30. listopadu 2022 • 18:00

SESTŘIH: Tunisko - Francie 1:0. Rozhodl Khazri, ale senzace nestačí

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující mistři světa Francouzi zakončili skupinovou fázi na fotbalovém mistrovství světa v Kataru nečekanou porážkou 0:1 s Tuniskem. Africký celek navzdory překvapivé výhře na turnaji skončil, jelikož druhé postupové místo ve skupině D si zajistila Austrálie vítězstvím 1:0 v souběžně hraném duelu s Dánskem. Francouzi, už před zápasem jistí osmifinalisté, i přes nezdar skupinu vyhráli.



Historicky první triumf Tuniska nad Francií v pátém vzájemném utkání zařídil po necelé hodině hry Vahbí Chazrí. V osmé minutě závěrečného nastavení srovnal střídající Antoine Griezmann a rozhodčí Conger následně odpískal konec zápasu, do akce se ale vložil videorozhodčí. Hlavní sudí po zhlédnutí opakovaných záběrů kvůli ofsajdu branku favorizovaného týmu odvolal.

Tunisané nepostoupili do osmifinále ani na šestý pokus. Svěřenci trenéra Didiera Deschampse, kteří nastoupili v kombinované sestavě, prohráli na MS po devíti zápasech, předchozích šest utkání vyhráli. V boji o čtvrtfinále vyzvou v neděli druhý celek ze skupiny C.

Před začátkem zápasu během francouzské hymny zněl pískot z tábora fanoušků Tuniska, které bylo do roku 1956 francouzskou kolonií.

Deschamps při jistotě osmifinále nechal odpočívat na lavičce brankáře a kapitána Llorise nebo ofenzivní hvězdy Mbappého, Girouda či Griezmanna.

Tunisané začali aktivně, jenže Ghandrího gól v osmé minutě po standardní situaci kvůli ofsajdu neplatil. „Les Bleus“ zahrozili poprvé až v 25. minutě, Coman ale ve slibné příležitosti zakončil ve vápně vedle. To bylo ze strany dvojnásobných světových šampionů vše. Poté vypálil z dálky Chazrí, francouzský gólman Mandanda ale jeho tvrdou ránu vyrazil.

Po přestávce se v obrovské šanci po sporně vyhraném souboji ocitl Laidúní, ale přestřelil. V 58. minutě se africký celek dočkal branky. Fofana na polovině hřiště ztratil míč, Chazrí postupoval na branku a chystal se vystřelit, ale nakonec s míčem postoupil až do vápna a přízemní střelou k tyči otevřel skóre. Při střele mu však do kotníku bolestivě zajel stoper Disasi, střelec gólu proto okamžitě vystřídal. Tunis zaznamenal první branku na turnaji.

V 63. minutě poslal Deschamps do hry hvězdného útočníka Paris St. Germain Mbappého. O něco později nastoupil i Griezmann a Dembélé. Francouzi přidali na tempu, vyrovnat se jim ale nepodařilo. Mbappého střelu z úhlu brankář Dahmán zneškodnil a Griezmannova branka v samém závěru utkání neplatila.

Góly

Domácí: 58. Chazrí

Hosté:

Sestavy

Domácí: Dahmán – Tálbí, Maríá, Ghandrí – Maalúl, Lajdúní, Schirí, Kišrída – Chazrí (C) (60. Džebálí), ben Romdán (74. Šaalálí), Slímán (83. Abdí).

Hosté: Mandanda – Disasi, Varane (63. Saliba), Fofana (73. Griezmann), Konaté – Guendouzi (79. Dembélé), Tchouaméni, Camavinga – Kolo Muani, Veretout (63. Rabiot), Coman (63. Mbappé).

Náhradníci

Domácí: Maslúsí, ben Saíd, Hasan, Ifa, Brún, Msákní, Medžbrí, Džebálí, Chiníssí, Sasí, Šaalálí, Džazírí, Dräger, Slití, Abdí

Hosté: Lloris, Aréola, Pavard, Koundé, Griezmann, Giroud, Mbappé, Dembélé, Rabiot, Saliba, Upamecano, Hernández, Thuram

Karty

Domácí: Kišrída

Rozhodčí

Conger – Makasini, Rule.

Stadion

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 2 0 1 6:3 6
2. Austrálie 3 2 0 1 3:4 6
3. Tunisko 3 1 1 1 1:1 4
4. Dánsko 3 0 1 2 1:3 1

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud