Pavel Janega
26. listopadu 2012 • 11:00

Historická událost. Barcelona hrála pouze se svými odchovanci

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

To, že mládežnická akademie Barcelony La Masia dokáže vyprodukovat špičkové fotbalisty, je nezvratný fakt. Včera se ovšem dočkala ještě většího úspěchu. Historického. Za první tým „Barcy“ nastoupilo proti Levante v základní sestavě deset odchovanců, po čtrnácti minutách hry jich běhalo na hřišti hned jedenáct.



V základní jedenáctce trenéra Tita Vilanovy se objevil jen jeden hráč, který neprošel mládežnickou akademií. Byl to Dani Alves. Na ploše ale vydržel pouhých čtrnáct minut, poté si přivodil svalové zranění a musel střídat.

Nahradil jej pravý bek Martín Montoya, v tu chvíli jedenáctý odchovanec katalánského velkoklubu.

Barcelona po odchodu Alvese hrála v sestavě: Valdés – Montoya, Piqué, Puyol, Alba – Busquets, Xavi, Iniesta – Pedro, Messi, Fábregas.

„Je to mimořádný úspěch. Zejména pro trenéry, kteří nás fotbal v La Masii naučili. Ukázali jsme, jak dobrou práci odvedli,“ okomentoval záložník Xavi vůbec první moment, kdy se v ostrém zápase objevili v dresu Barcelony samí odchovanci.

„Náš bývalý kouč Louis van Gaal jednou řekl, že jeho snem je mít na hřišti jedenáct odchovanců. Dnes se tento sen stal skutečností,“ dodal.

Barcelona navíc porazila Levante vysoko 4:0, byť první branku vstřelila až po přestávce. Dvakrát se trefil Lionel Messi, po jednom gólu přidali Iniesta a Fábregas.

Katalánci si udrželi tříbodový náskok v čele tabulky před Atlétikem Madrid. Obhájce titulu Real Madrid ztrácí na Barcelonu už jedenáct bodů.

„Je to komfortní náskok, ale pořád se musíme soustředit především na naše výkony a pokusit se vytvořit ještě větší náskok nejen před Realem, ale také Atlétikem Madrid. Snad se to podaří,“ doufá Xavi.

Lionel MessiFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud