27. února 2018 • 10:24

Když je 54 tisíc diváků zoufale málo. Dortmund se přidal k protestům

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pondělky v bundeslize nechceme! Takhle jasný vzkaz opakovaně posílají fanoušci německých týmů tamní fotbalové asociaci. Ta se poprvé v historii rozhodla naplánovat několik utkání na první den v týdnu, v aktuálním ročníku jich vymyslela pět. A fandům se to ani trochu nelíbí. Po protestech ultras Frankfurtu z minulého týdne se ozvali i nejvěrnější příznivci Borussie Dortmund.



Vestfálský stadion, na němž Dortmund hraje své domácí zápasy, pojme až 81 tisíc lidí. Právě taková bývá i průměrná návštěvnost, německému velikánovi nedělá problém domácí mače vyprodávat. Na zápas proti Augsburgu (1:1) ale dorazilo „jen“ 54 tisíc. fandů. Důvod je nasnadě, plánování zápasu na pondělní večer sice generuje peníze pro ligu kvůli televizním právům, ale fanouškům, kteří chtějí dorazit přímo do ochozů, nejde zrovna naproti.

Více než 350 fanouškovských skupin Borussie se proto zapojilo do bojkotu. „Chceme ukázat, co se stane, když fandové ztratí chuť chodit na zápasy, nebo kvůli omezeným časovým možnostem nebudou moci přijet. Takhe bude Vestfálský stadion či naše výjezdy v budoucnu vypadat,“ prohlásil pro Radio 91.2 Andreas Assmann, lídr jedné ze skupin.

„Je to náš vzkaz nejen německé fotbalové asociaci a lize, ale také klubům, které s radostí odkývaly přesunutí zápasů na pondělí, aby zvýšily výdělky z televizních práv,“ dodal. Zástupci německého svazu ale stojí za tím, že pondělními utkáními chtějí pomoci týmům, které ve čtvrtek hrají v Evropské lize, ne jen vydělat víc peněz.

Na tyhle omluvy ale příznivci BVB neslyší. Mač proti Augsburgu, ze kterého druhý tým bundesligy bral bod za remízu 1:1, sledovaly překvapivě málo zaplněné tribuny. Slavná „žlutá zeď,“ která žene tým Petera Stögera dopředu ze všech nejvíce, byla nezvykle poloprázdná. Přitom ji většinou zaplní dobrých 24 tisíc nejvěrnějších diváků.

Dortmundu se před netradičně tichou kulisou nedařilo. Sice šel rychle do vedení zásluhou Marka Reuse, hostující Kevin Danso ale pouhých 15 minut před koncem určil konečné skóre 1:1. „Bylo by poněkud levné vymlouvat se na to, že nám to nešlo, protože jsme nehráli před plným stadionem,“ okomentoval nevýrazný výkon svého mužstva kouč Peter Stöger.

GALERIE | Nezvykle poloprázdné tribuny kvůli bojkotu fanoušků. Takový byl pondělní zápas Dortmundu

Na stadionu Dortmundu bylo v pondělí nezvykle prázdno
Na stadionu Dortmundu bylo v pondělí nezvykle prázdno

SESTŘIH: Dortmund - Augsburg 1:1. Borussia ztrácí na Bayern 19 bodů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud