28. listopadu 2022 • 16:55

Katarská pomsta Němcům. Diváci ukázali Özila, ale reportér odhalil, že…

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Díváte se na nás skrz prsty? My na vás také. Zhruba tak nějak by se dalo interpretovat dění v hledišti při včerejším utkání Německa proti Španělsku (1:1) na mistrovství světa. Domácí fanoušci z Kataru v rukou drželi fotografie a kresby s obličejem Mesuta Özila, který při ukončení reprezentační kariéry hovořil o rasismu v německém fotbale.



Ten pohled zarazil asi mnohé. Proč poukazovat na hráče, který na turnaji vůbec není a dohrává kariéru v istanbulském Basaksehiru? Ale rychle bylo zřejmé, co se Katařané snaží říci…

Reagovali na gesto Neuera a spol. před začátkem středečního zápasu s Japonskem, kdy si hráči zakryli ústa při pořizování týmové fotografie kvůli postoji FIFA a pořadatelů k nošení duhové pásky podporující sexuální menšiny. Pod hrozbou udělení žluté karty si jí kapitáni několika evropských mužstev nakonec nevzali.

Ale kritické hlasy to neumlčelo. Byl to další políček vůči FIFA a Kataru. Teď se zdá, že nastal čas na odplatu a připomenutí Özilova případu. Když se bývalý záložník Realu Madrid a Arsenalu po neúspěšném vystoupení Němců na minulém šampionátu vzdal reprezentace, odůvodnil to: „Kvůli rasismu a nedostatku respektu.“ Hráč s tureckým původem, který se ještě před turnajem stal terčem kritiky kvůli fotografiím s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem.

Hřebík nevěřil Němcům, ale... poučili se. iSport studio po zápase Španělsko - Německo
Video se připravuje ...

Jenže otázka zní, jak moc byla akce Özil spontánní. Reportér německého deníku Bild oslovil po zápase v dějišti dělníka Mohameda z Bangladéše, který společně s dvěma kamarády sledoval zápas na tribuně ve španělském dresu.

„Když jsme přišli na tribunu, plakáty už byly připravené na našich místech. Potom přišel jeden Katařan a ukázal nám, co s nimi máme dělat: Držte je před sebou a nediskutujte o tom. Tak jsme ho poslechli. Nevím, co ty plakáty znamenají,“ svěřil se dělník německému reportérovi.

Bild pak ve svém článku uštěpačně poznamenává: „Takže to byla akce ve stylu oko za oko. Naplánována Katařany, ale provedena dělníky z ciziny. Jako mnoho věcí v této zemi…“

Až bude Německo odvracet ve čtvrtek překvapivé vyřazení proti Kostarice, dá se čekat, že na katarskou podporu v hledišti spoléhat určitě nemůže.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud