Jonáš Bartoš
25. února 2014 • 04:50

Vrba oznámí první nominaci: 5 otazníků, které řeší před Norskem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dnes dopoledne vyřkne jména hráčů, kteří poprvé pod jeho taktovkou obléknou reprezentační dres v přátelském utkání Česka s Norskem (středa 5.3., 18:30 Eden). Jak se výběr Pavla Vrby bude lišit od kádru Michala Bílka? Podívejte se, kde by nový kouč pro první přátelské utkání s Norskem mohl udělat změny.



MLADÍCÍ DO OBRANY?

Michal Bílek v uplynulé kvalifikaci sázel nejčastěji na čtveřici Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský . Jenže pravý bek Werderu Brémy se v národním týmu dlouhodobě potýká s horší formou, v posledních dvou zápasech bundesligy nastoupil na pouhých 11 minut. Michal Kadlec prakticky celý podzim čekal na šanci ve Fenerbahce, do sestavy se dostal až v posledních dvou ligových zápasech. Tomáš Sivok ještě odpočívá po zranění kolene. V defenzivě tedy bude prostor pro změny. V závěru kvalifikace se pod Pešicem osvědčil Suchý, zahrál si i Mazuch. Napravo není bez šance František Rajtoral či Pavel Kadeřábek, naopak Ondřej Čelůstka v Sunderlandu už téměř dva měsíce vysedává na lavičce. V Norimberku se slušně rozehrál Adam Hloušek, do sestavy německého celku velmi rychle zapadl Ondřej Petrák.

DŮVĚRA V PLAŠILA?

U řady fanoušků vyslovení jeho jména vyvolává alergické reakce. Jaroslav Plašil patří v českém kádru mezi nejzkušenější hráče, dlouhodobě platil za jasného člena základní sestavy. Trenér Bílek na něj spoléhal, hájil ho i jeho nástupce Josef Pešice. Jenže Plašil v zachraňující se Catanii poslední měsíc nehraje, z pěti zápasů odehrál 36 minut. Pavel Vrba mluví od svého příchodu jasně – kdo nebude hrát v klubu, nemůže reprezentovat. Navíc ve středu zálohy panuje slušná konkurence – Darida, Hübschman, Rosický , Jiráček, sparťané Vácha, Hušbauer, případně Dočkal, z Plzně ještě dvojice Hořava, Kolář…  

KDO Z ÚTOČNÍKŮ?

Po skončení víkendu nastaly Pavlu Vrbovi příjemné starosti. V zahraničních ligách se totiž probudili čeští forvardi! Poprvé v sezoně se v bundeslize za Norimberk trefil Tomáš Pekhart, k remíze 1:1 pomohl West Bromwichi s Fulhamem svým druhým zásahem v Premier League Matěj Vydra. Vrbu jistě potěšily i dva góly sparťanského kapitána Davida Lafaty proti Brnu. Vrba by mohl myslet i na svého bývalého svěřence Stanislava Tecla, který na jaře zařídil všechny tři plzeňské branky. Naopak na hraně se ocitl Václav Kadlec, který se ve Frankfurtu sesunul na pozici náhradníka. Českému nároďáku kvůli zlomené noze nepomůže ani Libor Kozák. Na koho nakonec vsadí Vrba?

Vrba o losu kvalifikace: Pan Brückner má ze skupiny radost!
Video se připravuje ...

KOLIK LIGOVÝCH FOTBALISTŮ?

Od svého nástupu opakuje, že chce stavět na hráčích, kteří pravidelně hrají. „Raději postavím někoho, kdo nastupuje v evropských pohárech za český klub než toho, kdo v Turecku hraje o záchranu nebo střídá v týmu zespodu bundesligy,“ neskrývá Vrba. Tím by se mohla otevřít šance pro hráče předních klubů Gambrinus ligy. Ze Sparty připadá v úvahu až sedm hráčů (Krejčí, Hušbauer, Kadeřábek, Vácha, Dočkal, Vaclík, Lafata ), další adepti jsou v Plzni ( Limberský , Kolář, Hořava, Tecl). Je velmi pravděpodobné, že v nominaci na Norsko najdeme řadu ligových jmen.

ČÍM SE LIŠÍ OD BÍLKA?

Na reklamních billboardech vidíte jeho podobiznu. Na zápas s Norskem reprezentace láká tváří svého nového vůdce, Rosický Čechem jsou až v pozadí. Vrba jde do reprezentační kapitoly s maximální podporou veřejnosti. Navíc od první minuty jmenování do funkce rozhodně nelení. Během přípravného období najezdil stovky, možná tisíce kilometrů, aby adepty reprezentačního trika spatřil na vlastní oči. V Anglii navštívil klíčové duo Čech, Rosický , mluvil s většinou kandidátů širšího kádru. Zkrátka protipól Michala Bílka, který se držel spíš v ústraní.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud