Jonáš Bartoš
21. února 2019 • 05:00

Darida je zdravý, ale sedí. Odchod? Hertha odmítla čtyři nabídky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V bundeslize kroutí šestou sezonu. Pokud byl Vladimír Darida zdravý, v drtivé většině případů patřil do základní sestavy. V Hertě Berlín si vydobyl silnou pozici, těšil se, až jako uzdravený hráč naplno vtrhne do jarních mistráků. Jenže situace se u českého Fotbalisty roku 2017 zamotává. Běhavý záložník se ocitl na vedlejší koleji a sám úplně netuší, proč trenér Pál Dárdai momentálně sází na jiné hráče.



Hertha v novém roce odehrála šest zápasů, Darida ani jednou nefiguroval v základní sestavě. 28letý středopolař strávil na place víc jak půlhodinku v úvodním jarním kole v Norimberku (výhra 3:1), ve třetím kole si zahrál 20 minut proti Wolfsburgu (0:1). Jenže proti Schalke (2:2), Mönchengladbachu (3:0) a Brémám (1:1) na něj zbyly pouze „štěky“ v závěrečných minutách zápasů. Na pohárový duel s Bayernem (2:3 po prodloužení) se ani nedostal do nominace.  

Přitom Daridu po podzimních zdravotních problémech nic netrápí. Naplno trénuje s mužstvem, je připravený vtrhnout do akce. Jenže trenér běhavého středopolaře stále přehlíží. Hertu čeká v sobotu sváteční souboj proti Bayernu a ani tam se na plzeňského odchovance pravděpodobně nedostane.

„Tentokrát se o jedno místo peru se dvěma, třemi hráči. Doufám, že se prosadím a budu hned v prvním zápase hrát od začátku. Během jara by se nám měl vrátit Marko Grujič a myslím, že konkurence bude ještě výraznější a těžší. Ale záleží na mně. Když budu hrát dobře, snad budu i v základní jedenáctce,“ vyprávěl Darida v lednovém rozhovoru pro Sport.

Velký rozhovor s Vladimírem Daridou: Chci zkusit ještě jeden přestup. Jako Rosický se necítím
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Jenže záložníkova situace se v klubu spíš zhoršuje, než zlepšuje. Trenér Dárdai sází uprostřed pole víc na dvojici mladých talentů - Marka Grujiče ze Srbska (hostování z Liverpoolu) a německého teenagera Arne Maiera. Když se Maier zranil, kouč nasadil defenzivněji laděného Fabiana Lustenbergera, naposledy proti Brémám střídal před Daridou i Per Skjelbred z Norska. Podhrotovou pozici má předplacenou slovenský reprezentant a nejlepší střelec týmu Ondrej Duda.

Darida pochopitelně se stávající situací není spokojený. Poctivě se připravuje, ale od trenéra momentálně neví, proč zůstává jen na lavičce. Dlouhodobě platí za nejběhavějšího hráče bundesligy, patří mezi spolehlivé, fyzicky nadupané hráče. Minusem je slabší produktivita, poslední dva podzimy ho zbrzdily zdravotní problémy.

Zdroje iSport.cz mluví o tom, že český reprezentant obdržel v zimě zajímavé nabídky na přestup. Berlínskému celku se ozvaly turecké Fenerbahce, španělské duo Leganés, Rayo Vallecano a italské Udinese. Nicméně Hertha o Daridově uvolnění nechtěla ani slyšet. Smlouvu má v klubu až do léta 2021.

Drobný záložník a dlouholetý pilíř národního týmu musí dál trpělivě čekat na šanci. Přitom takřka před rokem přebíral cenu pro českého Fotbalistu roku, kde vystřídal dlouholetého krále Petra Čecha . Významného ocenění si velmi vážil, těšil se, jak dál rozvine svou kariéru. V létě ho ale znovu vyřadilo z akce zranění a nyní se marně vrací do sestavy.

V sobotu v mnichovské Allianz aréně nejspíš bude utkání sledovat jen zachumlaný v bundě mezi náhradníky. Přitom před rokem v Mnichově odehrál při remíze 0:0 celé utkání a patřil k nejlepším hráčům hostů. Útěchu hledá alespoň v soukromém životě, s manželkou Kateřinou očekávají narození prvního potomka.  

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

26. kolo
Články odjinud


Články odjinud