Karel Häring
12. února 2018 • 19:35

Vydrova kletba prolomena? Už netočí trenéry a táhne Derby za postupem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se sedmnácti zásahy vede střeleckou tabulku druhé anglické ligy a útočí na své maximum. Za vzestupem formy Matěje Vydry není jen individuální spolupráce s kondičním expertem Markem Všetíčkem, ale i jeden netradiční fakt. Už téměř rok pracuje pod stejným trenérem. Hloupost? Uvidíte, že ne.



Tátové umějí dávat rady do života. A Matěj Vydra ji na podzim 2016 dostal taky, třebaže byla založena na ironii. „Říkal mi, že až budu někam přestupovat, ať se rovnou zeptám, kdo bude následující trenér,“ usmívá se kanonýr Derby County.

O čem je vlastně řeč? Záznamy o tomto typu rekordů se velmi pravděpodobně nikde nevedou, ale kdyby ano, patřil by český forvard - nikoli vlastním přičiněním - mezi špičku. Od chvíle, kdy přišel v létě 2012 do Watfordu, pracoval v různých klubech pod patnácti trenéry! „No, za tu dobu, co jsem v Anglii, je jich opravdu dost,“ přiznává bez nadšení.

Vlastně nechybělo mnoho a seznamoval se už se šestnáctým. Když Stoke City propustil začátkem letošního roku Marka Hughese, zařadilo vedení do okruhu kandidátů i Garyho Rowetta, současného trenéra Derby.

„Už jsem si říkal, že je to v prd... Že zase odejde, přijde někdo jiný, který bude chtít něco nového. Ale naštěstí zůstal,“ pochvaluje si Vydra. Derby nabídlo Rowettovi vylepšený kontrakt, trenér souhlasil, a tak může pokračovat i jejich dosud úspěšná spolupráce.

Bývalý útočník Jihlavy či Baníku je spokojený s tím, že jej trenér staví na pozici „desítky“. Směrem dopředu mu dává volnost, může vymýšlet, co ho napadne. Pochopitelně si k tomu musí plnit i defenzivní úkoly. Ovšem to hlavní je, že cítí důvěru ze strany nadřízeného.

Český útočník Matěj Vydra v utkání proti Norwichi
Český útočník Matěj Vydra v utkání proti Norwichi

Výsledkem této kombinace je sedmnáct vstřelených gólů v dosavadních sedmadvaceti ligových zápasech. Poslední trefou proti Norwichi (1:1) se jeho náskok v čele tabulky kanonýrů zvýšil na dva góly. Navíc už vyrovnal svůj druhý nejlepší střelecký výkon ze sezony 2014/2015. „Samozřejmě, že i to má na mé současné bilanci podíl,“ uvědomuje si výhodu dlouhodobější spolupráce s Rowettem.

Ten přišel do Derby v březnu loňského roku. A z pohledu Vydrových zkušeností jde skutečně o „dlouhodobější“ záležitost. Aby absolvoval sezonu jen s jedním trenérem, zažil pouze v té úvodní. „Teď se opakuje to, co jsem zažil pod (Gianfrankem) Zolou, kdy jsem věděl, co od něj mohu očekávat a naopak. Důležité pro mě bylo, že on byl taky útočník. Hodně jsme si vyhovovali,“ vzpomíná na spolupráci s malým Italem.

Právě v ročníku 2012/2013 se zrodilo Vydrovo dosavadní střelecké maximum - 20 přesných zásahů plus dva další v play off . Jenže pak naskočil do kolotoče trenérských výměn.

VIDEO: Vydrova 17. trefa v aktuální sezoně (čas 0:29)

Povedená sezona mu vynesla hostování ve West Bromwich Albion. Do Premier League si jej vytáhl Steve Clarke. Ten ovšem před Vánocemi dostal padáka a na šest utkání ho zastoupil Keith Downing. V lednu 2014 pak klub jmenoval Španěla Pepeho Mela.

Následující ročník se Vydra vrátil do Watfordu a zažil ještě větší smršť. Do sezony vstupovali „Hornets“ s Italem Giuseppem Sanninem, mezi hráči ne příliš oblíbeným. Ještě v srpnu jej nahradil Óscar García, jenže Španěl ze zdravotních důvodů po čtyřech utkáních skončil. Tým převzal na pár týdnů Billy McKinley. Když se Vydra spolu s tehdejším spoluhráčem Danielem Pudilem vrátili z říjnového reprezentačního srazu, vítal je Slaviša Jokanovič.

Pozor, ani to nemusela být poslední změna. „Později jsem slyšel, že kdybychom tehdy prohráli na Fulhamu, tak ho vyhodili. My jsme ale vyhráli 5:0, sezona se otočila a skončila postupem do Premier League,“ vzpomíná Vydra na bláznivý rok.

Postup nepostup, Jokanovič se z Watfordu i tak poroučel a dorazil Quique Sánchez Flores. Ten s rodákem z Chotěboře nepočítal, a tak se hledala varianta s dalším hostováním. Velký zájem projevil Brighton, tehdy druholigový, nicméně český reprezentant zvolil Reading. I proto, že o něj stál tehdejší kouč Steve Clarke.. Vydra nastupoval pravidelně. Do chvíle, než Clarka (opět v prosinci) vyhodili. Na jaře pod Brianem McDermottem vypadl ze základu.

Ani tohle ještě není konec příběhu. V létě 2016 jej koupilo za velký balík Derby.

Trenér Nigel Pearson o něj hodně stál.

Trenér Nigel Pearson preferoval systém 4 - 4 - 2, který má Vydra rád.

Trenér Nigel Pearson byl koncem září suspendován a pár dní poté odvolán.

A tak Vydra znovu přišel o kouče, který si jej přivedl do týmu. Na lavičku Derby usedl Steven McClaren, který jej stavěl na hrot. Boj s urostlými obránci zády k brance pětadvacetiletému útočníkovu neseděl, takže se brzy přesunul mezi náhradníky.

Vysvobození přišlo až 14. března, kdy převzal štafetu Rowett. „Vypadá to, že trenérům nosím smůlu. Ale doufám, že už se to obrátilo v můj prospěch,“ věří Vydra.

Pravda je, že zatím se nemusí ptát, kdo přijde jako další.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud