Radek Špryňar
27. února 2018 • 16:30

Schick půl roku v Římě a bez gólu v lize. Nedělá obraně starosti, říká kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zítra uplyne na den přesně půl roku od chvíle, kdy Patrik Schick podepsal velkolepý pětiletý kontrakt s AS Řím. Dvaadvacetiletý útočník, za kterého slavná italská značka zaplatila miliardu korun, však na první ligový gól stále čeká. K probuzení české zbraně nedošlo ani proti AC Milan. „Giallorossi“ po matném představení padli 0:2 a klesli na pátou příčku tabulky. Nejdražší posila v historii klubu strávila na hřišti plnou porci minut. Střely na branku? Velká nula…



Po porážce 1:2 v osmifinále Ligy mistrů na trávníku Šachťaru Doněck se herní prezentace AS Řím dostala pod tvrdou kritiku. Mužstvo, které podle předsezonních předpovědí mělo útočit na trůn v italské soutěži a v Evropě strašit zavedené značky, nevykazuje známky progresu. A to opakovaně. „Tohle nebyl výkon hodný AS Řím,“ šílela vzteky klubová legenda Francesco Totti.

Bylo jasné, že před nedělním střetem s AC Milán přijdou změny. Extrémně vytížený útočník Edin Džeko usedl na lavičku, jeho místo zaujal Patrik Schick . „Je to mimořádný hráč a doufáme, že to proti Milánu ukáže. Pro naše mužstvo je to zásadní. V létě se nám Patrika podařilo odtrhnout od přestupu do Juventusu, hodně na něj sázíme,“ pravil Totti v předzápasovém rozhovoru pro Premium Sport.

Logicky se čekalo, co mladý Čech předvede.

Do základní sestavy naskočil znovu po téměř dvou měsících, poprvé od 30. prosince. Namísto Džeka se v pozici středového útočníka v zahajovací jedenáctce představil teprve podruhé v sezoně. Ve zbylých dvou případech, kdy hrál od začátku, nastoupil na místě pravého křídla.

Pro Schicka to byla velká šance, jak konečně zaujmout, jak konečně vstřelit vytouženou branku. Jenže výsledek devadesátiminutového snažení symbolizoval dosavadní půlroční trápení. Na branku vystřelil jen jedinkrát po trestném kopu Aleksandara Kolarova. Jenže rána z voleje se mu do statistiky kvůli ofsajdovému postavení stejně nepočítala.

Patrik Schick v souboji s milánským Lucasem Bigliou
Patrik Schick v souboji s milánským Lucasem Bigliou

„S některými situacemi se vyrovnal, s jinými už ne. Obraně soupeře dělal jen málo starostí,“ připustil trenér Eusebio di Francesco.

Házet všechnu vinu na Schicka by ale nebylo fér. To, že se AS nedostalo za celé utkání k opravdovému ohrožení branky, není jen jeho vina. Tým se herně trápí již delší dobu a setkání s obrozeným AC Milán vážné systémové nedostatky jen potvrdilo.

Schickovi absolutně chyběl servis od spoluhráčů. Do nebezpečného prostoru uvnitř šestnáctky, kde dovede drtivě udeřit, dostal jen pramálo kvalitních pobídek. Centry českého útočníka míjely. Když byl v náběhu nebo v lepší pozici, míč stejně nedostal. Byl zřetelně odtržený od hry. Viditelné zlepšení nenastalo ani po příchodu Edina Džeka.

„Doufal jsem, že nám Schick dodá nějakou invenci, ale nebylo tomu tak. Pokud chceme být špičkovým týmem, nemůžeme si dovolit hrát na této úrovni a ve druhém poločase takhle vypnout,“ zlobil se Di Francesco.

Nejsvětlejším Schickovým momentem byla akce ze závěru první půle, kdy skvělým manévrem vyřadil ze hry dva obránce soupeře, naběhl do vápna, kde ale narazil na závoru v podobě Leonarda Bonucciho. To bylo vše. AC v druhé půli odskočil do vedení po trefě Patricka Cutroneho. Pojišťovací druhou branku přidal Davide Calabria.

V sobotu čeká AS Řím střet s Neapolí, vedoucím celkem Serie A. Existuje jen málo důvodů myslet si, že by se Patrik Schick znovu objevil v zahajovací sestavě.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud