Jan Malý
24. července 2016 • 04:25

ŠEST vyzyvatelů pro Bayern. Jak v létě zbrojí bundesligové kluby

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
  • Bayern Mnichov vyhrál naposledy nejvyšší německou soutěž o parník. Teď soupeři opět vyhlašují, že se pokusí suverénovi cestu za titulem zkomplikovat.Bayern Mnichov vyhrál naposledy nejvyšší německou soutěž o parník. Teď soupeři opět vyhlašují, že se pokusí suverénovi cestu za titulem zkomplikovat.FOTO: koláž iSport.cz, Reuters, EPA

    Čtyři roky vládne Bayern Mnichov neotřesitelně Německu. Bude boj o titul v nadcházející sezoně napínavější? Mohl by. Borussia Dortmund kupuje hráče s velkou perspektivou, spokojeni se sílou kádru jsou v Leverkusenu či Mönchengladbachu. A poprvé se mezi německou elitou objeví do budoucna ambiciózní Lipsko. Deník Sport zmapoval situaci u sedmi klubů s největším potenciálem. 

  • Bayern Mnichov

    Fotbalisté Bayernu vyhráli naposledy bundesligu o parník a znovu jsou velkým favoritem na titul.Foto Reuters

    V minulé sezoně: 1.

    PŘÍCHODY: Hummels (Dortmund),Sanches (Benfica Lisabon)

    ODCHODY: Hojbjerg (Southampton), Benatía (Juventus, host.), Gotze, Rode (oba Dortmund), Tasci (Spartak Moskva, konec host.)

    Bayern vyměnil trenéra, Pepa Guardiolu nahradil Carlo Ancelotti, odborník, který umí s hráči dobře komunikovat a přizpůsobovat jim herní styl. Přišel Mats Hummels, který tu tak může s Jéromem Boatengem utvořit jednu z nejlepších stoperských dvojic světa. Velký potenciál slibuje portugalský talent Renato Sanches, čerstvý mistr Evropy. Věčnou otázkou pak je, jak bude držet zdraví Francku Ribérymu a Arjenu Robbenovi, který je momentálně zraněný. Ancelotti vyloučil odchod Roberta Lewandowského.

  • Borussia Dortmund

    Fotbalisté Dortmundu slaví výhru v přípravě nad Manchesterem United. V klubu skončily v létě opory Mchitarjan a Gündogan, mezi posily se řadí Götze, Schürrle či třeba Dembelé.Foto Reuters

    V minulé sezoně: 2.

    PŘÍCHODY: Bartra (Barcelona), Dembélé (Rennes), Mor (Nordsjaelland), Götze, Rode (oba Bayern), Guerreiro (Lorient), Schürrle (Wolfsburg), Merino (Osasuna)

    ODCHODY: Mchitarjan (Manch. United), Gundogan (Manch.City), Hummels (Bayern)

    Dortmund se přestavuje. Dobře zaplacené odchody tří důležitých hráčů umožnily Borussii, aby se i ona na přestupovém trhu rozparádila. Kupuje perspektivní, dynamické hráče s velkým potenciálem, jakými jsou například Emre Mor či Ousmane Dembélé. „Z nových hráčů vyzařuje velká chuť na všechno, co je sklubem spojené -město, stadion, hrát tu, integrovat se," liboval si trenér Thomas Tuchel. Velký návrat ohlásil mistr světa Mario Götze. André Schurrle se pak stal nejdražší posilou v historii klubu.

  • Leverkusen

    Fotbalisté Leverkusenu jsou v plné přípravě na nový ročník německé nejvyšší soutěže.Foto EPA

    V minulé sezoně: 3.

    PŘÍCHODY: Özcan, Da Costa (Ingolstadt), Volland (Hoffenheim), Baumgartlinger (Mainz)

    ODCHODY: Kramer (Mönchengladbach), Boenisch (konec smlouvy)

    Leverkusen bude chtít v nadcházejícím ročníku prohánět Bayern a Dortmund intenzivněji než dosud. „Tenhle rok pro nás bude lepší než ty dva předchozí,“ slíbil trenér Roger Schmidt, který tým povede do své třetí sezony. Leverkusen se opírá o to, že se mu podařilo udržet hlavní opory brankáře Bernda Lena, záložníka Karima Bellarabiho či útočníka Javiera Hernándeze, kvůli dobré ekonomické situaci odmítá nabídky na své hráče a naděje vkládá i do nového útočníka Kevina Vollanda.

  • Borussia Mönchengladbach

    Fotbalisté Borussie Mönchengladbach skončili v minulé bundesligové sezoně na čtvrtém místě.Foto EPA

    V minulé sezoně: 4.

    PŘÍCHODY: Kramer (Leverkusen), Strobl (Hoffenheim), Vestergaard (Brémy), Bénes (Žilina), M. Doucouré (Paris St. Germain)

    ODCHODY: Hinteregger (RB Salcburk, konec host.), Xhaka (Arsenal), Brouwers (Kerkrade), Stranzl (konec kariéry), Nordtveit (West Ham), Hrgota (E. Frankfurt)

    Vypořádává se s odchodem kapitána Granita Xhaky do Arsenalu, přesto panuje v Mönchengladbachu optimistické rozpoložení. Kvůli novým hráčům i těm, kteří jsou už definitivně fit po zranění, probíhá pod dohledem trenéra André Schuberta tuhý boj o místo v sestavě. Jistotu v základní jedenáctce nemá snad kromě brankáře Yanna Sommera nikdo. Plusem také je, že sportovní ředitel Max Eberl prohlásil, že v klubu určitě zůstane. Spekulovalo se, že by ho k sobě chtěl přetáhnout Bayern.

  • Schalke 04

    Klaas-Jan Huntelaar (vpravo) bude i v následující sezoně oporou Schalke 04.Foto EPA

    V minulé sezoně: 5.

    PŘÍCHODY: Embolo (Basilej), Naldo (Wolfsburg)

    ODCHODY: Matip (Liverpool), Höger (Köln), Höjbjerg (Bayern, konec host./Southampton), Neustädter (Fenerbahce), Friedrich (Augsburg), Clemens (Mainz, konec host.)

    Výsledky tradičního klubu z Gelsenkirchenu dlouhodobě nekorespondují s jeho ambicemi. Teď má Schalke pozvednout trenér Markus Weinzierl, jenž předtím úspěšně působil v Augsburgu. Říká, že se pod ním bude hrát drzý fotbal. Na odchodu je však supertalent Leroy Sané, kterého láká Manchester City. To bude ztráta i do budoucna. Novou ofenzivní sílu představuje švýcarský mladík Breel Embolo, kterého klub získal vzdor zájmu Lipska či Manchesteru United.

  • Wolfsburg

    Fotbalisté Wolfsburgu skončili v uplynulém ročníku bundesligy na osmém místě, což znamenalo obrovské zklamání. Teď jsou ambice klubu opět vysoké.Foto Reuters

    V minulé sezoně: 8.

    PŘÍCHODY: Didavi (Stuttgart), Gerhardt (Koln), Bruma (PSV Eindhoven), Brekalo (Dinamo Záhřeb), Guilavogui (Atlético)

    ODCHODY: Schürrle (Dortmund), Naldo (Schalke), Felipe (GD Chaves)

    Osmé místo z loňské sezony bylo ve Wolfsburgu velkým zklamáním, zvlášť když se rok předtím pasoval do role největšího pronásledovatele Bayernu. Letní pauza je v dolnosaském klubu napjatá, řada hráčů řeší budoucnost. Křídelník André Schürrle v pátek přestoupil do Dortmundu, na odchodu je Max Kruse, živo je také kolem Juliana Draxlera, Ricarda Rodrígueze či Base Dosta. Složení kádru se bude ještě měnit. Manažer Klaus Allofs si i tak přeje co nejrychlejší návrat do Ligy mistrů.

  • Lipsko

    Trenér Ralph Hasenhuettl (vpravo) povede v nové bundesligové sezoně nováčka RB Lipsko. Na snímku pózuje s posilami, kterými jsou Timo Werner, Marius Müller, Naby Keita a Benno Schmitz.Foto EPA

    V minulé sezoně: 2. ve druhé lize

    PŘÍCHODY: Müller (Kaiserslautern), Werner (Stuttgart), Keita, Schmitz (oba RB Salcburk)

    ODCHODY: Hierländer (Sturm Graz), Teigl (Augsburg)

    Nováček, který má ambice, peníze a je fanoušky napříč Německem kvůli svému kapitálu, chybějící tradici a rychlému vzestupu krajně neoblíbený. Lipsko se výhledově hrne do evropských pohárů. „Ale to je hudba budoucnosti a momentálně to není téma,“ prohlásil opatrně nový trenér Ralph Hasenhüttl v rozhovoru pro magazín Sport Bild. I tak už ale panuje očekávání, co ambiciózní klub předvede v bundeslize. Stále se však tvoří a sílí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud