2. prosince 2022 • 18:04

SESTŘIH: Ghana - Uruguay 0:2. Smutek obou, výhra na postup nestačí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uruguay na MS v Kataru porazila Ghanu 2:0, ale po nečekané výhře Koreje v souběžně hraném zápase s Portugalskem (2:1) pro ně turnaj stejně jako pro africký tým skončil. Jihoameričané na šampionátu poprvé skórovali, obě branky vstřelil záložník Flamenga Giorgian de Arrascaeta po akcích Luise Suáreze.



Ghanští fotbalisté podruhé končí na mistrovství světa po zápase s Uruguayí. Jihoamerický tým je vyřadil ve čtvrtfinále MS v Jižní Africe v roce 2010 po penaltovém rozstřelu poté, co v posledních sekundách prodloužení neproměnil pokutový kop Asamoah Gyan.

Penaltu Ghaňané nezužitkovali ani tentokrát. Za bezbrankového stavu brankář Sergio Rochet fauloval ve vápně Mohammeda Kuduse, ale pokus kapitána Andre Ayewa gólman Uruguaye zlikvidoval. De Arrascaeta pak skóroval ve 26. a 32. minutě, na postup to ale nestačilo.

Mistři světa z let 1930 a 1950 skončili se čtyřmi body na třetím místě, o postup přišli kvůli menšímu počtu vstřelených branek. Ghana se třemi body skončila poslední.

Ghana měla jedinečnou příležitost jít do vedení ve 21. minutě, kdy po zásahu videorozhodčího zahrával Andre Ayew pokutový kop. Jeho střelu z pomalého náběhu ale bezpečně chytil Rochet. O pět minut později se dostal k šanci Suárez, který zachoval klid a zaseknutím míče si ve vápně vytvořil výbornou pozici pro střelu, jeho pokus brankář Ati-Zigi pouze vyrazil a dobíhající De Arrascaeta z bezprostřední blízkosti dorazil míč hlavou do prázdné brány.

Za šest minut brankář Ghany kapituloval znovu. Suárez lobem posunul míč na De Arrascaetu a ten střelou z voleje přidal druhou branku.

Ve druhém dějství se do šance dostal Núňez, ale útočníka Liverpoolu srazil v pokutovém území Amartey. Německý rozhodčí Siebert ale pokutový kop překvapivě nenařídil ani po zhlédnutí videa.

V závěru utkání se fotbalisté na hřišti dozvěděli o výsledku souběžně hraného zápasu Portugalska s Koreou a oba týmy se zaměřily na útočnou hru. Ve třetí minutě nastavení ve vápně afrického týmu upadl po souboji Cavani, ale rozhodčí penaltu opět neodpískal. Šance na obou stranách zůstaly nevyužity, jednu z posledních příležitostí měl Coates, uruguayský stoper ale po přihrávce Cavaniho netrefil branku.

Uruguay udržela v posledních sedmi zápasech ve skupině MS čisté konto, nedostatečná střelecká produktivita ale jihoamerický tým stála postup. Ghana vypadla přesto, že před závěrečným kolem měla z tria adeptů nejlepší výchozí pozici.

Hráči Uruguaye se zlobili na rozhodčího za neodpískanou penaltu
Hráči Uruguaye se zlobili na rozhodčího za neodpískanou penaltu

Góly

Domácí:

Hosté: 26. De Arrascaeta, 32. De Arrascaeta

Sestavy

Domácí: Ati-Zigi – Seidu, Amartey, Salisu, Rahman – Partey, Samed (72. Kyereh) – Kudus (90+8. Issahaku), A. Ayew (C) (46. Bukari), J. Ayew (46. Sulemana) – Iñ. Williams (72. Semenyo).

Hosté: Rochet – Varela, J. Giménez, Coates, Olivera – Pellistri (66. de la Cruz), Valverde, Bentancur (34. Vecino), De Arrascaeta (80. M. Gómez) – L. Suárez (C) (66. Cavani), Núñez (80. Canobbio).

Náhradníci

Domácí: Issahaku, Mensah, Semenyo, Afriyie, Owusu, Djiku, Bukari, Aidoo, Danlad, Odoi, Lamptey, Nurudeen, Sowah, Sulemana, Kyereh

Hosté: Muslera, Cáceres, Cavani, Torreira, Godín, Sosa, Canobbio, Gómez, Vecino, Torres, Viña, Rodríguez, Ugarte, de la Cruz

Karty

Domácí: Sulemana, Seidu

Hosté: Núñez, L. Suárez, Coates, J. Giménez

Rozhodčí

Siebert – Seidel, Foltyn (GER)

Stadion

Al Janoub Stadium

Skupina H

Z V R P Skóre B
1. Portugalsko 3 2 0 1 6:4 6
2. Již. Korea 3 1 1 1 4:4 4
3. Uruguay 3 1 1 1 2:2 4
4. Ghana 3 1 0 2 5:7 3

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud