29. listopadu 2022 • 22:30

SESTŘIH: Írán - USA 0:1. Američané ubránili náskok a slaví postup

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Spojených států amerických na mistrovství světa v Kataru v závěrečném utkání skupiny B v přímém souboji o postup porazili Írán 1:0 a z druhého místa prošli do osmifinále. Zápas zemí, mezi nimiž panuje velká politická rivalita, rozhodl na stadionu Sumáma v Dauhá ve 38. minutě záložník Christian Pulisic.



Američané na světovém šampionátu zvítězili po pěti zápasech, v předchozích dvou duelech v Kataru uhráli remízu. Tým USA prošel do vyřazovacích bojů při posledních třech účastech na MS a v osmifinále si zahraje v sobotu s Nizozemskem. Íránci na premiérový postup ze skupiny na mistrovství světa nedosáhli a s turnajem se rozloučili s bilancí dvou porážek a jednoho vítězství.

Obě země od roku 1980 neudržují diplomatické vztahy, na hřišti ale mezi týmy výraznější napětí nepanovalo. Íráncům by k postupu stačila i remíza, Američané potřebovali zvítězit a od úvodu byli aktivnější.

Do íránské branky se vrátil Baíranvánd, který se zranil v úvodním utkání šampionátu s Anglií a v druhém zápase nenastoupil. Třicetiletý gólman měl více práce než jeho protějšek. Nejprve zlikvidoval Pulisicovu hlavičku a v 17. minutě vyrazil Destův ostrý centr z pravé strany.

Ve 34. minutě po Sargentově přiťuknutí těsně přestřelil Weah, za další čtyři minuty už ale Američané vedli. Na McKennieho centr si naběhl Dest, poslal míč hlavou před branku a Pulisic jej zblízka dostal do sítě. Záložník Chelsea se ale srazil s gólmanem a do druhého dějství už nenastoupil.

V závěru pětiminutového nastavení první půle ještě překonal s pomocí tyče brankáře Weah, ale jeho trefa kvůli ofsajdu neplatila. Američané vyhráli úvodní dějství na střely 8:0.

Íránci poprvé zahrozili až v 52. minutě, kdy střídající Ghoddos hlavičkoval kousek nad. V 65. minutě pálil stejný hráč těsně vedle, ale španělský rozhodčí Lahoz už předtím odpískal faul.

Íránci se tlačili za vyrovnáním a v nastaveném čase měli několik možností. Púralígandží hlavičkoval po centru v pádu kousek mimo a těsně před koncem bránící Zimmerman odkopl míč za již překonaným gólmanem. Íránci se marně dožadovali penalty. Američané ve třetím vzájemném souboji poprvé vyhráli a zvítězili po pěti duelech a třech remízách za sebou.

Góly

Domácí:

Hosté: 38. Pulisic

Sestavy

Domácí: Baíranvánd – Rezáíján, Hosejní, Púralígandží, Mohammadí (45+3. Karimí) – Núrolláhí (71. Torabí), Ezatolahí, Hadžsáfí (C) (71. Džalálí) – Gholízádeh (77. Ansárífárd), Azmún (46. Ghoddos), Taremí.

Hosté: Turner – Dest (82. S. Moore), Carter-Vickers, Ream, A. Robinson – McKennie (65. Acosta), Adams (C), Musah – Weah (82. Zimmerman), Sargent (77. H. Wright), Pulisic (46. Aaronson).

Náhradníci

Domácí: Abadzáde, Hossejní, Nijázmand, Moharramí, Torabí, Chalílzádeh, Ghoddos, Ansárífárd, Kanaánizádegán, Džalálí, Češmí, Amirí, Karimí

Hosté: Horvath, Johnson, Ferreira, Morris, Reyna, Acosta, de la Torre, Aaronson, Yedlin, Zimmerman, Scally, Moore, Roldan, Long, Wright

Karty

Domácí: Hosejní, Kanaánizádegán, Džalálí

Hosté: Adams

Rozhodčí

Mateu Lahoz – Cebrián, Díaz (ESP)

Stadion

Al Thumama Stadium, Dauhá

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 9:2 7
2. USA 3 1 2 0 2:1 5
3. Írán 3 1 0 2 4:7 3
4. Wales 3 0 1 2 1:6 1

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud