31. ledna 2023 • 13:44

Wrexham udivuje FA Cup! Klubu šéfuje slavný herec, chce mezi elitu

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejslavnější klub z nižší ligy na světě. To je AFC Wrexham. Velšský tým hrající National League, tedy až 5. nejvyšší anglickou soutěž, je celosvětovým hitem. Vlastní ho totiž duo známých herců Ryan Reynolds a Rob McElhenney, kteří šikovně pracují s propagací. Ke slávě se navíc začínají přidávat i výsledky. Pár vteřin dělilo Wrexham od postupu do 5. kola FA Cupu přes druholigový Sheffield United, jenž dokázal v páté minutě nastavení srovnat na 3:3 a vynutit si odvetu.



Příští týden to budou dva roky od zcela zásadní změny ve směřování Wrexhamu. Přesně 9. února 2021 jej totiž převzali herci Ryan Reynolds a Rob McElhenney. Šedesátitisícové město se od té doby nestačí divit. Stadion osvěžily reklamní panely z Wembley, sponzorem na dresech je TikTok a celý příběh zvěčňuje na své streamovací platformě Disney. Jak se vůbec dva hollywoodští multimilionáři stali vlastníky klubu ze severovýchodního Walesu?

Jednoduše řečeno – řadou šťastných náhod.

McElhenney se na place svého největšího hitu, seriálu It's Always Sunny in Philadelphia, potkal s hercem Humphreyem Kerem, jenž mu během covidového lockdownu doporučil sledovat dokumentární seriál Dycky Sunderland. Příběh „černých koček“ McElhenneyho natolik uchvátil, že se rozhodl pořídit si vlastní klub. Ker tak dostal zadání najít takový tým, který má bohatou historii, potřebuje pozvednout a stojí za ním věrní fanoušci. Wrexham byl dokonalým kandidátem.

Jde totiž o třetí nejstarší fotbalový klub na světě, jehož příznivci museli sáhnout v letech 2004 a 2011 do vlastních kapes, aby jej udrželi při životě kvůli špatné správě tehdejších majitelů.

McElhenney ovšem potřeboval silného sponzora, a tak oslovil Ryana Reynoldse, jenž v té době vlastnil na ceně rychle rostoucí Aviation Gin. Hereckou megahvězdu celý projekt zaujal natolik, že se nechtěla stát pouhým sponzorem, ale rovnou spolumajitelem. Společně s McElhenneyem tak Wrexham koupili za v přepočtu 50 milionů korun a dali se do práce.

Výsledky se nyní dostavují. Tým je v čele National League, v FA Cupu již vyřadil druholigové Coventry a v neděli byli „rudí draci“ blízko ještě většímu překvapení, když v nejstarší pohárové soutěži přivítali další druholigový celek, Sheffield United. Druhý tým Championship, jenž pomýšlí na návrat do Premier League. „Existuje malá šance, že se stane zázrak a Sheffield postoupí,“ bavil Reynolds před duelem.

Utkání hrané ve strhující atmosféře skončilo nakonec remízou 3:3, když za Sheffield srovnal v páté minutě nastavení stoper John Egan. „Šavlím“ tak zařídil opakovaný zápas, který se hraje příští týden. Tentokrát na půdě Sheffieldu.

„To byl mač! Měl úplně všechno od začátku do konce. Bylo naprosto úžasné být přímo na místě,“ byl unešený Alan Shearer, nejlepší střelec v historii Premier League.

Senzační duel sledoval na stadionu i sám Reynolds, jehož kamery a objektivy s chutí zabíraly. „Když jsme s Robem klub přebírali, vše se zdálo být naprosto nemožné. Ale nemožná je oblíbená barva Wrexhamu a tohle utkání byla jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy viděl. Moc děkuju všem fanouškům za skvělou podporu,“ rozplýval se Kanaďan.

Pokud by se Wrexhamu podařilo příští týden dotáhnout šok, bude je v 5. kole FA Cupu čekat Tottenham.

„Zní to šíleně, ale naším cílem je dostat klub do Premier League. Proč by se nám to nepovedlo? Toto je projekt na mnoho let,“ předestřel Reynolds své plány.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud