David Pávek
10. srpna 2020 • 04:30

Proč Pirlo? Rozhodly peníze i podpora Ronalda, Juventus chystá přestavbu

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta zpráva v sobotu večer pořádně překvapila fotbalové fanoušky. Juventus bude trénovat Andrea Pirlo! Legenda, jistě, ale s nulovou trenérskou zkušeností. Proč zrovna on, když médii prolétla jména jako Zidane, Pochettino nebo Inzaghi? Klíčovou roli sehrály, nikterak překvapivě, peníze. Ale také podpora od vlivných hráčů „staré dámy“.



Šéfové turínského klubu rozjeli svoji vlastní akci Kulový blesk. V sobotu oficiálně zprostili zodpovědností dosavadního trenéra Maurizia Sarriho, ještě ten večer oznámili náhradu. Tou se stal ikonický záložník Andrea Pirlo, 41letý elegán, pro kterého půjde o úplně první štaci v trenérské kariéře, která začala teprve před týdnem, kdy Pirlo převzal rezervu Juventusu. K áčku se přesunul bez jediného odtrénovaného zápasu.

Andrea Pirlo
Narozen: 19. května 1979 (41 let)
Hráčská kariéra: Brescia (1995–98), Inter Milán (1998–2001), Reggina (1999–2000, hostování), Brescia (2001, hostování) AC Milán (2001–11), Juventus Turín (2011–15), New York City (2015–17)
Ligová bilance: 571 zápasů/61 gólů
Reprezentační bilance: 116 zápasů/3 góly
Největší úspěchy: mistr světa 2006, vicemistr Evropy 2012, mistr Evropy U-21 (2000), vítěz Ligy mistrů (2003 a 2007 s AC Milán), bronz z OH (2004)

Italská média přitom spekulovala, že Juventus stojí o Mauricia Pochettina (naposledy Tottenham), Zinédina Zidana (Real Madrid) či Simoneho Inzaghiho (Lazio Řím). Nebyla daleko od pravdy, „stará dáma“ o tahle zajímavá jména skutečně jevila zájem. Jenže do hry vstoupil koronavirovou krizí přiškrcený rozpočet.

Jak informuje italský deník Gazzetta dello Sport, Pirlo podepsal dvouletý kontrakt, který mu zaručuje základní mzdu 1,8 milionu eur ročně (47,3 milionu korun). Pěkné peníze, jistě, ve srovnání s požadavky zkušenějších kolegů je ale Pirlo chudý příbuzný. Pochettino podle italských zdrojů požádal o plat ve výši 9 milionů eur (236,5 milionu korun), Zidane by stál ještě o tři více.

Maurizio Sarri mimochodem za rok v Turíně pobral mzdu čítající 6 milionů eur (157,7 milionu korun), dalších 23 milionů eur (604 milionů korun) mu Juventus musí vyplatit kvůli předčasnému ukončení smlouvy. 

Samozřejmě nejde „jen“ o peníze. Juventus v Pirlovi vidí nástupce Antonia Conteho a Maxe Allegriho, pod kterými záložník hrával. Pod jeho taktovkou se má „stará dáma“ vrátit k atraktivnějšímu stylu fotbalu, než jaký předváděla pod Sarrim.

„Andrea má k trénování stejný přístup, jaký měl k hraní. Fotbal postavený na velké kvalitě a tvrdé práci. Chce zavést jistý herní styl, kterým se snaží hrát velké evropské týmy. Jeho vysvětlení pro nás bylo velmi přesvědčivé,“ okomentoval pro Sky Italia sportovní ředitel klubu Fabio Paratici, čím Pirlo šéfy přesvědčil.

Andrea Pirlo přišel jako volný hráč a slavil s Juventusem tři tituly v řadě
Andrea Pirlo přišel jako volný hráč a slavil s Juventusem tři tituly v řadě

Jak informují italská média, za jmenování někdejšího elitního záložníka hlavním trenérem se postavili i kapitán Giorgio Chiellini, legendární gólman Gianluigi Buffon a nejlepší kanonýr Cristiano Ronaldo. Slova těchto vlivných veteránů mají v Turíně velkou váhu.

Před Pirlem a ředitelem Paraticim stojí každopádně hora práce. Výrazně se bude měnit nejen herní styl, ale i celkový kádr. Podle informací deníku Gazzetta dello Sport dostala slušná řádka hráčů nálepku „na prodej“.

Pakovat se má kanonýr Gonzalo Higuaín, středopolaři Sami Khedira, Blaise Matuidi a Aaron Ramsey, krajní beci Mattia de Sciglio, Alex Sandro a Danilo, stoper Daniele Rugani a šikovná křídla Douglas Costa a Federico Bernardeschi. Sportovní úsek se je všechny bude snažit prodat a přivést za ně adekvátní náhrady. Juventus pod vedením Andrey Pirla tak bude zřejmě výrazně odlišný od toho, který pod Sarriho vedením získal deváté Scudetto v řadě.

A první posila? Tou má být po celé Itálii žádaný středopolař Sandro Tonali. Je to poměrně symbolické - 20letý Ital je pokladem (znovu druholigové) Brescie, která vychovala právě Pirla. Od začátku kariéry je ke slavnému krajanovi přirovnáván, teď pod ním dost možná bude hrát.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud