16. října 2014 • 14:28

Před 10 lety to začalo! Messi hrál poprvé za Barcu soutěžní zápas

Autor: jaj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO | VIDEO | Ta doba utekla neskutečně rychle. Tak rychle, jako když Lionel Messi probíhá mezi protihráči a střílí gól. Fenomenální Argentinec dnes slaví přesně deset let od prvního soutěžního startu v dresu Barcelony. Za tu dobu dokázal neuvěřitelné věci. Když je na hřišti, lidé zapomínají na životní strasti, patálie a jen sledují, tedy spíše hltají genialitu velkého Lea.



Běží 82. minuta katalánského derby mezi Espanyolem a Barcou. Je 16. října roku 2004. Ikona Deco jde ze hřiště, opačným směrem vbíhá hráč s číslem 30 Messi. Sedmnáctiletý mladík z barcelonské juniorky si právě připisuje první soutěžní start za slavnou Barcu.

Každý dotek s míčem vypadá v jeho podání výjimečně. Je ukrutně rychlý a nevídaně šikovný. Působí naprosto jednoduše a přitom elegantně. Fanoušci jsou v údivu. Kdo je ten malý šikula? Šeptají si po celém stadionu.

Uplynulo deset let a tehdy dlouhovlasý, plachý junior píše barcelonskou historii. Leo baví fotbalový svět a v srdcích Katalánců je bohem. Za tu dobu dokázal báječné věci. Žije v úplně jiném světě. Protihráči často parodují figurky na šachovnici. Čím více se snaží, tím více si s nimi Messi hraje.

První neoficiální start si odbyl v přátelském utkání na hřišti Porta v listopadu roku 2003, na oficiální start si tak musel počkat téměř celý další rok. Ale jeho statistikám to nijak neublížilo. Za 434 zápasů v barcelonském dresu vstřelil 361 oficiálních gólů. V klubové historii této statistice kraluje. Ve 27 letech! Když je potřeba zabere a soupeře zničí klidně pěti góly. Třeba i v Lize mistrů. Během desetiletého působení fenomenálního Argentince v dresu Barcy se otřásly snad všechny možné rekordy. Pokud je Messi ještě nepřekonal, brzy se tak stane.

Rok 2004. Dlouhovlasý Messi si pod trenérem Rijkaardem připisuje první soutěžní start v barcelonském dresu.
Rok 2004. Dlouhovlasý Messi si pod trenérem Rijkaardem připisuje první soutěžní start v barcelonském dresu.

Pojďme si ukázat názorný příklad. Messi nastřílel ve španělské lize dosud 249 branek. Dosavadní rekord drží Telmo Zarra (Bilbao) s 251 přesnými zásahy. Za jak dlouho Leo tento rekord překoná, si tipněte sami.

Začátek pohádkového příběhu o geniálním fotbalistovi ale tak veselý nebyl. Snad každý fanoušek už slyšel o Lionelových problémech s růstem, kterými trpěl v dětství. A právě Barca podala talentovanému klukovi pomocnou ruku.  Leo ji využil, zabojoval a problémy zažehnal. Barceloně zůstane nadosmrti vděčný. Vše splácí úchvatnými výkony.

Slavný Francouz Eric Cantona o něm prohlásil: „V jeho hře je cosi dětského. Největší hráči dějin se vyznačují tím, že si ve své hře ponechávají až dětskou přímočarost. Vždy jsem si říkal, že styl Barcelony je nenapodobitelný, ale to, co předvádí Messi, je prostě mimo veškeré chápání.“

VIDEO: TOP 10 gólů Lionela Messiho

Mesiáš už s Barcou dokázal vše. Je architektem největší exploze titulů v dějinách klubu. Vyhrál 6x španělskou ligu, 3x Ligu mistrů, 2x mistrovství světa klubů, 2x evropský superpohár, 6x španělský superpohár a 2x španělský pohár. A nejcennější individuální trofej? Zisk Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa. Čtyřikrát. Nejvíce v historii.

Novodobý trenér Barcy Luis Enrique ještě Lionela od začátku této sezony ani jednou nevystřídal. „Už jsem měl cukání ho stáhnout, ale potěšení vidět ho hrát je tak ohromné, že jsem ho nechal na hřišti,“ usmíval se trenér.

Odborníci předpokládají, že Leo vydrží na top úrovni minimálně dalších pět let. Pokud bude zdravý, můžeme se těšit na další zázračné věci. Leo, hodně štěstí do další dekády!

Co všechno vyhrál Messi:

Klubové trofeje:
6x španělská liga
3x Liga mistrů
2x mistrovství světa klubů
2x evropský Superpohár
6x španělský Superpohár
2x Španělský pohár

Největší individuální ocenění:
4x Zlatý míč
3x Zlatá kopačka
4x nejlepší střelec Ligy mistrů
nejlepší hráč MS 2014
nejlepší sportovec roku 2011

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud