17. října 2018 • 13:32

Šest proher Německa. "Neodvolatelný" trenér pod tlakem, pomůžou mladí?

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Francouze nyní zkrátka neumí. Za posledních pět zápasů s nimi němečtí fotbalisté ani jednou nevyhráli, naposledy neuspěli v úterý v rámci Ligy národů (1:2). Pro německý národní tým v tuhle chvíli nejde jen o francouzský mindrák. Za rok 2018 prohrál výběr trenéra Joachima Löwa šestkrát, což se v historii „Orlům“ dosud nikdy nestalo. Úspěšný kouč mistrů světa ze šampionátu v Brazílii působí u mančaftu už dvanáct let a právě nyní začíná být jeho pozice zřejmě nejvíc nahnutá.



Světoví šampioni. Toto označení provázelo po čtyři roky až do letošního července německý fotbalový národní tým. "Die Mannschaft", jak Němci svůj fotbalový výběr nazývají, suverénně postoupil na šampionát do Ruska bez ztráty jediného bodu(!) při skóre 43:4 v deseti kvalifikačních zápasech.

Německo se ale na velkém turnaji, kde obhajovalo titul, podobně jako za druhé světové války na východě se zlou potázalo. Na „ruské frontě“ byli svěřenci Joachima Löwa kouzla zbavení a vypadli už ve skupině. To se přeneslo i do následujících měsíců.

Oblíbený trenér měl důvěru i po zpackaném šampionátu. Jenže výsledky nepřichází ani v nové Lize národů. Tři odehrané zápasy (Francie 0:0, 1:2, Nizozemsko 0:3) v nově vzniklé soutěži přinesly zatím pouhopouhý bod.

Němcům tak dochází trpělivost a pod Löwem se začíná otřásat židle. Po sobotním direktu v Amsterdamu, kde Nizozemci porazili německý tým 3:0, udělal časopis Kicker anketu. Ze 118 tisíc dotázaných pouhých osm procent odpovědělo tak, že věří  Löwovi v tom, že může vrátit Němce na kolej, která opět povede vstříc úspěšným časům.

Mužstvu se nedařilo ani v úterý. Francie hlavně zásluhou Griezmanna Německo přes zpočátku nepříznivý vývoj přehrála, díky čemuž se Löwův výběr musel popasovat již se šestou porážkou v jednom kalendářním roce. A to se Němcům nikdy v historii nestalo.

„Bohužel jsme nebyli odměněni za dobrou hru. Kdybychom hráli trochu chytřeji, tak bychom vstřelili druhý gól a vyhráli,“ řekl po posledním utkání Löw televizi ARD.

Jenže takováto odpověď není pro německé fanoušky dost dobrá. 

Joachim Löw (vpravo) po zápase s Francií gratuluje svému trenérskému protějšku Didieru Deschampsovi.
Joachim Löw (vpravo) po zápase s Francií gratuluje svému trenérskému protějšku Didieru Deschampsovi.

V neúspěšném střetnutí na pařížském Stade de France se německý kouč nebál výrazně říznout do základní jedenáctky. To ocenil například německý web Bild, který napsal: „To je správná cesta, Jogi!“

Německý deník naráží především na to, že trenér zvolil zajímavé rozestavení a do sestavy zařadil mladé hráče. Třeba Leroye Saného. Ten se proti týmu galského kohouta objevil v německém dresu od první minuty, což se stalo poprvé od přátelského zápasu na začátku června proti Rakousku. Právě po akci Saného následoval pokutový kop pro Německo, který proměnil Toni Kroos. 

Sané přitom v létě vypadl z německého kádrtu a přišel o mistrovství světa v Rusku, což bylo ještě před jeho začátkem hodnoceno poměrně kriticky. Po výbuchu v základní skupině pak byla absence hvězdy Manchesteru City ještě víc propíraná.

Na stoperském postu dostal proti Francii šanci třiadvacetiletý hráč Bayernu Mnichov Niklas Süle, pozici pravého záložníka plnil o rok mladší Thilo Kehrer z PSG. Útočníkem byl vedle Tima Wernera a Saného Serge Gnabry, další mladý talent z bavorského celku. Premiéru si odbyl bek Hoffenheimu Nico Schulz.

Navzdory tomu, že to výsledkově neklaplo, byla ve hře Němců patrná rychlost, která u nich poslední dobou trochu scházela. Bild píše, že toto je cesta do dalších následujících měsíců. Především tři „turbomyši“ v ofenzivě mají s kompaktní zálohou v zádech značný potenciál.

„Po zápase s Nizozemci bylo jasné, že se musí něco změnit. Pokud chcete být neustále úspěšní, potřebujete dobrý mix starších a mladších hráčů. Ti starší nezapomněli, jak se hraje fotbal,“ poznamenal Löw.

Již dvanáct let má stejnou pozici u stejného zaměstnavatele, to je ve světě reprezentačních trenérů nevídaný počin.

Natáhne ještě o pár let svoji šňůru u národního týmu, nebo dlouholeté spojení praskne?

Góly

Domácí: 62. Griezmann, 80. Griezmann

Hosté: 14. Kroos

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Pavard, Varane, Kimpembe, Lucas Hernández – Kanté (90+3. N'Zonzi), P. Pogba – Mbappé (86. O. Dembèlé), Griezmann (90+1. NDombèlé), Matuidi – Giroud.

Hosté: Neuer (C) – Ginter (83. Brandt), Süle, Hummels, N. Schulz – Kehrer, Kimmich, Kroos, Sané (75. Draxler) – Werner, Gnabry (88. T. Müller).

Náhradníci

Domácí: Mandanda, Aréola, Sakho, Lemar, Dembèlé, Digne, N'Zonzi, NDombèlé, Payet, Sidibé, Zouma

Hosté: Leno, ter Stegen, Hector, Draxler, Brandt, Can, Müller, Tah, Rudy, Uth

Karty

Hosté: Ginter

Rozhodčí

Milorad Mažić – Milovan Ristić, Dalibor Djurdjević (všichni SRB)

Stadion

Stade de France, Paříž

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud