26. listopadu 2022 • 19:10

SESTŘIH: Francie - Dánsko 2:1. První postupující, rozhodl dvougólový Mbappé

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Francie ve druhém zápase skupiny D zdolali Dánsko 2:1 díky dvěma trefám Kyliana Mbappého a jsou prvním postupujícím týmem do osmifinále na mistrovství světa v Kataru. Obhájci titulu z šampionátu v roce 2018 se dostali do vedení v 61. minutě po pěkné narážečce Mbappého s Theem Hernándezem. Už za sedm minut ale srovnal Andreas Christensen, Seveřané pak dokonce trefili tyč. Rozhodující úder přišel v 86. minutě, když hvězdný útočník PSG na zadní tyči překonal Kaspera Schmeichela.



Francouzi ve středu zakončí skupinu zápasem s Tuniskem, Dánové nastoupí v paralelně hraném utkání proti Austrálii a ve hře o postup je udrží jedině vítězství.

Francouzský trenér Didier Deschamps ve srovnání s výhrou nad Austrálií vyměnil v základní sestavě tři ze čtyř defenzivních hráčů, místo si udržel jen Upamecano. Brankář Lloris, chytající na čtvrtém světovém šampionátu, nastoupil ke 141. mezistátnímu zápasu a k rekordu Liliana Thurama mu chybí jedno utkání.

Dánský kouč Kasper Hjulmand udělal po bezbrankové remíze s Tuniskem čtyři změny a mimo jiné nasadil nové útočné trio Lindström, Cornelius, Damsgaard.

Dánové také začali ofenzivněji, ale první šanci měl v 10. minutě Giroud, který dvěma góly proti Austrálii vyrovnal francouzský střelecký rekord 51 branek Thierryho Henryho. Těžil ze hry křídel Mbappého a Dembélého. Po jednom z centrů hlavičkoval Rabiot a Schmeichel vytáhl skvělý zákrok.

Ve 36. minutě si zaběhl za obranu Cornelius, který v červnu v St. Denis jako náhradník rozhodl dvěma góly během půlhodiny o výhře nad Francií v Lize národů 2:1, ale tentokrát branku netrefil.

Na začátku poslední půlhodiny si Mbappé naběhl na přihrávku Thea Hernandeze a svoji třetí šanci v zápase proměnil ve třicátý gól v reprezentaci. Vedení Francouze až příliš ukolébalo, obrana v 68. minutě poprvé zaváhala a Christensen vyrovnal. Byla to vůbec první střela Dánů mezi tři tyče.

Do té doby oboustranně opatrný zápas nabral obrátky a útoky se rychle střídaly. Francouzi měli další šance a čtyři minuty před koncem po Griezmannově centru dotlačil Mbappé stehnem míč do sítě. Byl to jeho už třetí zásah na šampionátu a v tabulce střelců dostihl Valenciu z Ekvádoru.

Francouzi Dánům oplatili dvě letošní porážky z Ligy národů a na čtvrtý pokus neoblíbeného soupeře porazili. Na minulém šampionátu v Moskvě skončil vzájemný zápas ve skupině 0:0.

Jak Mbappé porazil Dánsko? Nejprve přesná střela, pak důraz před Schmeichelem
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 61. Mbappé, 86. Mbappé

Hosté: 68. A. Christensen

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Koundé, Varane (75. Konaté), Upamecano, T. Hernández – Tchouaméni – Griezmann (90+2. Fofana), Rabiot – Dembélé (75. Coman), Giroud (63. Thuram), Mbappé.

Hosté: Schmeichel (C) – Nelsson, A. Christensen, Andersen – Maehle, Eriksen, Höjbjerg, Kristensen (90+2. Bah) – Damsgaard (74. Dolberg), A. Cornelius (46. Braithwaite), Lindström (85. Nörgaard).

Náhradníci

Domácí: Aréola, Mandanda, Camavinga, Coman, Disasi, Fofana, Guendouzi, Kolo Muani, Konaté, Pavard, Saliba, Thuram, Veretout

Hosté: Christensen, Rönnow, Bah, Braithwaite, Dolberg, Jensen, Kjaer, Nörgaard, Poulsen, Skov Olsen, Skov, Larsen, Wass, Wind

Karty

Domácí: Koundé

Hosté: A. Christensen, A. Cornelius

Rozhodčí

Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz

Stadion

Stadium 974

Návštěva

42 860 diváků

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 2 0 1 6:3 6
2. Austrálie 3 2 0 1 3:4 6
3. Tunisko 3 1 1 1 1:1 4
4. Dánsko 3 0 1 2 1:3 1

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud