11. října 2018 • 15:55

Problémy Bayernu: Trenér pod tlakem, starý kádr a příliš chorvatštiny

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Start byl možná až nad očekávání dobrý. Mnichovský Bayern vyhrál prvních sedm zápasů v nové sezoně a potvrzoval pozici suverénního vládce německého fotbalu, kterou si vydobyl během posledních let. Nic nenasvědčovalo tomu, že by po odchodu zkušeného trenéra Juppa Heynckese měly přijít nějaké problémy. Jenže neplatilo to věčně… A nový kouč Niko Kovač je v probíhající reprezentační přestávce po čtyřech ztrátách za sebou pod stále sílícím tlakem.



Výsledková krize minulých týdnů vyvrcholila o víkendu, kdy Bayern dostal na svém stadionu „trojku“ od Borussie Mönchengladbach. Lewandowski a spol. klesli až na šesté místo bundesligy, na což v Bavorsku rozhodně nejsou zvyklí. A tak sílí hlasy, že působení Chorvata Kovače na lavičce možná skončí dřív, než pořádně začalo. „Vím, že čas tady běží rychleji než v jiných klubech,“ uvědomuje si i šestačtyřicetiletý trenér.

Odvolání by nijak překvapivé nebylo. Vždyť loni klubovým šéfům k vyhazovu Carla Ancelottiho stačily jen dva nezdary za sebou a do klubu se tehdy jako zachránce už poněkolikáté vrátil Jupp Heynckes. Mužstvo dovedl s obrovským náskokem k ligovému titulu, do semifinále Ligy mistrů i do finále národního poháru.

A s předstihem oznámil, že tentokrát už pokračovat skutečně nebude. Místo něj v létě přišel Kovač, který poslední dvě sezony strávil ve Frankfurtu, s nímž na jaře díky pohárovému triumfu symbolicky připravil Bayern o „double“. Po slibném začátku nového ročníku se ale bavorský stroj zadrhl. Proč?

SÉRIE ZTRÁT BAYERNU
25. září Bayern - Augsburg 1:1
28. září Hertha Berlín - Bayern 2:0
2. října Bayern - Ajax 1:1
6. října Bayern - Mönchengladbach 0:3

Kovač v Mnichově strávil dvě sezony jako hráč na začátku nového tisíciletí, prostředí tedy zná. Pokud ale nahlédneme do jeho trenérského životopisu, úspěchy jeho předchůdců v největším německém klubu postrádá. Guardiola, Ancelotti či právě Heynckes – při vší úctě - všechno přece jen trochu jiná úroveň.

Navíc nebyl ani první volbou na post nového kouče. Předseda klubu Uli Hoeness přiznal, že se dlouho snažil přemluvit Heynckese, aby ještě vydržel i další sezonu. Další zamýšlenou alternativou pak byl Thomas Tuchel, který však dal přednost nabídce francouzského PSG. A tak přišla řada na Kovače.

Po skvělém startu na něj pršela chvála. „Rozhodně má schopnosti vést velký tým,“ hlásil třeba Franck Ribéry. Jenže přišly ztráty a nálada se změnila.

Chorvatský kouč často mění sestavu, do posledních pěti zápasů Bayern pokaždé vyběhl v jiném složení. Pouze brankář Manuel Neuer a obránce Joshua Kimmich byli v úvodní jedenáctce v každém ligovém utkání. A hodně se mluví také o tom, že dlouholetá osa mužstva německých šampionů prostě a jednoduše zestárla.

Bayern se trápí, další body ztratil proti Mönchengladbachu
Bayern se trápí, další body ztratil proti Mönchengladbachu

„Spousta hráčů dostala nové smlouvy a klub přitom ignoroval nové talenty na přestupovém trhu. Nerozumím tomu. V sobotu měl Bayern na hřišti devět hráčů, kteří v roce 2013 hráli finále Ligy mistrů,“ poukázal bývalý německý reprezentant Lothar Matthäus na fakt, že čas zkrátka zastavit nelze. Bavorský gigant totiž má s věkovým průměrem 28 let a 66 dní nejstarší kádr v bundeslize.

A na „starou gardu“ možná sází až příliš. Lewandowskimu, Boatengovi a Neuerovi už třicet bylo, Müllerovi či Hummelsovi brzy bude. O Ribérym s Robbenem ani nemluvě. Z nastupující generace v týmu mají důležitou roli Kimmich, Süle, Goretzka nebo Coman, což ale skutečně není mnoho. Obzvlášť to vyniká třeba v porovnání s Dortmundem a Lipskem.    

Z kabiny navíc prosakují i spekulace o tom, že pohodová atmosféra z úvodu sezony je minulostí. Části hráčů prý vadí, že Kovač se svými spolupracovníky z trenérského týmu až příliš často mluví chorvatsky, zatímco fotbalisté jsou nucení k tomu, aby komunikovali v němčině. „Ale nálada je pořád pozitivní,“ odmítá Kovač možné spory. „Někteří jsou samozřejmě zklamaní, že nehrají a všichni jsme zklamaní z posledních výsledků. V týmu nicméně pořád vládne jednota,“ tvrdí trenér.

Ten i přes sérii ztrát zatím zřejmě má důvěru klubového vedení, byť zahraniční média už píší například o Zinedinu Zidanovi či Antoniu Contem. „Jednoznačně stojím za Kovačem,“ vyjádřil Chorvatovi podporu předseda Hoeness. Pozitivně mluví i Matthäus. „Je to ambiciózní muž s dobrým plánem. Může obrátit věci správným směrem,“ uvedl.

Otevřeně naopak zkritizoval část hvězd Bayernu. „Hráči jako James, Lewandowski, Robben a Ribéry jsou sobečtí a nerespektují kouče, klub a spoluhráče. To musí přestat,“ prohlásil držitel Zlatého míče z roku 1990.

Mnichovský celek po reprezentační přestávce potřebuje zase začít vyhrávat, první příležitost bude mít na hřišti Wolfsburgu. Pokud to nevyjde, Kovač možná brzy napodobí Ancelottiho. Spasitel Heynckes ovšem už tentokrát asi nepřijde...  

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud