Jakub Dvořák
2. června 2018 • 12:40

Petrák: Osmý postup Norimberku do bundesligy? Prý jsme rekordmani

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nenápadně odešel do Německa. Nenápadně se v dresu Norimberku vyhrál v jednoho z nejzkušenějších hráčů v kádru. A tak trochu nenápadně má Ondřej Petrák dnes na kontě už přes 100 startů v dresu 1. FCN. I jeho návrat do bundesligy byl zastíněný jinými událostmi.  V historii klubu je to osmý postup a český záložník k němu pomohl v závěru vstřeleným gólem a asistencí. „Byl to můj velký cíl, abychom se vrátili. Prý jsme se díky tomu stali rekordmany v postupech,“ říká Petrák v rozhovoru pro iSport.cz.



Když v lednu 2014 přestoupil z pražské Slavie do Norimberku, na konci sezony musel přijmout hořký pád. Pobyt ve druhé lize si Ondřej Petrák nakonec prodloužil na čtyři sezony. Vrátit se zpátky mezi elitu se podařilo až letos.

„Byla to obrovská úleva. Na tento okamžik jsme čekali fakt dlouho, takže všichni jsou v obrovské euforii. Lidi tu fotbal hodně prožívají, což bylo znát i při těch oslavách ve městě“ říká Petrák, který je v kádru služebně jedním z nejzkušenějších hráčů.

Norimberk má v kádru jen pár třicátníků, jinak je vesměs složený z mladých hráčů, které chce posouvat do větších klubů. Příkladem může být třeba odchod 21letého Cedrika Teucherta, který v rozjeté sezoně přestoupil do Schalke.

„Občas tu to vypadá tak, že proti vám někdo hraje a vy si říkáte, že mu bude tak 28. Ve skutečnosti mu je teprve 18 a je fakt skvělý. Takhle to tady chodí. Nikdo tu na věk nekouká. A ani já to nijak nerozlišuji,“ popisuje český záložník zvyklosti ve druhé bundeslize.

Navíc hlavní kouč Michael Köllner patří k trenérům, kteří za sebou nemají hvězdnou kariéru, ale tento hendikep nahrazují svými vědomostmi. Köllner začal s trénováním v mládeži Bayernu a v Norimberku se od mládeže vypracoval až k A-týmu. A jde s dobou.

Záložník Norimberku Ondřej Petrák rozhodl pěkným gólem zápas s Biefeldem
Záložník Norimberku Ondřej Petrák rozhodl pěkným gólem zápas s Biefeldem

„Trénujeme v podstatě jenom s míčem. Ať už děláme nějakou hru na hřišti, je u toho balon. Trenér dbá hodně na taktiku a takovou běžnou věcí v Německu je zařazení videa do tréninku. Po skončení přijde hráči do speciální aplikace sestřih a každý se může podívat na své statistiky, co udělal špatně, a co naopak dobře,“ nastiňuje Petrák knoh-how německých týmů.

Jako jediný z norimberských hráčů 26letý záložník už bundesligu okusil a ví, co to obnáší. I proto mu vedení nabídlo nový kontrakt, který mu po sezoně končil. Podle sportovního ředitele Andrease Bornemanna bude chtít klub Petrákovy zkušenosti zúročit.

„Ale nemyslím si, že by se nějak změnila moje role. I kdyby přišla jiná nabídka, tak bych zůstal. Bundesliga je jedna z nejlepších lig na světě. Když jsme se bavili s vedením, tak jsem hned řekl, že chci zůstat,“ reaguje odchovanec Slavie na dotaz, zda byl ve hře odchod z klubu.

Ten se naposledy řešil v roce 2015, poté, co se ukázal na EURO do 21 let v České republice, a proslýchalo se, že jej bedlivě sledují anglické celky. Jenže transfer se nekonal.

Stejně jako se neuskutečnil přestup, neposunul se Petrák ani do seniorského výběru národního týmu, který postupně vedli Pavel Vrba a nyní Karel Jarolím. „EURO mi vyšlo fakt dobře, tehdy jsem si říkal, že by nové angažmá mohlo vyjít, ale nakonec to nedopadlo. Ničeho však nelituji. Zůstal jsem v Norimberku a dnes jsem s ním opět v bundeslize,“ nesmutní Petrák.

„ Co se týká reprezentace - to mě trochu mrzelo. Spousta kluků z našeho týmu dostalo šanci, já ne. Tehdy jsem byl rozjetý, měl jsem formu. Nicméně už mě to přešlo, už to neřeším. Jsem rád, že jsme s klubem postoupili do bundesligy a tam se budeme snažit udělat, co nejlepší výsledek,“ dodává.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud