Jakub Dvořák
25. května 2016 • 10:10

Dohady o Mourinhovi. Zazdí mladé hráče, umí vyhrávat, přou se legendy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Ostrovech neřeší v posledních dnech nic jiného. Že se podle všech dostupných informací novým trenérem Manchesteru United stane José Mourinho, bere každý fotbalový fanoušek za hotovou věc. Dělá však klub dobře? Fanoušci i bývalí hráči United se bojí, že portugalský kouč naruší filozofii praktikování atraktivního fotbalu. Zatímco Peter Schmeichel Mourinhův příchod kvituje, Eric Cantona s ním nesouhlasí.



Moderní ofenzivní fotbal pro fanoušky, prosazování talentovaných odchovanců a především získávání jedné trofeje za druhou. Na těchto pilířích si Manchester United už od éry Alexe Fergusona zakládá. Na základě toho, že je nizozemský trenér Louis van Gaal neplnil podle představ vedení, musel opustit klub. Na jeho pozici míří Portugalec José Mourinho . Je to však správná volba?

„Mám ho velice rád. Jeho osobnost, zaujetí při zápasech a také jeho humor, ale i styl, kterým ve fotbale prezentuje, není pro Manchester vhodný,“ řekl v rozhovoru pro deník Guardian bývalý legendární záložník United Eric Cantona. „Může být sice s týmem úspěšný, ale fanoušci chtějí po klubu úplně jiný styl fotbalu,“ tvrdí Cantona.

To bývalý brankář Manchesteru Peter Schmeichel s Mourinhovým angažováním souhlasí, alespoň v siutaci, ve které se klub momentálně nachází.

„Určitě to pro vedení nebylo jednoduché rozhodování, protože kdyby byl Mourinho ideální trenér, už v klubu dávno trénuje. V minulosti měl problémy se svým realizačním týmem, s ředitelem, prezidentem. Zkrátka dělá věci, s kterými se United neztotožňují,“ připomněl Schmeichel v rozhovoru pro BBC náročnou povahu portugalského kouče.

Nizozemský trenér Louis van Gaal v Manchesteru skončil. Na závěr vyhrál alespoň FA Cup
Nizozemský trenér Louis van Gaal v Manchesteru skončil. Na závěr vyhrál alespoň FA Cup

Dostanou Rashford a spol. šanci?

„Tohle všechno se však může zapomenout a jsem si jistý, že si to Sir Alex Ferguson (sportovní ředitel a člen představenstva) a Bobby Charlton (člen představenstva) ohlídají. Kdyby ho tito dva v klubu nechtěli, vůbec by se o něm neuvažovalo,“ řekl Schmeichel a dodal. „Manchester má nyní manažera, který je mnohými považován za jednoho z nejlepších na světě, jediného, který může v současné situaci zachránit klub.“

O tom, že Manchester dělá s angažováním Josého Mourinha dobře, si je jistý i Jamie Redknapp, bývalý hráč Liverpoolu. „Přichází ve správný čas. Ví, jak vyhrávat. I když ne vždy takovým herním stylem, který požadují fanoušci. Nyní má však Manchester velkou šanci, že bude znovu vyhrávat velké trofeje,“ řekl pro televizní stanici Sky Sports britský internacionál.

„Mám však obavy o mladé hráče v klubu. José je známý tím, že jim nikdy nedával moc šancí. Myslím si, že takový Rashford teď musí být nervózní. Co s ním asi udělá, až si Mourinho přivede hvězdného útočníka? Doufám, že se bude raději držet principů, na kterých United vždy stavěli a dá šanci mladým,“ dodal.

Mourinho udělá přestavbu United, tvrdí Ancelotti

To budoucímu trenérovi Bayernu Mnichov Carlu Ancelottimu, který po Mourinhovi převzal v roce 2013 Real Madrid, se krok United líbí. „Je to dobré spojení. Mourinho zná anglickou ligu velmi dobře. Právě on může vylepšit to, co započal Van Gaal. Klub potřebuje přestavbu. Stále se totiž nevzpamatoval z odchodů Ferdinanda, Scholese a ostatních. Podobná věc se přihodila i milánskému AC po konci Maldiniho, Gattusa či Inzaghiho,“ řekl italský trenér pro deník Guardian.

Bývalý nizozemský reprezentant Ronald de Boer, který pod Van Gaalem odehrál několik sezon v dresu Ajaxu, je skeptický. Podle něho je Mourinho naprosto stejný. „Jsou si velice podobní. Lidé je buď zbožňují, nebo nenávidí. Oba jsou to workoholici. Perfektně se připravují a umí vyhrávat, i když ne zrovna pohledným stylem fotbalu,“ řekl asistent trenéra u juniorské týmu Ajaxu Amsterdam.

„Mourinho je však trenér, který má radši zkušené hráče. Rád nakupuje. Může se klidně stát, že v útoku bude nastupovat zkušený útočník a talentovaný Rashford si nezahraje. A to bude pro jeho kariéru velmi špatné,“ vyjádřil De Boer, stejně jako Jamie Redknapp, své obav nad tím, že mladí hráči nebudou dostávat tolik příležitostí.

TOP 5 gólů sezony v Premier League: Krajule Vardyho dělovka z dálky
Video se připravuje ...

TOP zákroky sezony v Premier League: Čech vládne výkvětu
Video se připravuje ...

SESTŘIH Premier League: Manchester United - Bournemouth 3:1, De Geu mrzel vlastňák
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud