21. prosince 2017 • 13:01

To je on! V Německu začal soud s útočníkem na autobus Dortmundu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V západoněmeckém Dortmundu dnes v poledne začal velmi sledovaný soud s mužem, který podle vyšetřovatelů v dubnu trojicí bomb zaútočil na fotbalisty Borussie Dortmund. Němec ruského původu Sergej W., jehož cílem bylo zřejmě vydělat na útoku peníze, je obžalován z 28násobného pokusu o vraždu, za což mu hrozí doživotní vězení. Jeho právníci tvrdí, že neměl úmysl zabíjet.



Fotbalisté Dortmundu 11. dubna sotva vyrazili na večerní zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem, když vedle jejich týmového autobusu explodovaly tři nálože. Zranění utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který musel být se zlomenou paží operován, i jeden z policistů, který autobus doprovázel. Jak se později ukázalo, bylo velkým štěstím, že žádný z fotbalistů nepřišel o život. V bombách totiž byly kovové součástky, z nichž se jedna v autobuse zavrtala do opěrky pod hlavu.

"Byla to extrémní situace," říká o útoku dnes šéf fotbalového klubu Hans-Joachim Watzke. "Intenzivně jsme sledovali, jestli se u nějakého hráče nerozvine posttraumatický syndrom," připouští.

SESTŘIH: Dortmund - Hoffenheim 2:1. Kadeřábkova asistence nestačila
Video se připravuje ...

Policie i kvůli fingovaným prohlášením, v nichž se k útoku hlásil takzvaný Islámský stát (IS), nejprve pátrala po pachatelích mezi islámskými radikály. Brzy se ale ukázalo, že nikdo z nich za útokem nestojí a podezření padlo na osmadvacetiletého Sergeje W.
Elektromechanik, který v době útoku pobýval ve stejném hotelu jako fotbalisté, jednal podle vyšetřovatelů z chamtivosti a na útoku se snažil vydělat.

Nedlouho před ním si obstaral deriváty akcií Borussie Dortmund a spekuloval, že po útoku hodnota akcií klubu klesne. Maximálně podle vyšetřovatelů mohl získat přes půl milionu eur, ve skutečnosti ale vydělal 5872 eur (151 tisíc korun).

Sergeji W., který se narodil v ruském Čeljabinsku, kromě důkazů o obchodech přitěžuje i zápisník, který policie našla v jeho domě. Podle listu Süddeutsche Zeitung v něm byly poznámky o Borussii Dortmund, ale i o křoví nebo frekvenci, která má dobrý signál na dálku. Trojice bomb se přitom nacházela v křoví a byla odpálena na dálku.

Pro dnes zahájený proces zatím soud vyčlenil 18 jednacích dní do konce března.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud