4. prosince 2022 • 18:07

SESTŘIH: Francie - Polsko 3:1. Giroud překonal legendu, pálil i Mbappé

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pan nedoceněný opět ukázal svou velikost. Olivier Giroud se 52. brankou v reprezentačním dresu stal historicky nejlepším střelcem „Les Bleus“ a zařídil Francii čtvrtfinále. Obhájci titulu v evropském souboji nedali Polákům šanci a přesvědčivě si došli pro vítězství 3:1. Skvělý výkon podal rovněž Kylian Mbappé, jenž k asistenci přidal dva góly a je tak s pěti brankami prozatím nejlepším střelcem turnaje. V další fázi bude soupeřem Francouzů lepší z dvojice Anglie - Senegal.



Dlouholetý rekord legendárního Thierryho Henryho mohl překonat už ve 29. minutě. Po chybě v rozehrávce Poláků zakončoval Giroud ostrý centr Ousmana Dembélého do odkryté branky. Ve skluzu však nenasměroval míč do sítě.

Radost z historického počinu si tak šestatřicetiletý bombarďák schoval až na samotný závěr první půle. Mbappé prostrčil Giroudovi míč do vápna a útočník AC Milán ze dvou doteků překonal uklizenou ranou na zadní tyč Wojciecha Szczesného, bývalého spoluhráče z Arsenalu.

Bizarní moment nabídl v úvodním dějství Giroudův spoluhráč Jules Koundé. Pravý bek francouzské reprezentace a Barcelony nastoupil s dvěma zlatými řetízky, čehož si rozhodčí všimli až v 41. minutě, načež si je musel čtyřiadvacetiletý bek sundat.

Giroud mohl svůj gólový účet rozšířit v 56. minutě, kdy skóroval krásnými nůžkami. Bohužel pro něj byl těsně předtím pískán faul Raphaela Varanea na Mattyho Cashe.

Jistotu postupu zařídil „Les Bleus“ hvězdný Mbappé.

Čtvrt hodiny před koncem si odkop Antionea Griezmanna zpracoval Giroud, rozhodil jej do strany na Ousmana Dembélého, jenž jej předložil Mbappému a hvězda PSG ranou pod břevno zvýšila na 2:0.

Své brilantní zakončení zopakoval Mbappé i v nastaveném čase, kdy tentokrát pro změnu zabalil míč na zadní tyč a dosud nejlepší brankář šampionátu lovil balon ze sítě potřetí.

Sympaticky hrající Poláci si v šesté minutě nastavení vybojovali penaltu, k níž se postavil Robert Lewandowski. Hugo Lloris, pro nějž šlo o rekordní 142. zápas v reprezentačním dresu, čímž vyrovnal dosud prvního Lilliama Thurama, však jeho pokus zneškodnil.

Rozhodčí si ovšem správně všimli, že v době kopu stál metr před brankovou čárou, a tak se penalta opakovala. Podruhé se už Lewandowski nemýlil. Polsko se tak s turnajem rozloučilo stylově vstřelenou brankou.

Góly

Domácí: 44. Giroud, 74. Mbappé, 90+1. Mbappé

Hosté: 90+9. Lewandowski

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Koundé (90+2. Disasi), Varane, Upamecano, T. Hernández – Tchouaméni (66. Fofana), Rabiot – Dembélé (76. Thuram), Griezmann, Mbappé – Giroud (76. Coman).

Hosté: Szczęsny – Cash, Glik, Kiwior (87. Bednarek), Bereszyński – Krychowiak (71. Bielik) – Kamiński (71. Zalewski), Zieliński, S. Szymański (64. Milik), Frankowski (87. Grosicki) – Lewandowski (C).

Náhradníci

Domácí: Aréola, Camavinga, Coman, Disasi, Fofana, Guendouzi, Kolo Muani, Konaté, Mandanda, Pavard, Saliba, Thuram, Veretout

Hosté: Bednarek, Bielik, Grabara, Grosicki, Gumny, Jędrzejczyk, Milik, Piątek, Skóraś, Skorupski, Świderski, Szymański, Wieteska, Zalewski, Żurkowski

Karty

Domácí: Tchouaméni

Hosté: Bereszyński, Cash

Rozhodčí

Valenzuela – Urrego, Moreno (Venezuela)

Stadion

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud