Jan Podroužek
26. listopadu 2022 • 13:55

Valencia, jediný na světě. Za Ekvádor na MS dává góly jen on, bude ale fit?

Autor: Jan Podroužek, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápas opouštěl na nosítkách s bolavou pravou nohou, větší hrůzu pro Ekvádor nejde vymyslet. Enner Valencia je totiž jediný hráč, který za jihoamerickou reprezentaci skóroval na posledních dvou mistrovství světa. Jako by byl jediný na světě… Včera zařídil remízu s Nizozemskem 1:1, která dává oběma týmům velkou šanci na postup do osmifinále.



Ekvádor byl na mistrovství světa v roce 2014, o čtyři roky později chyběl, teď je zase zpátky mezi elitou. Za toto období za něj na šampionátu skóruje pouze… Enner Valencia. Výhradně on.

To je šest gólů ze šesti. Před osmi lety jedna trefa proti Švýcarsku a dvě proti Hondurasu, v posledním utkání ve skupině s Francií vyšel Ekvádor naprázdno a na turnaji skončil. A teď dvě branky proti Kataru a včera další jedna s Nizozemskem. Remízová, a to měl Valenciův tým určitě i na výhru…

Mimochodem, za stejné období, tedy od roku 2014, dali na světových šampionátech ve skupinových fázích stejně gólů jako útočník Fenerbahce pouze Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Nikdo jiný.

Jako by Valencia byl pro Ekvádor jediným na celém světě. Včera zblízka dorážel prudkou ránu Gonzala Platy, čímž vyrovnal stav zápasu s Nizozemskem na 1:1. A pak už Jihoameričané výsledek udrželi.

Nebo pardon, měli navíc. Plata trefil za pár minut břevno, týmu Gustava Alfara navíc nebyl v závěru prvního poločasu uznán gól pro ofsajd.

Tím pádem jsou na tom Nizozemci a Ekvádorci úplně stejně – čtyři body a pozitivní skóre 3:1. To znamená, že domácí Katar je ze hry, a tříbodový Senegal musí v posledním zápase povalit právě Ekvádor.

Velkým tématem před úterním rozuzlením skupiny bude stav střelce Valencii. Ten totiž opouštěl zápas v jeho závěru na nosítkách, důvodem měla být bolest v pravé noze. Po utkání už byl ale schopen na nohu stoupnout, procházet se po hřišti a zdravit se se spoluhráči.

Ti spoléhají, že ho za tři dny zase budou mít po boku.

Kdo jiný by přece dal za Ekvádor gól?

SESTŘIH: Katar - Ekvádor 0:2. Domácím vstup nevyšel, zářil Valencia. V akci VAR
Video se připravuje ...

Enner Valencia na MS

2014

Ekvádor–Švýcarsko 1:2 1 gól
Ekvádor–Honduras 2:1 2 góly
Ekvádor–Francie 0:0 -

2022

Ekvádor–Katar 2:0 2 góly
Ekvádor–Nizozemsko 1:1 1 gól

Postupová matematika

  • Čtvrtý Katar už je vyřazený.
  • Třetí Senegal postoupí v případě, že vyhraje v posledním utkání nad Ekvádorem. Pokud by remizoval, potřeboval by, aby Nizozemsko prohrálo s Katarem a mělo zároveň horší skóre, což znamená horší rozdíl ve skóre, nebo v případě méně vstřelených branek.
  • Ekvádor postoupí, když neprohraje se Senegalem. Může i prohrát, ale pak by Nizozemsko muselo prohrát s Katarem a mít zároveň horší skóre.
  • Nizozemsko postoupí, když neprohraje s Katarem. Může i prohrát, ale:

            - při výhře Senegalu nad Ekvádorem nesmí mít Ekvádor lepší skóre.

            - při remíze Senegalu s Ekvádorem nesmí mít Senegal lepší skóre.

Katar - Ekvádor: Gól Valencii zrušil kontroverzní ofsajd
Video se připravuje ...

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Nizozemsko 3 2 1 0 5:1 7
2. Senegal 3 2 0 1 5:4 6
3. Ekvádor 3 1 1 1 4:3 4
4. Katar 3 0 0 3 1:7 0

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud