Jakub Dvořák
4. února 2018 • 15:06

Debut snů! Talent Lipska trefil výhru, kouč ho chtěl střídat kvůli kopačkám

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další objevený drahokam? Vypadá to tak. RB Lipsko si mne ruce. 20letá posila z Evertonu Ademola Lookman se předvedl hned při svém debutu. Jedinou trefou rozhodl zápas na hřišti Borussie Mönchengladbach. Přitom ještě před pár dny se nevešel ani na soupisku klubu v Premier League. „Měl štěstí, že jsem ho pár minut po střídání opět nestáhl. Měl špatné obutí a šíleně klouzal,“ reagoval po zápase kouč Hasenhüttl. Pak však přišla zmíněná trefa a Lookman se stal miláčkem fanoušků.



Patří do party, která pro Anglii v červnu ovládla MS do 20 let. V Evertonu však ocenili jen pár mladíků, kteří mu patří. Zatímco Dominic Calvert-Lewin a Kenny pravidelně nastupují v Premier League, Lookman pendloval mezi lavičkou A- týmu a juniorkou. V klubu mu nabízeli, že mu může jít jinam na hostování, ale pro něho existovala pouze jedna volba – německé Lipsko.

Mladého křídelníka mělo RB Lipsko v hledáčku už nějakou dobu. Od Lookmana je to zcela pochopitelná volba – zvolil si tým, který se nebojí mladé hráče podpořit a zapracovat je do sestavy. A tak poslalo na Ostrovy 7 milionů liber a uzmulo si 20letého fotbalistu na hostování.

První zápas jej čekal na půdě Borussie Mönchengladbach. Do hry jej trenér Hasenhüttl poslal v 78. minutě, o deset minut později slavilo Lipsko vstřelenou branku.

SESTŘIH: Mönchengladbach - RB Lipsko 0:1. Rozhodla 20letá posila z Anglie
Video se připravuje ...

Málem však v té době už nemusel být na trávníku. Kouč RB byl naštvaný z jeho nemotorného pohybu, za kterým stálo špatné obutí. „Z Anglie si přivezl jedny kopačky a ty měl i na tréninku. Šíleně mu to klouzalo. Když jsem viděl, že to samé je v zápase, chtěl jsem ho vystřídat. Bylo to těsně před tím gólem,“ uvedl Hasenhüttl.

Lookman si převzal míč, utekl několika bránícím hráčům, navedl si balon na pravačku a střelou do protipohybu nedal domácímu brankáři šanci zasáhnout. Byla to první trefa anglického hráče v bundeslize od roku 2005. Tehdy se prosadil legendární Owen Hargreaves v dresu Bayernu Mnichov.

„První zápas a hned gól? Jsem za to moc šťastný. Když jsem se poprvé dozvěděl o zájmu Lipska, první co jsem si řekl, bylo, že bych se mohl ohromně zlepšit,“ řekl Lookman po utkání s Gladbachem.

Po menší kárání jej pochválil i trenér Hasenhütll. „V soubojích jeden na jednoho má velkou kvalitu a proti Borussii to ukázal,“ těšilo ho.

Co jej však rozhodně netěší, že vedení anglického klubu nepřistoupilo při jednáních na dohodu ohledně případné opce k odkupu. Dvacetiletý mládežnický reprezentant bude v Německu hostovat do konce sezony a poté je v plánu, že se opět vrátí na Ostrovy.

Posila z Evertonu se stala miláčkem fanoušků a rádi byli za jeho vítěznou trefu i spoluhráči
Posila z Evertonu se stala miláčkem fanoušků a rádi byli za jeho vítěznou trefu i spoluhráči

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud