Jakub Plaskura
9. prosince 2022 • 20:18

Pohádka pokračuje! Livakovič vyřadil i Brazilce, Dinamo odmítlo miliony

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud byl po zápase s Japonskem za poloboha, čtvrtfinálový duel s Brazílií z něj udělal ve své domovině pana nesmrtelného. Penalty jsou prostě chorvatskou disciplínou, což se znovu potvrdilo. Dominik Livakovič si hned v první sérii vyšlápl na Rodryga a kanárci se pak už vezli z kopce do fotbalových pekel. Chorvatsko postoupilo do semifinále mistrovství světa výhrou 2:1 po penaltách. Historie stará čtyři roky se tedy opakuje a ke gejzíru radosti tentokrát notně pomohl i fantom s rukavicemi. 



Že borci od Jadranu umějí penalty na MS, toť dávno známý fakt. Letos silnou nervovou soustavu připomněli už proti Japoncům. Chorvatská cesta tím měla končit, ale kdeže...

Ve čtvrtfinále Brazílie? Kdekdo po tomto zjištění začal Chorvatům balit kufry, jenže stratég Zlatko Dalič vymyslel taktiku, která platila, a když už se do pevné defenzivy „kostkovaných" někdo dostal, závora jménem Livakovič vše vyřešila.

Tedy skoro vše. Na konci první části nastavení se prosadil Neymar, vyrovnal svým 77. gólem v reprezentaci Pelého a mohl si oddechnout. Nebyly to žádné festivalové tanečky jako v osmifinále, ale vypadalo to, že Brazilcům spadl kámen ze srdce, jenže předčasně.

Bruno Petkovič v posledních minutách prodloužení fantasticky vyrovnal a šlo se na penalty, kde Chorvaté prodali své zkušenosti i momentální psychickou výhodu. Kanárci se totiž pravděpodobně viděli už jednou nohou ve finále. 

Čtyři chorvatští střelci nezaváhali, naopak na jihoamerické straně selhal Rodrygo hned jako první exekutor a Marquinhos, který pálil jen do tyče. Chorvaté v čele s Livakovičem propukli v euforii a Neymar schoval hlavu do dlaní, na jeho pokutový kop se ani nedostalo. 

 V 27 letech je Livakovič úkazem. Jednoznačně patří mezi nejlepší gólmany, kteří si nevydělávají v některé z top evropských soutěží, a zásadní slabinu by u něj člověk hledal marně, přesto chytá stále jen chorvatskou ligu.

Laso přitom do Záhřebu, kde Livakovič nastupuje za tamní Dinamo, přiletělo už před třemi lety. Montpellieru se zachtělo skromného kluka z Dalmácie a poslali do hlavního města Chorvatska nabídku na téměř sedm milionů eur. V Dinamu se ale nabídce vysmáli. „Rozhodně neprodáme našeho prvního brankáře pod hranicí deseti milionů,“ zaznělo rázně z kanceláře klubového prezidenta Mirka Barišiče.

Mnozí by trucovali a odchod si vynutili, Livakovič ale tohle nemá v DNA. Platí za klidného člověka, který pochází ze vzdělané rodiny. Otec Zdravko býval ministerský tajemník a prarodiče lékaři a učitelé. Z matčiny strany mu zase bylo dáno fotbalového umu, protože je vzdálený příbuzný někdejšího kanonýra Josipa Skoblara.

Livakovič se ale rozhodl, že gólům bude zabraňovat. Přitom nechybělo moc a Chorvatsko v něm mohlo nalézt vynikajícího basketbalistu. Když se ale Dominik v mládí rozhodoval, vyhrál fotbal, který začal kopat za rodný Zadar. Netrvalo to však dlouho a stěhoval se do Dinama, kde vzhlížel ke svému sousedovi Šime Vrsaljkovi, který je o tři roky starší a v áčku Dinama už pravidelně hrával. Nakonec se oba sešli i v reprezentaci.

Je s podivem, že se Livakovič tak dlouho drží v domácí lize. Dokonce už dávno převzal pozici reprezentační jedničky od svého vzoru Danijela Subašiče, kterého napodobil. Subašič totiž vychytal na MS 2018 v penaltovém rozstřelu Dány v cestě za stříbrem. Přesto zůstává věrný Dinamu už sedmou sezonu, ale je jisté, že pokud Chorvatsko dojde ještě dál, Livakoviče už možná v Záhřebu neudrží ani rodinné zázemí.

Japonsko – Chorvatsko: hrdina Livakovič! Chytil tři penalty a zařídil čtvrtfinále
Video se připravuje ...

V červnu se oženil se svou dlouholetou partnerkou Helenou Matičovou na domácí hroudě v Zadaru a jednalo se možná o chorvatskou svatbu roku, na které asistovali i fotbaloví přátelé Luka Modrič, Domagoj Vida, Šime Vršaljko, Danijel Subašič a další celebrity.

Krásná Helena mu přicestovala fandit i do Kataru a v hledišti napjatě sledovala zápletku v zápase s Japonskem. Evidentně svému choti přinesla štěstí. Livakovič se stal totiž teprve třetím brankářem v historii MS, který při jednom penaltovém rozstřelu vychytal hned tři střelce.

Pokud se ale před třemi lety činovníci Dinama vysmáli nabídce sedmi milionů eur, tak další nápadníci budou muset asi přitlačit. Livakovič v lednu oslaví 28. narozeniny a na velký přestup má nejvyšší čas.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud