26. března 2014 • 19:38

EURO 2020 v Česku nebude. Bez záruk na stadion to nejde, řekl Pelta

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta nepodá kandidaturu na spolupořádání mistrovství Evropy 2020 v Praze. Důvodem je, že na dnešní schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou nedostal příslib pomoci státu při výstavbě potřebného stadionu pro 30 tisíc fanoušků na Strahově. Nestihla by se tak připravit kandidatura do 25. dubna, kdy je uzávěrka. Definitivně o nepodání kandidatury rozhodne výkonný výbor FAČR na zasedání 1. dubna.



"Žádal jsem pana premiéra o to, zda bychom nemohli dostat ve zkráceném řízení záruku na výstavbu stadionu na Strahově, jelikož je brzy uzávěrka kandidatur. Pan premiér nám tuto záruku nyní dát nemohl, to znamená, že nepodáme kandidaturu," řekl Pelta v České televizi.

Nepovažuje to však za porážku, jelikož Sobotka podle něj výstavbu stadionu ze zásady neodmítl, jen potřebuje k rozhodnutí další podklady.

"Myslel jsem si, že nebude jednoduché vládu během tak krátké doby přesvědčit o takto významné investici. Sen o kandidatuře se sice rozplynul, ale pro mě je hlavní, že premiér není proti tomu, abychom pokračovali v dlouhodobém projektu revitalizace Strahova. To má pro mě větší hodnotu než krátkodobé rozhodnutí kvůli kandidatuře," dodal Pelta.

Řešením, jak na výstavbu stadionu a správu dalších šesti olympijských center včetně Harrachova, Račic, Nymburku či Prostějova získat více peněz, je navýšení rozpočtové položky na investice do sportu.

"Ta momentálně pracuje s 920 miliony korun. Kdyby se tato částka navýšila o 300 milionů korun ročně po dobu deseti let, věříme, že by bylo v silách sportu se domluvit, aby se výstavba zvládla, aniž by se některému sportu zmenšily příjmy," tvrdí Pelta.

Právě vytvořit podrobný plán investic do sportu je nyní úkol Pelty, šéfa České unie sportu Miroslava Jansty a předsedy olympijského výboru Jiřího Kejvala. Teprve pak se bude Sobotka zabývat tím, jak se na projektu olympijských center bude podílet vláda.

Pelta chytil jednu penaltu z osmi: Sám sobě jsem se líbil
Video se připravuje ...

"Požádal jsem zástupce sportovních organizací, aby s ministrem školství připravili plán hlavních investic, které by ve sportu měla vláda podpořit, a pana ministra školství, aby dopracoval víceletý rámec pro financování českého sportu. Teprve až bude v těchto oblastech zcela jasno, je možno seriózně jednat o investičních záměrech typu národního stadionu," řekl dnes Sobotka.

Česko bylo jednou z 32 zemí, které měly zájem spolupořádat ME 2020. To se bude v rámci výročí UEFA pořádat v 13 městech po celé Evropě. Právě stadion pro 30 tisíc fanoušků byl podmínkou, aby se Praha mohla ucházet o to být jedním z hostitelských měst. Momentálně má hlavní město jen dva dvacetitisícové stadiony Sparty a Slavie.

Pelta o bezpečnosti na stadionech
Video se připravuje ...

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud