Jan Podroužek
15. ledna 2021 • 17:01

Tragédie pro Černého. Přetrhl si vaz v koleni, hrozí roční pauza

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tuhle zprávu už jednou od doktorů slyšel. Pro 23letého hráče druhá hrůza v kariéře... Na podzim 2017 si Václav Černý přetrhl přední zkřížený vaz v pravém koleni a trvalo mu skoro jedenáct měsíců, než začal zase hrát. Tentokrát to odneslo levé koleno, diagnóza podobná, navrch poškozený meniskus. Záložník Twente Enschede patrně nebude hrát až do konce kalendářního roku.



Pátá minuta zápasu proti Ajaxu Amsterdam. Proti týmu, kde Václav Černý působil od svých šestnácti let, a v jehož rezervě si kdysi přivodil podobně vážné zranění. Míč převzal u pravé lajny, oběhl dva protihráče a navedl si ho na prostředek hřiště. Na střelu. Jak bouchnul do míče, sotva došlápl a rovnou padnul k zemi. Zůstal ležet, držel se za bolavé levé koleno, a za chvíli nuceně střídal.

„Přišli jsme daleko o víc než jen o tři body,“ shrnul to smutně trenér Twente Enschede Ron Jans po porážce od favorita 1:3. Už ve čtvrtek večer, hned po utkání proti Ajaxu tušil, že s Václavem Černým je zle.

VIDEO | Zranění Václava Černého v čase 1:27

Taky že jo. Českému záložníkovi doktoři v Enschede zjistili přetržený přední zkřížený vaz v levém koleni a taky poškození menisku. Odhadovaná doba rekonvalescence? Dost možná až do konce kalendářního roku. Přesnější dobu zotavování ale teprve určí lékaři po operaci, kterou Černý brzy podstoupí. O jejím provedení bude rozhodovat Twente, kde český záložník hostuje, i Utrecht, jeho mateřský klub.

Ačkoliv nikdy není vhodná doba na takové zranění, zrovna teď to musí Černého bolet ještě víc. Po chudším období se v Twente konečně rozjel, během šestnácti zápasů v Eredivisie v této sezoně dal šest gólů a na dalších sedm přihrál. Začalo se dokonce spekulovat buď o jeho návratu do Ajaxu, který má ve smlouvě s Utrechtem domluvenou cenu zpětného odkupu v hodnotě zhruba pěti milionů eur, ale i o zájmu italských a belgických klubů.

Kromě toho padá i další Černého velký sen – účast na letním EURO. Díky svým výkonům v této sezoně se mohl o nominaci reálně prát, trenér Jaroslav Šilhavý ho dokonce vzal na minulý listopadový sraz, na němž odehrál poločas v Lize národů proti Slovensku a taky v přáteláku proti Německu.

Taky passé...

Zranění kolene možná zpočátku nevypadalo tak závažně, ačkoliv Černý se téměř hned hlásil na hřišti o lékařskou pomoc a o střídání. Na nohu mohl došlápnout, trávník opouštěl jen podepřený dvěma doktory.

Daleko horší stav zažil v říjnu 2017. V dresu rezervy Ajaxu si taky při manévru s míčem přivodil zranění kolene, pravého. Rovnou ze hřiště ho tenkrát odnesli na nosítkách, zatímco Černý opravdu hlasitě křičel bolestí. Až lidi, kteří byli poblíž, přepadala silná lítost. Nehrál skoro jedenáct měsíců.

Diagnóza je teď totožná, byť na druhém koleni. I tentokrát to vypadá na skoro roční pauzu...

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud