Jakub Dvořák
27. října 2017 • 13:29

Od dřeváka k italské špičce. Sparta Škriniara odmítla, teď válí v Interu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když jej jako 17letého stavěl Adrian Gula v Žilině, fanoušci si klepali na čelo. Na co tamto dřevo dáváš? křičeli na trenéra. Postupem času se však z Milana Škriniara vyklubal jeden z největších talentů současnosti. Po krátké angažmá v Sampdorii Janov válí v dresu Interu. Chvála na něj jde ze všech stran. Není divu, že zájem o slovenského fotbalistu projevilo například už i Atlético Madrid.



Dnes už jsou to jen úsměvné vzpomínky na těžké začátky nemotorného defenzivního záložníka. V jeho příběhu však hrají velmi důležitou roli. Tvrdá dřina, píle a přístup profesionála vynesly 22letého defenzivního univerzála až do Interu Milán. Přitom před pár lety byl na Slovensku akorát k smíchu.

„Svou pracovitostí a správným vedením vícero trenérů rychle nabral náskok před svými vrstevníky. Na hřišti vyčníval nadstandardním řešením herních situací,“ vzpomíná na Škriniara Vladimír Labant, který jej vedl v žilinském výběru do 17 let. „Díky technické a herní vyspělosti byl často posouván do kategorií, kde byli starší hráči a to mu výrazně pomohlo i později v A týmu, kde se brzy prosadil,“ dodává bývalý hráč West Hamu či pražské Sparty.

Trenér Adrián Gula to s ním neměl lehké. Jeho nemotorné pohyby vzbuzovaly úsměv ve tváři i vlastních fanoušků. Ti byli přesvědčeni o tom, že ze Škriniara nikdy nic nebude. Přesto se dnes uznávaný kouč nenechal odradit a z pozice defenzivního štítu udělal z mladého fotbalisty stopera. Tento post mu zůstal dodnes a právě na něm se stal jedním z nejlepších na Slovensku.

Zatímco zástupcům Sparty se Škriniar nezdál dost dobrý, Sampdoria Janov v lednu 2016 ani minutu neváhala a poslala do Žiliny odstupné 1 milion eur. Idylka to však v přístavním městě pro rodáka ze Žiaru nad Hronom v prvních dnech rozhodně nebyla. Slovenský mladík se trápil. Pod trenérem Vincenzem Montellou odehrál za půl roku 104 minut. Problémem byla neznalost jazyka, občas dokonce ani netrénoval s novými spoluhráči, jen se připravoval sám za brankou.

Slovenský obránce Milan Škriniar vstřelil proti svému bývalému klubu první gól zápasu
Slovenský obránce Milan Škriniar vstřelil proti svému bývalému klubu první gól zápasu

Zlom přišel v létě, kdy do Sampdorie zamířil trenér Marco Giampaolo, a mimo jiné také český talent Patrik Schick . Nový kouč pozvedl Škriniara na zcelou jinou úroveň a po roce spolupráce se o urostlého stopera rvaly přední evropské kluby. Navíc se mu se slovenskou jednadvacítkou povedlo EURO v Polsku a cena z milionu eur šturmovala vzhůru. Zastavila se na 23 milionech. Zaplatil ji Inter Milána a udělal z 22letého obránce nejdražšího Slováka v historii.

„Luciano Spalletti mě chtěl do týmu, tak tu jsem,“ prozradil po podpisu nadaný fotbalista, proč zvolil zrovna Inter. Ódy na něj veřejně pějí bývalé ikony Serie A. Ať už se jedná o legendu AC Milán Alessandra Nestu, či současného ředitele a bývalého kapitána Nerazzurri Javiera Zanettiho.

„Všichni hráči by měli fungovat jako Milan. Nestačí jen talent. On to měl vždy v hlavě srovnané a věděl, co by chtěl ve fotbale dokázat,“ přidal se k obdivovatelům Pavel Hapal, který Škriniara vedl ve slovenském výběru do 21 let.

Po přechodu do Interu nepotřeboval nyní už pravidelný spoluhráč Hamšíka , Škrtela a spol. v reprezentaci, žádný čas na rozkoukání. Od prvních přípravných zápasů se rval o místo. Ve skvělých výkonech pokračoval i po startu Serie A a vypomohl oprášit zašlou slávu milánskému klubu.

Momentálně je Inter druhý za Neapolí a jeho defenziva (7 inkasovaných branek) je druhá nejlepší v celé soutěži. Ve městě módy by však Škriniar nemusel vydržet dlouho. Impozantní výkony v klubu a reprezentaci přilákaly ještě větší ryby než je Inter. Podle posledních spekulací by zájem mělo Atlético Madrid. Pokud si však mladý obránce udrží stabilní formu po celou sezonu, klidně může pomýšlet ještě výš.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud