Jiří Fejgl
3. prosince 2022 • 23:20

Dorazilo 30 tisíc Argentinců: Messiho další show, klaněli se mu i reportéři

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DAUHÁ | Vzývají slunce vyobrazené na své vlajce. A také Lionela Messiho. Co Argentincům zbývá? Ikonický prcek zase ukázal, že na něj neplatí klasická člověčí měřítka. Proti Austrálii byl nadpozemský, 30 tisíc krajanů na tribunách stadionu Ahmada Bin Alího bylo v extázi. Kapitán dovedl tým k postupu do čtvrtfinále mistrovství světa v Kataru, Jihoameričané zdolali Austrálii 2:1.



Ruce zvednuté k nebi, jako když malý velký Leo slaví gól. Ale to nevydrží dlouho, je nutné se poklonit fotbalistovi z nejlepších. „Meeessiii, Meeessiii,“ letí z desetitisícovek hrdel.

Je to jako při nějakém obřadu. Ale nedivte se, Messi je pro Argentince zjevení, druhý Bůh po Diegu Maradonovi . A taky chlapík, jehož indiánské jméno by znělo následovně: Ten, jenž má vrátit titul do Argentiny.

Země nezapomenutelné prezidentky Evity, jenže také aktuálních ekonomických problémů na něj čeká od roku 1986, kdy opanovala turnaj v Mexiku. Králem tehdy byl Maradona, Messiho předobraz - nevysoký, podsaditý, levák s neuvěřitelným vedením míče, na dresu desítku, číslo fotbalových šlechticů.

Messi je tu (celou kariéru) od toho, aby ho napodobil.

Zatím se mu to nepodařilo, přesto Argentinci věří. Důkaz je jasný, do Kataru jich přes zapeklitou současnost dorazilo na osmifinále 30 tisíc, tedy podle místních zpráv. Na stadionu, který měnil před utkání barvy, převládala však, jak jinak, modrá a bílá, se příznivců týmu kouče Lionela Scaloniho našlo ještě víc. Pouze za jednou bránou byl nevelký žlutý ostrůvek, převaha byla markantní.

A bylo to znát.

Při jednom z pokřiků, který připomínal provařené Kdo neskáče, není Čech, se klepala celá aréna. Ostatně fandili i reportéři na žurnalistické tribuně. Ne, tady se na objektivitu nehrálo. Země totiž žízní po triumfu.

Argentina - Austrálie: Messi pálil potřetí, v gólech na MS překonal Maradonu
Video se připravuje ...

Proti Austrálii to bylo znát i na Messim. Tedy ne pořád: občas si pokecal s lavičkou, sem tam se jen procházel. Ale když se mu zachtělo? Pane Bože, to je klasa. Rychlost, s míčem jasně vyšší než bez něj, přenost i razance nahrávek, neuvěřitelné kličky.

Velký Leo se bavil, což zatím v Kataru platí za pravidelnou náladu. Z dobrého rozpoložení vzešla branka na 1:0, pár dalších střel, dvě nahrávky na gól, které však zazdil kolega Lautaro Martinez. Jedny housle, nahrávky patičkou, dvě velká sóla, zkrátka galapředstavení.

Messimu nevadil ani stav trávníku, který už nebyl zdaleka tak mechový jako na začátku turnaje. Nelze se divit, hrálo se tady už sedmé utkání během třinácti dnů. To je enormní zátěž.

Šampionát pro tuto arénu skončil Messiho show. Pro Argentinu však pokračuje čtvrtfinálovým duelem v pátek ve 20 hodin středoevropského času.

Góly

Domácí: 35. Messi, 57. J. Álvarez

Hosté: 77. Fernández (vl.)

Sestavy

Domácí: Em. Martínez – Acuňa (71. Tagliafico), Otamendi, C. Romero, Molina (80. E. Palacios) – Fernández – Mac Allister (80. Montiel), de Paul – J. Álvarez (71. La. Martínez), Messi (C), A. Gómez (50. Li. Martínez).

Hosté: Ryan (C) – Behich, Rowles, Souttar, Degenek (71. Karačić) – Baccus (58. Goodwin), Irvine, Mooy, Leckie (71. Kuol) – Duke (71. MacLaren), McGree (58. Hrustic).

Náhradníci

Domácí: Armani, Rulli, Almada, Foyth, Martínez, Montiel, Tagliafico, Pezzella, Di María, Palacios, Paredes, Rodríguez, Correa, Dybala, Martínez

Hosté: Redmayne, Vuković, Atkinson, Deng, Karačić, King, Wright, Devlin, Hrustic, Cummings, Goodwin, Kuol, Mabil, MacLaren, Tilio

Karty

Hosté: Irvine, Degenek

Rozhodčí

Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz

Stadion

Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan

Návštěva

45 032 diváků

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud