1. prosince 2022 • 18:55

SESTŘIH: Chorvatsko - Belgie 0:0. Konec Ďáblů na MS, kouč rezignoval

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Belgie si na MS v Kataru 2022 play off nezahrají. V závěrečném duelu skupiny F rudí ďáblové nedali gól Chorvatsku a bod za remízu 0:0 na postup zdaleka nestačil. Romelu Lukaku sice trefil tyč a neproměnil další vyložené šance, Chorvaté ale postupovou remízu uhájili. Výrazná belgická generace tak končí bez úspěchu a mluvit se bude spíš o neshodách v kabině, které průběžně prosakovaly během nevydařeného turnaje. Vzápětí ohlásil rezignaci kouč Roberto Martínez, který tým vedl od roku 2016.



Souboj dvou medailistů z předchozího světového turnaje v Rusku nabídl zejména ve druhém poločase řadu šancí, žádná z nich však neskončila gólem. Střídající belgický útočník Romelu Lukaku promarnil řadu příležitostí, jednou nastřelil i tyč. „Rudí ďáblové“ vstřelili v Kataru pouze jeden gól.

Už po bezmála 10 vteřinách od úvodního výkopu vypálil Chorvat Perišič vedle. Na opačné straně Carrascovu střelu z úhlu zblokoval obránce Juranovič. Trossard zase rychlý protiútok zakončil ranou nad branku.

Po čtvrthodině hry Carrasco fauloval ve vápně Kramariče a rozhodčí Taylor nařídil pro Chorvatsko penaltu. Kapitán Modrič se postavil proti spoluhráči z Realu Madrid brankáři Courtoisovi. Do hry však zasáhl videorozhodčí a sudí Taylor po zhlédnutí opakovaných záběrů pokutový kop odvolal kvůli těsnému ofsajdu, který předcházel faulu.

V druhé půli nabrala hra na intenzitě a 43.984.diváků sledovalo dramatickou podívanou. Kanonýr Lukaku hlavičkoval do náruče gólmana Livakoviče. Následně převzali iniciativu obhájci stříbra, Cortouis ale při svém 100. reprezentačním startu „Rudé ďábly“ podržel. Nejprve vytáhl Kovačičův pokus nad branku a potom vyrazil Brozovičovu i Modričovu střelu.

Následně zahazoval velké šance Lukaku. Po hodině hry se k němu odrazil míč ve vápně, jenže hráč Interu Milán nastřelil tyč. Přesně nezamířil ani v 87. minutě, kdy se od něho odrazil balon vedle tyče.

Pak ho v malém vápně našel střídající Thorgan Hazard, jenže Lukaku si jeho centr ideálně nezpracoval a Livakovič míč včas chytil. V nastavení se s 68 trefami historicky nejlepší střelec Belgie natahoval po míči, ten mu ale včasným skluzem sebral stoper Gvardiol, hrající kvůli zlomenému nosu v ochranné masce.

Belgii tak nebyl nic platný ani fakt, že Chorvatsku nepodlehla počtvrté v řadě. Svěřenci trenéra Daliče neprohráli už devět utkání.

Kouč rezignoval

Trenér Roberto Martínez po vyřazení oznámil na tiskové konferenci rezignaci. „Byl to můj poslední zápas s národním týmem. Bylo to emotivní, jak si dovedete představit,“ prohlásil Martínez, který měl smlouvu do konce tohoto roku.

Rozhodnutí učinil už před začátkem turnaje v Kataru. „Po třetím místě na mistrovství světa 2018 jsem měl spoustu nabídek, ale chtěl jsem zůstat loajální a dodržet kontrakt. Teď naše cesta skončila. Mé rozhodnutí ale nemá nic společného s vyřazením,“ uvedl někdejší kouč Swansea, Wiganu a Evertonu.

Devětačtyřicetiletý Španěl dovedl Belgii před čtyřmi lety v Rusku k premiérové medaili na mistrovství světa. Na loňském evropském šampionátu jeho svěřenci vypadli ve čtvrtfinále s pozdějšími vítězi Italy.

Na rozdíl od úvodních dvou zápasů v Kataru byl s výkonem proti Chorvatům spokojený. „Dnes jsme to byli opravdu my. Na mistrovství světa se nevyhrává snadno. V prvním zápase jsme zvítězili, i když jsme to nebyli my. Ve druhém jsme zaslouženě prohráli, jelikož jsme nebyli připraveni. Dneska to bylo naopak. Vytvořili jsme si mnoho šancí. Nemáme čeho litovat. Můžeme odejít s hlavami nahoře,“ řekl Martínez v televizním rozhovoru.

Sestavy

Domácí: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, B. Sosa – Modrić (C), Brozović, Kovačić (90+2. Majer) – Kramarić (64. Pašalić), Livaja (64. Petković), Perišić.

Hosté: Courtois – Dendoncker (72. Tielemans), Alderweireld, Vertonghen – Meunier (87. E. Hazard), De Bruyne (C), Witsel, Castagne – Trossard (59. T. Hazard), Mertens (46. Lukaku), Carrasco (72. Doku).

Náhradníci

Domácí: Grbić, Ivušić, Stanišić, Barišić, Erlić, Majer, Vlašić, Pašalić, Petković, Budimir, Oršić, Vida, Šutalo, Sučić, Jakić

Hosté: Casteels, Debast, De Ketelaere, Doku, Faes, Hazard, Hazard, Lukaku, Mignolet, Openda, Theate, Tielemans, Vanaken, Batshuayi

Karty

Hosté: Dendoncker

Rozhodčí

Taylor (ENG) – Nunn (ENG), Beswick (ENG)

Stadion

Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan (QAT)

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Maroko 3 2 1 0 4:1 7
2. Chorvatsko 3 1 2 0 4:1 5
3. Belgie 3 1 1 1 1:2 4
4. Kanada 3 0 0 3 2:7 0

 

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud