2. prosince 2022 • 18:10

SESTŘIH: Jižní Korea - Portugalsko 2:1. Vydřený postup! Nervy i sláva na hřišti

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další fantastická zápletka v závěru skupinové fáze! Jižní Korea si může odfrknout. V nastavení druhé půle duelu s Portugalskem otočila skóre a poprvé obrala o body jednoho z favoritů šampionátu. Co je však pro Asiaty důležitější, postoupili do vyřazovací fáze na úkor Uruguaye. Úspěch přitom ani po výhře 2:1 nebyl jistý a Jihokorejci museli čekat na výsledek souběžně hraného zápasu Uruguay - Ghana. Konečný stav 2:0 jim ovšem přihrál postup a euforické oslavy přímo na hřišti. Portugalci už měli účast v další fázi turnaje jistou, porážka jim nevzala první místo ve skupině, navíc pošetřili klíčové opory.



Korejští fotbalisté porazili na mistrovství světa po obratu Portugalsko 2:1 gólem v nastaveném čase a doprovodili svého dnešního soupeře do osmifinále. Ricardo Horta při debutu na turnaji potřeboval jen pět minut na vedoucí gól Portugalců. O vyrovnání se postaral po rohovém kopu Kim Jong-kwon a druhý gól přidal střídající Hwang Hi-čchan. Korea díky většímu počtu vstřelených branek předstihla na druhém místě Uruguay.

V pondělním osmifinále se utkají na stadionu 974 v Dauhá od 20:00 SEČ s Brazílií, která vyhrála skupina G. Oba týmy spolu sehrály přátelský zápas v červnu v Soulu a „Kanárci“ vyhráli 5:1. Portugalští mistři Evropy z roku 2016 se jako vítěz skupiny H střetnou v úterý od 20:00 v Lusailu se Švýcarskem, které letos v Lize národů doma porazili 4:0, venku ale prohráli 0:1.

Korea udělala tři změny v sestavě. Na její lavičce kvůli červené kartě obdržené bezprostředně po skončení utkání s Ghanou chyběl trenér Paulo Bento. Jen z tribuny tak mohl sledovat utkání proti týmu své země, který vedl na mistrovství světa před osmi lety.

Jeho asistent Sergio Costa ho zastoupil i před novináři. „Zasloužili jsme si to. Ve třech zápasech jsme toho udělali víc než dost. Zůstáváme a kdo bude další? Možná Brazílie?“ přemýšlel už o příštím soupeři.

Portugalci nastoupili už s jistotou postupu a trenér Fernando Santos nasadil do základu šest nových hráčů, Volno dostal mimo jiné Bruno Fernandes, který si v předchozích zápasech připsal dva góly a dvě asistence. Zranění Nuno Mendes a Pereira si už na turnaji nezahrají. Jen Ronaldo v honbě za nejrůznějšími rekordy nemohl chybět, přestože kvůli lehčím šrámům vynechal trénink.

A dva nováčci neztráceli čas. Už v páté minutě utekl po pravém křídle obránce Dalot, před brankou našel zpětnou přihrávkou Hortu a ten nezaváhal.

Na druhé straně po nakrátko zahraném rohovém kopu dopravil míč do sítě Kim Čin-su, ale radost mu pokazil zvednutý praporek signalizující ofsajd. Portugalci se ale nepoučili a po dalším rohu už regulérně inkasovali. Zblízka dorazil míč do sítě obránce Kim Jong-kwon.

Po půlhodině hry se poprvé připomněl Ronaldo, ale korejského gólmana nepřekonal a navíc byl v ofsajdu. Tři minuty před přestávkou se vrhl rybičkou po vyraženém míči, ale jeho hlavička mířila vedle.

Po 65 minutách nastoupili tři hráči z portugalské lavičky a Ronaldo si šel konečně odpočinout. Vyrovnat portugalský střelecký rekord Eusébia v podobě devíti branek na mistrovství světa se mu zatím nepodařilo, ale bude mít ještě další možnost dohnat legendu, která všechny góly vstřelila během jediného šampionátu v roce 1966.

Portugalci se nehnali za výhrou za každou cenu, ale ani jejich soupeř dlouho neměl sílu změnit rovnováhu. Při vítězství Uruguaye v souběžně hraném utkání s Ghanou 2:0 by přitom Korejce posunulo dál i nejtěsnější vítězství.

A v první minutě nastavení se dočkali. Son Hung-min sprintoval s míčem z vlastní poloviny, vyhnul se třem protihráčům a z jeho přihrávky Hwang Hi-čchan vstřelil vítězný gól. Pak už stačilo jen počkat šest minut, než skončí zápas Uruguay - Ghana, a Korejci mohli začít slavit. Do osmifinále postoupili poprvé od roku 2010.

Portugalský kouč Fernando Santos neskrýval zklamání. „Jsme hodně naštvaní. Jsme sice první, ale chtěli jsme dnes vyhrát a natankovat sebevědomí. Může to být pro nás budíček. Myslím, že i Brazílie si přeje, abychom se utkali později,“ řekl po prohraném zápase.

Góly

Domácí: 27. Kim Jong-kwon, 90+1. Hwang Hi-čchan

Hosté: 5. Horta

Sestavy

Domácí: Kim Sung-kju – Kim Mun-hwan, Kwon Kjung-won, Kim Jong-kwon (81. Son Čun-ho), Kim Džin-su – Čong U-jong, Hwang In-pom – I Kang-in (81. Hwang Ui-čo), I Če-song (66. Hwang Hi-čchan), Son Hung-min – Čo Kju-song (90+3. Čo Ju-min).

Hosté: Costa – Dalot, Pepe, Ant. Silva, Cancelo – Nunes (65. And. Silva), Neves (65. Palhinha), Vitinha (82. B. Silva) – Mário (82. Carvalho), Ronaldo (65. Leão), Horta.

Náhradníci

Domácí: Čche Hjon-u, Song Pom-kun, Čo Ju-min, Hong-čchol, Jun Čong-kju, Kim Min-čä, Kim Tchä-hwan, Päk Sung-ho, Son Čun-ho, Na Sang-ho, Kwon Čang-hoon, Džong Woo-jong, Hwang Hi-čchan, Hwang Ui-čo, Song Min-kju

Hosté: Patrício, Sá, Dias, Guerreiro, Palhinha, Fernandes, Silva, Carvalho, Silva, Félix, Leão, Ramos

Karty

Domácí: I Kang-in, Hwang Hi-čchan

Rozhodčí

Tello – Brailovsky, Chade (ARG)

Stadion

Istád al-Madína at-Talímija, ar-Raján

Skupina H

Z V R P Skóre B
1. Portugalsko 3 2 0 1 6:4 6
2. Již. Korea 3 1 1 1 4:4 4
3. Uruguay 3 1 1 1 2:2 4
4. Ghana 3 1 0 2 5:7 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud