1. prosince 2022 • 21:55

SESTŘIH: Kostarika - Německo 2:4. Výhra nestačí! Favorit senzačně končí

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už před zápasem s Kostarikou měli nůž na krku. Nakonec Němci na mistrovství světa senzačně končí už ve skupině E! I když splnili podmínku a zvítězili, vinou úspěchu Japonska jim ani výhra 4:2 k postupu nestačila. Problémy si vybrali i v posledním zápase, Kostarika otočila skóre a díky Pabla Vargase dokonce chvíli vedla. Favorit pak zvrátil utkání opět na svou stranu, jenže ve vyřazovací fázi bude senzačně chybět. Spolu s Japonskem postoupilo díky lepšímu skóre Španělsko.



Němečtí fotbalisté porazili na mistrovství světa v Kataru ve svém posledním utkání ve skupině E Kostariku 4:2, ale na postup to nestačilo, protože v souběžně hraném utkání Japonci zdolali Španělsko 2:1. Skóre v Chúru otevřel v 10. minutě Serge Gnabry. Po změně stran Yeltsin Tejeda a Juan Pablo Vargas zápas otočili. Náhradníci strhli vedení znovu na německou stranu, dva góly dal Kai Havertz a čtvrtý přidal Niclas Füllkrug.

Němci vyhráli nad Kostarikou stejným výsledkem jako na domácím šampionátu v roce 2006, tentokrát jim to ale nebylo nic platné a podruhé za sebou skončili už v základní skupině. S turnajem se loučí i Kostarika.

Francouzka Stéphanie Frappartová vstoupila do fotbalové historie jako první žena v roli hlavní rozhodčí na světovém šampionátu mužů a také u postranních čar jí asistovaly ženy.

Trenér Hansi Flick, který má bez ohledu na výsledek v Kataru smlouvu až do roku 2024, kdy bude Německo hostit mistrovství Evropy, udělal jedinou změnu v sestavě. Na místo pravého obránce Kehrera se stáhl ze zálohy Kimmich a vpředu naskočil Sané, který už doléčil poraněné koleno.

Do německé branky se podevatenácté na šampionátu postavil Manuel Neuer a překonal brankářský rekord, který držel se svým krajanem Seppem Maierem a Brazilcem Cláudiem Taffarelem. Další zápasy však už nepřidá.

Na kostarické straně nemohl nastoupit za karty potrestaný stoper Calvo, na lavičce zůstali záložník Torres a útočník Contreras. Jejich místa zaujali Aguilera a poprvé na šampionátu hrající Vargas a Venegas.

Němci začali zostra a během úvodních deseti minut měli tři velké šance. Tu třetí už Gnabry po Raumově centru přesnou hlavičkou proměnil ve svůj 21. reprezentační gól. Téměř vzápětí se ujali vedení i Španělé v paralelně hraném zápase s Japonskem a v tom okamžiku byli Němci na postupové pozici.

Dál byli při chuti, Musiala svými kličkami motal hlavy soupeřovým obráncům a brankář Navas měl plné ruce práce s hlavičkou Goretzky. Ve 35. minutě nadvakrát zkrotil Kimmichovu střelu z dálky.

Kostaričané se téměř nedostali za polovinu, ale tři minuty před přestávkou vyrazil dopředu Fuller, který zařídil výhru nad Japonskem, Rüdiger s Raumem udělali dvě hrubé chyby po sobě a Neuer měl co dělat, aby míč vytáhl nad břevno.

Vzhledem k tomu, že Japonci po změně dvěma slepenými góly zápas otočili, museli by dát Flickovi svěřenci šest branek. Místo toho v 58. minutě inkasovali, když brankář Neuer jen vyrazil Campbellovu hlavičku a dobíhající Tejeda vyrovnal.

Na kostarickou branku se pak valily další útoky, Musiala dvakrát orazítkoval tyč. Ale úder přišel znovu na druhé straně, Při závaru před brankou Neuer na míč nedosáhl a Vargas ho dotlačil do sítě. Už za tři minuty vyrovnal střídající Havertz a vítězný gól měl na kopačce Füllkrug, ale hrdina zápasu se Španělskem trefil zblízka jen brankáře Navase.

Pět minut před koncem si Havertz naběhl na Gnabryho přihrávku za obranu a svým druhým gólem v zápase znovu vykřesal německou naději. Ale ani čtvrtý gól Füllkruga už na vyřazení čtyřnásobných mistrů světa nic nezměnil.

Německo od triumfu na MS v roce 2014 neudrželo šestkrát v řadě ani jednou čisté konto a především kolaps v dobře rozehraném úvodním utkání s Japonskem znamenal v konečném účtování konec nadějí.

Góly

Domácí: 59. Tejeda, 70. Neuer (vl.)

Hosté: 10. Gnabry, 73. Havertz, 84. Havertz, 89. Füllkrug

Sestavy

Domácí: Navas (C) – Fuller (74. Bennette), Ó. Duarte, Waston, J. Vargas, Oviedo (90+3. Contreras) – Aguilera (46. Salas), Borges, Tejeda (90+3. R. Wilson), Campbell – Venegas (74. Matarrita).

Hosté: Neuer (C) – Kimmich, Süle (90+3. Ginter), Rüdiger, Raum (67. Götze) – Goretzka (46. Klostermann), Gündoğan (54. Füllkrug) – Gnabry, Musiala, Sané – Müller (67. Havertz).

Náhradníci

Domácí: Alvarado, Sequeira, Zamora, Wilson, Torres, Salas, Ruiz, López, Martínez, Matarrita, Chacón, Hernández, Contreras, Bennette

Hosté: ter Stegen, Trapp, Bella-Kotchap, Ginter, Kehrer, Günter, Klostermann, Schlotterbeck, Brandt, Havertz, Götze, Hofmann, Adeyemi, Füllkrug, Moukoko

Karty

Domácí: Ó. Duarte

Rozhodčí

S. Frappartová – N. I. Backová, K. Diazová Medinová

Stadion

Al Bayt Stadium, al-Chúr (QAT)

Návštěva

67 054 diváků

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6
2. Španělsko 3 1 1 1 9:3 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3

 

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud