Pavel Novotný
18. září 2008 • 17:02

Rodí se nová hvězda. Neven Subotič

TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německá Bundesliga je teprve ve svém počátku, ale na povrch se již klube možná nová budoucí hvězda nejen německé soutěže. Její jméno je Neven Subotič.



V současnosti obléká devatenáctiletý mladíček dres Borussie Dortmund, za kterou již stihl nastřílet ve čtyřech odehraných zápasech nového ročníku tři branky. A pohádka nemusí být u konce.

Rodák z Bosny a Hercegoviny, který přišel na Vestfálský stadion před začátkem sezóny z druholigové Mohuče, se již dostal do hledáčku reprezentačního kouče Joachima Loewa.

Subotič vlétl do nejvyšší soutěže doslova jako uragán a již při svém debutu proti Leverkusenu si stihl připsat rozhodující třetí branku, která zajistila jeho týmu vítězství 3:2.

Aby toho nebylo málo, trefil se defenzivní záložník Dortmundu i v následujícím víkendu proti Energii Chotěbuz, kdy zaznamenal jediný gól utkání.

A pokud byste ani teď nebyli přesvědčeni o kvalitách Subotiče, věřte, že ani v dalším zápase Burusie neodešel devatenáctiletý mladík s prázdnou.

V duelu s nenáviděným Schalke se jednou brankou podílel ne neskutečném obratu domácích, kteří za podpory vyprodaného stadionu vyrovnali stav z 0:3 na konečných 3:3.

"Je to pro mě něco neuvěřitelného, je to jako sen," řekl novinářům po utkání se Schalke šťastný Subotič,

S Dortmundem podepsal nový objev německé kopané pětiletý kontrakt v červenci tohoto roku. Mladík přišel na Vestfálský stadion z druholigové Mohuče za 3,5 milionu euro.

Neven Subotič se narodil v Bosně a Hercegovině v Banja Luce v roce 1988. V pěti letech utekl spolu s rodiči před občanskou válkou do Německa, následně do Spojených států, kde postupně rodila žila v Utahu, Jižní Karolině a Floridě. Poté se opět vrátili do Německa.

Talentovaný mladík začal rozvíjet svůj talent při svém pobytu ve Spojených státech na univerzitě v Jižní Karolíně v letech 2004 až 2006. Spojené státy reprezentoval v juniorských kategoriích do 17 a 20 let. Poté se vrátil do Německa, kde také získal občanství.

Podle současných pravidel FIFA může Subotič reprezentovat Spojené státy, Bosnu a Hercegovinu nebo Chorvatsko. Přesto jeho výkony jsou ostře sledované i trenérem Joachimem Loewem.

"Domníváme se, že Subotič může hrát za národní tým Německa, protože dosud nereprezentoval žádnou jinou seniorskou reprezentaci," řekl německému listu Suddeutche Zeitung představitel svazu Harald Stenger.

A co na to Subotič? "Momentálně se chci soustředit jen na Dortmund, i když samozřejmě zájem trenéra Loewa vnímám a moc mě těší."

"Na druhou stranu vím, že kdo příliš brzy vystoupá na vrchol, čeká ho také neméně tvrdý pád. Je mi teprve devatenáct let, ale vím, že nesmím nic uspěchat," ukazuje vyzrálost možná budoucí hvězda německého fotbalu.

Neven Subotič rozhodně ukazuje, že to má v hlavě srovnané. Určitě stojí za to, si jméno devatenáctileté teenagera zapamatovat. Možná se totiž rodí nová hvězda.



















EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud