7. února 2014 • 16:24

Messiho éra končí. Ztratil chuť do fotbalu, tvrdí bývalý kouč Barcelony

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Góly, kličky, nenapodobitelné, fenomenální kousky. Za deset let, co nosí dres prvního týmu Barcelony, se Lionel Messi zařadil mezi nejlepší fotbalisty historie. Teď, kdyby vzhledem k věku mohl šplhat na svůj fotbalový vrchol, z něj pomalu vyprchává někdejší jiskra. To říká Angel Cappa, bývalý asistent trenéra Barcelony.



Když na trávník vstoupí číslo DESET, tribuny na Nou Campu šílí. Lionel Messi už deset let baví katalánské příznivce neskutečnými kousky a neustále navyšuje své fenomenální statistiky. Vyhrál prakticky všechno, k dokončení legendární mise mu schází snad jediné. S národním týmem Argentiny urvat zlaté medaile na světovém šampionátu.


Rok 2013 ale z pohledu Messiho znamenal lehký ústup ze slávy. Opakovaná zranění stehenního svalu jej připravila o značnou část zápasů, do mnoha z nich nastupoval přes bolest. Na trávníku mu pak scházela jiskra a energie, se kterou léta deptal jakoukoliv obranu na světě.

Podle Angela Cappa, který v Barceloně působil jako asistent trenéra Luca Menottiho v 80. letech, jde u Messiho o únavu materiálu. 67letý Argentinec tvrdí, že po 15 letech manželství s fotbalem přichází fáze, kdy se Messi u fotbalu nudí.

Lionel Messi odchází z trávníku poté, co Barcelona prohrála s ValenciíFoto Reuters
"Ve středu proti Realu Sociedad se do hry zapojoval o něco víc, ale velice mě zklamal ve víkendovém zápase s Valencií. Absolutně nepochopím, jak může hráč odehrát utkání s takovým nezájmem," kritizoval Messiho.

"K fotbalu potřebujete bezmeznou vášeň, kterou měl Messi, Maradona nebo jiní klíčoví hráči Barcelony - Xavi, Iniesta, Busquets," dodal Cappa v rozhovoru pro lokální televizní stanici La Xarxa.

Messi vyhrál čtyřikrát Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, jenže teď jeho produktivita klesla.

"Mrzí mě to. Když si vzpomenu, jaké výkony předváděl tři, čtyři roky nazpátek... To bylo naprosto bláznivé, jakým způsobem hrál fotbal," vzpomínal Cappa. "Neznám důvody, ale tohle už bohužel skončilo," dodal krajan hvězdného Argentince.

Messi se na začátku ledna vrátil na trávník po delším zranění. Stále řídí hru Barcelony, ale v posledních týdnech se vytratila jeho střelecká produktivita. V pěti zápasech vstřelil jediný gól, taková čísla u fenomenálního LM 10 nejsou příliš obvyklá.

"Láska k fotbalu, chuť, s jakou si chodil pro míče doleva, doprava, doprostřed. Jak vymíchal jednoho, dva hráče. Vidím, že tohle Messi ztratil," všiml si Cappa. "Má výjimečné kvality, může se zase vrátit k té báječné hře, kterou uměl. Ale teď to vypadá, jako kdyby se s fotbalem oženil před patnácti lety a momentálně už se trochu nudí."

Cappa zdůraznil, že současné klopýtání Barcelony nejde na vrub pouze Messiho útlumu. "Mluvím tady o Messim, ale vášeň pro fotbal ztratila celá Barcelona. Tým sice pořád drží míč, dál zvládá svůj styl hry. Ale zároveň zmizelo to jejich bezmezné nadšení, které hráči měli dřív," dodal Cappa.

Ani Lionel Messi nedokázal zvrátit stav utkání proti Valencii.
Ani Lionel Messi nedokázal zvrátit stav utkání proti Valencii.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud