino měl smůlu. Šikula z Aston Villy Philippe Coutinho rovněž. Brazilská nominace pro Mundial je klasicky našvihaná velkými personami. Její oznámení je pak tématem pro rozbory, hádky, nářky i radost.

Letos to nebylo jinak. Jedno jméno bylo propírané extra. Dani Alves se dostal do nominace, přestože už mu táhne na čtyřicet, přestože během podzimu na mexickém angažmá nehrál - léčil zraněné koleno.

„Nikdo přece nehraje kvůli tomu, že se kamarádí s trenérem. To Tite riskuje svůj džob, pokud vybere špatné hráče,“ prohlásil populární bek. „Když o mně řeknete, že jsem starý, absolutně nesouhlasím. Věk je jenom číslo. Když je vám dvacet, jste nervózní, máte strach. To se mi nestane,“ přesvědčoval.

Debaty však neutnul. Jede spíš jako maskot, motivátor, říkalo se. Ostatně první zápas tomu nahrál. Veterán se nedostal ani mezi pětici střídajících, zato na lavičce rozdával dobrou náladu. Oslava se střelcem dvou branek Richarlisonem budiž důkazem. Pánové předvedli nacvičený rituál, radost z nich tryskala.

Ostatně Alves byl vždy takový. Miluje brazilskou hudbu, tanečky, před střetem se Srbskem přišel se spoluhráči do kabiny s bubínky, vlnil se v bocích. Takové si ho pamatujeme z velkých angažmá v Barceloně, Paříži či Juventusu.

Navíc jako „taťka“ týmu už jeden velký zářez stihl. Před rokem ho vybral trenér André Jardine, aby šéfoval olympijskému výběru na Hrách v Japonsku. Připomeňme, že na olympiádě hrají výběry do třiadvaceti let, které mohou posílit tři starší borci. Alves fungoval jako mentor, vrba, vzor. Povedlo se, Brazilci si pověsili na krk zlaté medaile.

„Přijel jsem olympiádou nepolíbený, zato s velkým snem, který se mi splnil,“ vyznal se Alves.

Před rokem (olympiáda 2020 se konala kvůli covidu v roce 2021) byl však i zásadním článkem sestavy. Post pravého beka byl jeho. Na něm je doma, táta, který ho trénoval v žácích, z něj sice chtěl mít křídlo, ale malý Dani nedával vůbec góly. Proto se přesunul do defenzivní linie. Byl to dobrý krok, což je zřejmé.

V Kataru by však měl spíše usměrňovat kabinu, šířit dobrou náladu, zamezit excesům. I když… Úvodní duel dohrál v bolestech pravý bek číslo jedna Danilo. Zranil se v době, kdy už měla Brazílie vystřídáno. Je možné, že přijde Alvesův čas, Brazilci hrají další duel v pondělí proti poměrně silnému Švýcarsku.

Překoná Alves Djalmu Santose? Stačí, aby nastoupil.

Jak uspět na MS? Hřebíkovi favorité jsou Brazílie a Evropané. Repre se blíží klubům
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Brazílie 3 2 0 1 3:1 6
2. Švýcarsko 3 2 0 1 4:3 6
3. Kamerun 3 1 1 1 4:4 4
4. Srbsko 3 0 1 2 5:8 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud