Jiří Fejgl
6. prosince 2022 • 21:50

SESTŘIH: Portugalsko – Švýcarsko 6:1. CR7 jen sledoval Ramosův hattrick

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Portugalci napodobili Brazilce, zemi stejného jazyka. Podobně jako Neymar a spol. zvládli osmifinále fotbalového mistrovství světa s elegancí. Nebezpečné Švýcary smetli 6:1 - i bez božského Cristiana Ronalda. Jeho místo v sestavě obsadil mladíček Goncalo Ramos a na hřišti předvedl úžasnou střeleckou exhibici. Tři góly za 74 minut hry!



„Pohádky nečteme,“ ucedil den před utkáním portugalský kouč Fernando Santos. Reagoval tak na dotaz, zda nebude portugalská sestava pro boj o čtvrtfinále bez velkého Cristiana. Na každém šprochu, pravdy trochu, že…

Byla - a vlastně to nebylo překvapení. Santosovi se nepozdávaly kapitánovy výkony ani jeho chování po střídání v utkání s Koreou. Proto sáhl ke změně, do útočného tria poslal Goncala Ramose z Benfiky Lisabon.

Trenér s vizáží bodrého strýce ukázal kuráž i cit.

První vlastnost tím, že zkrátka Ronalda posadil. Pište si, že to není nic jednoduchého. CR7 je stále fotbalová celebrita prvního řádu, nic na tom, že mu je sedmatřicet a má za sebou nevydařené angažmá v Manchesteru United.

Druhou dovednost pak Santos demonstroval výběrem záskoku. Do hry poslal jedenadvacetiletého Ramose. Útočník přitom zatím na šampionátu odehrál jen dvanáct minut, dvakrát střídal. Celkem naskočil za národní mužstvo počtvrté, v zápasu měl jednu branku. Pro srovnání Cristiano byl na metě 118.

No, jenže poté, co Ramos odkroutil třiasedmdesát minut, je jeho gólový průměr na jedno utkání lepší než Ronaldův. Mladíček totiž doslova expolodoval, trefil se třikrát. Nejprve ranou pod břevno, poté zblízka a do třetice dloubáčkem přes Yanna Sommera, jednoho z nejuznávanějších gólmanů Bundesligy.

Přesto si, jak jinak, slávu pro sebe uzmul Ronaldo. Zejména Indové, kteří se do něj zamilovali, a byly jich na majestátním stadionu v Lusailu tisíce, mu položili k nohám přízeň. K čemuž se - celkem pochopitelně - přidali i Portugalci. „Ronaldo, Ronaldo,“ skandovali a vlastně si vyžádali příchod svého hrdiny. Když skóroval, zle vyčinili postrannímu rozhodčímu, že odmával ofsajd. Přitom byl zřejmý.

K jeho týmu to bylo nespravedlivé. Portugalci totiž jindy kousavé Švýcary smetli bez něj. Hráli velmi dobře, v pohybu, rychle, nehledali jen letitého vůdce. Vedle Ramose zaváleli Bruno Fernandes, Joao Felix či třeba devětatřicetiletý zlobivec na stoperu Pepé.

Portugalci zkrátka zaujali, ve čtvrtfinále je čeká Maroko.

Portugalsko - Švýcarsko: Masakr Ramose, hattrickem sestřelil Švýcary
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 17. Ramos, 33. Pepe, 51. Ramos, 55. Guerreiro, 67. Ramos, 90+2. Leão

Hosté: 58. Akanji

Sestavy

Domácí: Costa – Dalot, Pepe (C), Dias, Guerreiro – Otávio (73. Vitinha), W. Carvalho, Ber. Silva (81. Neves) – B. Fernandes (87. Leão), Ramos (73. Horta), Félix (73. Ronaldo).

Hosté: Sommer – E. Fernandes, Schär (46. Cömert), Akanji, Ric. Rodríguez – Freuler (54. Zakaria), Xhaka (C) – Shaqiri, Sow (54. Seferović), R. Vargas (66. Okafor) – Embolo (89. Jashari).

Náhradníci

Domácí: Patrício, Sá, Vitinha, Ronaldo, João Mário, Cancelo, Nunes, Palhinha, Horta, Silva, Silva, Neves, Leão

Hosté: Kobel, Omlin, Köhn, Steffen, Jashari, Zakaria, Rieder, Frei, Cömert, Fassnacht, Okafor, Elvedi, Seferović, Aebischer

Karty

Hosté: Schär, Cömert

Rozhodčí

Ramos – Morin, Hernández (MEX)

Stadion

Lusail Iconic Stadium, Losail

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud