29. listopadu 2022 • 22:30

SESTŘIH: Wales - Anglie 0:3. Velšané končí. Rashford jim zabalil kufry

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Angličtí fotbalisté porazili na mistrovství světa 3:0 Wales a do vyřazovací fáze postoupili se sedmi body z prvního místa skupiny B. V osmifinále se utkají v neděli se Senegalem. Wales zakončil skupinu s jediným bodem na poslední příčce za třetím Íránem, který v souběžně hraném utkání podlehl 0:1 Spojeným státům.



Vicemistři Evropy a semifinalisté posledního MS rozhodli ostrovní derby na stadionu v Rajjánu třemi brankami po změně stran. Dvěma góly v 50. a 68. minutě se blýskl Marcus Rashford, jenž se na turnaji prosadil už třikrát a dotáhl se do čela tabulky střelců. Další zásah přidal v 51. minutě Phil Foden.

Anglie porazila svého rivala posedmé za sebou a do play off MS prošla na 12. z posledních 13 turnajů. Wales naopak nenavázal na čtvrtfinálovou účast při dosud jediném startu mezi elitou v roce 1958.

Anglický kouč Southgate udělal oproti bezbrankové remíze s USA čtyři změny v sestavě, na lavičce zůstal i autor dvou branek na šampionátu Saka. Na druhé straně se postavil do branky Ward, jenž nahradil vykartovanou jedničku Hennesseyho.

Favorizovaný Albion v prvním poločase dominoval, vypracoval si ale jen jednu velkou příležitost. V 10. minutě Kane vyslal kolmicí do šance Rashforda, Ward ale včas vyběhl a přidal i skvělý zákrok.

Po přestávce se na hřiště překvapivě nevrátil kapitán a hvězda velšského týmu Bale, kterého nahradil Johnson. Obraz hry se ale nezměnil, ačkoliv Wales potřeboval hrát na vítězství, které mu dávalo naději na postup. Naopak v 50. minutě si postavil míč k přímému kopu Rashford a střelou ke vzdálenější tyči otevřel skóre. Útočník Manchesteru United stylově oslavil první start v základní sestavě od loňského června a utkání s Rumunskem.

Vzápětí navíc Kane třetí asistencí na turnaji našel na zadní tyči Fodena, který zakončil pohodlně do prázdné brány. Také Foden oplatil trenéru Southgateovi důvěru a při premiérovém startu v zahajovací jedenáctce na MS zaznamenal třetí reprezentační trefu.

V 68. minutě se Rashford uvolnil na pravé straně a střelou mezi nohama podruhé prostřelil nejistého Warda. Pětadvacetiletý útočník v součtu s gólem proti Íránu dostihl v čele tabulky střelců Francouze Mbappého, Ekvádorce Valenciu a Nizozemce Gakpa. Rashford skóroval třikrát na velkém turnaji jako první anglický hráč Manchesteru United od roku 1966 a legendárního Bobbyho Charltona.

Velšané se na žádnou odpověď nezmohli a nevyhráli poosmé v řadě. Ward zachránil svůj tým od vyšší porážky při dalších šancích Rashforda a Bellinghama.

Góly

Domácí:

Hosté: 50. Rashford, 52. Foden, 68. Rashford

Sestavy

Domácí: Ward – Ne. Williams (36. C. Roberts), Mepham, Rodon, Be. Davies (59. Morrell) – Ampadu, Allen (81. Colwill) – Bale (C) (46. B. Johnson), Ramsey, D. James (77. H. Wilson) – K. Moore.

Hosté: Pickford – Walker (57. Alexander-Arnold), Stones, Maguire, Shaw (65. Trippier) – J. Henderson, Rice (58. Phillips) – Rashford (75. Grealish), Bellingham, Foden – Kane (C) (58. C. Wilson).

Náhradníci

Domácí: Cabango, Colwill, Davies, Gunter, Harris, Johnson, Levitt, Lockyer, Morrell, Roberts, Smith, Thomas, Williams, Wilson

Hosté: Alexander-Arnold, Coady, Dier, Gallagher, Grealish, Maddison, Mount, Phillips, Pope, Ramsdale, Saka, Sterling, Trippier, Wilson

Karty

Domácí: D. James, Ramsey

Rozhodčí

Vinčič – Klančnik, Kovačič

Stadion

Ahmad bin Ali Stadium (Al Rayyan)

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 9:2 7
2. USA 3 1 2 0 2:1 5
3. Írán 3 1 0 2 4:7 3
4. Wales 3 0 1 2 1:6 1

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud