Jan Malý
10. května 2014 • 23:42

Manchester vyhlíží oslavy titulu. Citizens by měla stačit i remíza

Autor: Jan Malý, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem slavil v Manchesteru fotbalový titul tábor United, teď pro změnu čeká sláva rivala - Citizens. Zbývá maličkost, neprohrát v posledním kole Premier League s londýnským West Hamem. Bod stačí City za předpokladu, že Liverpool nezvítězí nad Newcastlem o 13 nebo více gólů. „Samozřejmě, že nyní už zisk titulu očekávám,“ řekl trenér City Manuel Pellegrini.



Jsou to dva roky, co Manchester City slavil naposledy anglický titul a zároveň prožil příběh, kdy blížící se blamáž přetavil v nepopsatelnou radost. Citizens tehdy hostili Queens Park Rangers a až v nastaveném čase si dvěma góly vystřelili výhru a tím i titul, protože městského konkurenta United poslali na druhé místo jen díky lepšímu skóre.

„Všechno je možné. Máme dva roky starou zkušenost, tehdy si všichni mysleli, že výhra proti QPR bude jednoduchá. Co se pak stalo, to se stalo. Nyní jdeme do tohoto zápasu odlišně a zkusíme rozhodnout brzo,“ prohlásil útočník Manchesteru Edin Džeko.

Manchester City je ale nyní v ještě výhodnější pozici než před dvěma lety. Na Liverpool má teď náskok dvou bodů, partě trenéra Manuela Pellegriniho tak proti West Hamu k tomu, aby mohlo začít mistrovské rejdění, stačí nejen výhra, ale i remíza. Tedy za předpokladu, že Liverpool doma nesmete Newcastle o 13 a více gólů.

„Můžete cítit, že atmosféra už je jiná. Fanoušci jsou nadšeni tímto týmem a vědí, že můžeme udělat něco velkého pro tento klub,“ popsal očekávání obránce City Pablo Zabaleta.

I přes mistrovské naladění v Manchesteru se Liverpool ještě upíná k naději, že West Ham stadion Citizens senzačně vyloupí. Navíc za West Ham hrají Andy Carroll, Joe Cole a Stewart Downing, kteří prošli Liverpoolem. „Byli tu s námi, pracovali s námi a jsem si jistý, že udělají vše pro to, aby s West Hamem uspěli a pomohli nám,“ pověděl s nadějí záložník Liverpoolu Lucas Leiva.

I historie nabízí jeden příklad, kdy právě West Ham mistrovské ambice soupeře zničil. A hlavním hrdinou byl tehdy český brankář Luděk Mikloško. Bylo to v sezoně 1994/1995, West Ham hostil Manchester United, který ztrácel dva body na vedoucí Blackburn, ten však čekal těžký zápas na Liverpoolu. I díky skvělému představení Mikloška uhrál West Ham remízu s Manchesterem 1:1, jehož zklamání umocnila prohra Blackburnu, jenž se stal stejně mistrem.

Boj o titul mohl být i dramatičtější, jenže v předposledním duelu Liverpool vedl na půdě Crystal Palace 3:0, jenže nakonec duel dovedl jen k remíze 3:3. Kdyby Reds brali tehdy tři body, byl by tým Citizens pod daleko větším tlakem. Však také Liverpoolští na trávníku i v ochozech výsledek oplakali.

Vyvrcholení Premier League však není jediným tématem, v němž se Manchester City nyní točí. UEFA jej totiž bude trestat za nesplnění pravidel finančního fair play. Ovšem pravděpodobně „jen“ pokutou 60 milionů eur (1,6 miliardy korun) a omezením počtu hráčů pro příští ročník Ligy mistrů. To se nelíbí třeba trenérovi Arsenalu Arsénu Wengerovi, který by City z Ligy mistrů vyloučil.

„Člověk by si myslel, že buď akceptujete pravidla a pak jste v soutěži, nebo je porušujete a pak v ní nejste. Tomu by pak každý rozuměl,“ přemítal Wenger. „UEFA nechce kluby vyřazovat z Ligy mistrů, tak se snaží vymyslet něco jiného. Pro nás všechny zvenčí je to komplikovaný trest, kterému nikdo pořádně nerozumí,“ dodal kouč Arsenalu.

Edin Džeko se raduje ze svého gólu proti Aston Ville, Citizens hodně přiblížil mistrovský titul
Edin Džeko se raduje ze svého gólu proti Aston Ville, Citizens hodně přiblížil mistrovský titul

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud