24. ledna 2018 • 12:40

Los Ligy národů: Šmicer poslal Čechy proti Slovensku a Ukrajině

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté se v Lize národů utkají s Ukrajinou a Slovenskem. Rozhodl o tom dnešní los v Lausanne, který obstaral Vladimír Šmicer. Bývalý český reprezentant přiřadil svěřence trenéra Karla Jarolíma do první skupiny Ligy B. Skupiny se odehrají na podzim letošního roku. Jejich vítězové postoupí do vyšší ligy, poslední celky naopak sestoupí. Vítězové v Lize A si v červnu 2019 zahrají Final Four.



Nová soutěž UEFA je zároveň dodatečnou kvalifikací na mistrovství Evropy 2020. Každá ze čtyř lig bude mít jedno účastnické místo, o které budou v březnu 2020 bojovat vždy čtyři nejlepší týmy, které si postup nezajistí z běžné kvalifikace. Celkem 16 celků se tak utká o čtyři místa na šampionátu. K jejich získání bude třeba vyhrát semifinále a finále.

Proti Slovensku čeká fotbalisty prestižní federální derby. Obě země se od rozdělení Československa v roce 1993 utkaly desetkrát. Češi vyhráli pětkrát, dvakrát duel skončil remízou a třikrát zvítězili Slováci včetně posledního přípravného utkání v březnu 2015 (1:0).

Ve slovenském výběru je i několik hráčů české ligy jako brankáři Matúš Kozáčik a Martin Dúbravka, stoper Lukáš Štetina či záložník Patrik Hrošovský . Největšími hvězdami jsou Marek Hamšík z Neapole, Martin Škrtel z Fenerbahce a Milan Škriniar z Interu Milán.

Program skupiny 1B

6. září:
20:45 Česko - Ukrajina

9. září:
15:00 Ukrajina - Slovensko

13. října:
15:00 Slovensko - Česko

16. října:
20:45 Ukrajina - Česko

16. listopadu:
20:45 Slovensko - Ukrajina

19. listopadu:
20:45 Česko - Slovensko

"Myslím, že silnější týmy jsme ani dostat nemohli, ale těším se na to. I proto, že v Plzni máme spoluhráče Matúše Kozáčika a Patrika Hrošovského, kteří Slovensko reprezentují. Proti Slovensku ani Ukrajině jsem nikdy nehrál a těším se na oba zápasy. Bude to zajímavá konfrontace a doufám, že z toho vzejdeme vítězně," okomentoval los útočník Michael Krmenčík.

"Liga národů je podle mě dobrá volba. Je lepší menší skupina, než tam mít víc týmů. Pro cestování je dobře, že Slovensko je hned vedle nás a Ukrajina je také kousek," dodal kanonýr Plzně.

"Hlavně Slovensko bude pro nás hráče i pro diváky hodně prestižní, protože ta československá rivalita je tady pořád. Myslím, že se máme na co těšit. Možná se před zápasem s Páťou Hrošovským nebo Kozou (Matúšem Kozáčikem) hecneme. Nějak to hrotit určitě nebudeme, ale samozřejmě, kdo z toho duelu vyjde vítězně, ten bude mít pak v kabině navrch," dodal jeho spoluhráč Jan Kopic.

S Ukrajinou se dosud Češi utkali jen dvakrát v rámci přípravy. V roce 2011 doma vyhráli 4:0, o rok později remizovali ve Lvově 0:0. Tým trenéra Andreje Ševčenka, který je největší legendou ukrajinského fotbalu, v poslední kvalifikaci o mistrovství světa skončil třetí ve skupině za Islandem a Chorvatskem.

Kapitánem ukrajinského týmu je Ruslan Rotaň, který na podzim oblékal dres pražské Slavie. Do kádru patří i další hráč z Edenu Eduard Sobol. Klíčovými postavami jsou krajní záložníci Andrij Jarmolenko z Dortmundu a Evgen Konopljanka ze Schalke.

Česko zná soupeře v Lize národů. Derby se Slovenskem a nevyzpytatelná Ukrajina
Video se připravuje ...

Základní skupiny Ligy národů

Liga A
Skupina 1: Nizozemsko, Francie, Německo
Skupina 2: Island, Švýcarsko, Belgie
Skupina 3: Polsko, Itálie, Portugalsko
Skupina 4: Chorvatsko, Anglie, Španělsko

Liga B
Skupina 1: ČESKO, Ukrajina, Slovensko.
Skupina 2: Turecko, Švédsko, Rusko.
Skupina 3: Severní Irsko, Bosna a Hercegovina, Rakousko.
Skupina 4: Dánsko, Irsko, Wales.

Liga C
Skupina 1: Izrael, Albánie, Skotsko.
Skupina 2: Estonsko, Finsko, Řecko, Maďarsko
Skupina 3: Kypr, Bulharsko, Norsko, Slovinsko
Skupina 4: Litva, Černá Hora, Srbsko, Rumunsko

Liga D
Skupina 1: Andorra, Kazachstán, Lotyšsko, Gruzie
Skupina 2: San Marino, Moldavsko, Lucembursko, Bělorusko
Skupina 3: Kosovo, Malta, Faerské ostrovy, Ázerbájdžán
Skupina 4: Gibraltar, Lichtenštejnsko, Arménie, Makedonie

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud