Jakub Dvořák
22. února 2018 • 04:40

Co čeká Dočkala v USA? Návštěvy jako v Itálii, setkání s Picaultem i play off

Vstoupit do diskuse
0
  • Co čeká Dočkala v USA? Návštěvy jako v Itálii, setkání s Picaultem i play offCo čeká Dočkala v USA? Návštěvy jako v Itálii, setkání s Picaultem i play offFOTO: koláž iSport.cz

    Fotbal v zámoří? Pro mnohé fanoušky velká neznámá. Co tedy na reprezentačního záložníka Bořka Dočkala ve Philadelphii vlastně čeká? Major League Soccer, jak se tamní nejvyšší soutěž nazývá, je 7. nejnavštěvovanější liga na světě. Působí v ní například kanonýr David Villa a v roce 2020 se připojí klub, který vlastní David Beckham.

  • Hrací systém v MLS

    Poslední vítěz MSL - TorontoFoto Profimedia.cz

    Jelikož soutěž se neustále rozšiřuje (začínala s deseti účastníky, následující ročník má 23, plánuje mít 28), mění se i počet zápasů. V posledním ročníku odehrál každý tým 34 zápasů. 24 v rámci vlastní konference (východní a západní) a následně deset se soupeři z druhé strany země. Poté přijde na řadu play off. Dočkal bude působit ve východní konferenci, odkud vzešel i poslední celkový vítěz – Toronto. V soutěži je také zastoupen sesterský klub Manchesteru City - New York City, či další z týmů dotovaných výrobcem energetických nápojů - NY Red Bulls.

  • Návštěvy jako v Itálii

    Průměrná návštěvy sahají v MLS až k 22 tísícůmFoto Profimedia.cz

    Divácký zájem o utkání MLS je značný. V průměru na zápasy chodí kolem 22 tisíc fanoušků, což atakuje například čísla italské Serie A. V konkurenci Premier League, bundesligy či La Ligy se zámořská soutěž řadí na sedmou příčku. Návštěvnost má přitom v příštích letech stoupat. Očekává se, že se tak stane po zapojení Miami, za kterým stojí David Beckham. Jiné to však je s televizními právy a zájmem diváků. Průměrná sledovanost zápasů, které jsou vysílané, je cca 300 tisíc diváků.

  • Hvězdy z Evropy, talenty do Evropy

    David Villa hraje MLS za New York City FCFoto Profimedia.cz

    Čím je MLS pro fanoušky atraktivní? Například tím, že kluby dokážou zlákat hvězdné hráče, kteří v Evropě ztrácí výsadní postavení, či už jsou na sklonku svých kariér. Ligu si vyzkoušeli například David Beckham, Kaká, Steven Gerrard, Didier Drogba, Bastian Schweinsteiger Robbie Keane, Andrea Pirlo, David Villa či Frank Lampard.

    Z Čechů okusil fotbal v zámoří Luboš Kubík. V roce 1998 přestoupil do týmu americké MLS Chicago Fire. Hned v první zámořské sezoně vyhrál MLS Cup a získal ocenění pro nejlepšího obránce soutěže. V průběhu sezony 2001 byl vyměněn do týmu Dallas Burn.

    Naopak nepříjemným faktem pro Američany je, že jim mladí hráči prchají z vlasti do Evropy, aby lépe rozvíjeli své fotbalové nadání. Udělali tak například Christian Pulisic (Borussia Dortmund), Josh Sargent (Brémy) či Weston McKennie (Schalke).

  • Setkání s

    V Union by se Dočkal mohl potkat s někdejším spoluhráčem ze Sparty Fafou Picaultem (první zleva)Foto Michal Beránek (Sport)

    Philadelphia Union platí za mladý klub, založen byl teprve před deseti lety. Sídlí v městečku Chester, zhruba třicet kilometrů jihozápadně od Philadelphie. Domácí zápasy hraje na novém stadionu Talen Energy Stadium, který stojí na břehu řeky Delaware. V kádru Union narazí 29letý středopolař na jednu známou tvář, za klub totiž nastupuje americký záložník Fabrice Picault. Rychlonohý fotbalista působil na jaře sezony 2014/2015 právě ve Spartě, výrazněji se ovšem neprosadil. Ve Philadelphii platí za jednu z opor, v minulé sezoně byl se sedmi góly druhým nejlepším střelcem týmu.

  • Rockyho schody a „české“ město

    Slavné schody, které vybíhal Rocky Balboa ve PhiladelphiiFoto Barbora Reichová (Sport)

    Philadelphie = město Rockyho. Odkaz kultovního boxera je ve městě stále znát. Už jen díky jeho schodům u muzea umění, kde se vyjímá jeho socha. Nicméně v největším městě Pensylvánie Dočkal s rodinou narazí i na početnou českou skupinku. Za místní Flyers již delší dobu hrají hokejisté Jakub Voráček, Radko Gudas, Michal Neuvirth a před pár dny byl k „Letcům“ vytrejdován z Detroitu brankář Petr Mrázek. A kromě nich navíc ve městě sídlí poslední vítězově Super Bowlu – Philadelphia Eagles.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud