7. ledna 2015 • 04:40

Překoná krizi, nebo zmizí? PRO a PROTI Messiho odchodu z Barcelony

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Utopický scénář, nebo brzká realita? Odchod Lionela Messiho z Barcelony zní vždy spíš jako předloha k bláznivému sci-fi filmu. Jenže vývoj v klubu z posledních dní může znamenat pravý opak. Španělská média stále víc zmiňují Messiho neshody s hlavním trenérem Enriquem, bohatí zájemci jsou připraveni. Co hraje PRO Messiho přestup, co naopak PROTI velkému transferu?



Přetrvávající neshody

Prezident Barcelony Josep Maria Bartomeu musí prožívat velmi těžké noci. Podle španělských médií rostou neshody mezi přísným trenérem Enriquem a hráčskou kabinou. V čele s tím nejdůležitějším, Lionelem Messim. Barcelonský kápo se v pátek měl s Enriquem pohádat. Poté, co do nedělního zápasu v San Sebastianu (0:1) šel až z lavičky náhradníků, nepřišel v pondělní na otevřený trénink (údajně kvůli žaludečním problémům). Vedení chce, aby se napjaté vztahy urovnaly, případní zájemci o služby geniálního Argentince zase doufají, že pomyslný pohár přeteče a Messi uteče...  

Peníze, tlak sponzorů

Velký zájem o transfer z Barcelony má údajně firma Adidas, jeden z hlavních Messiho partnerů. Španělské Mundo Deportivo dokonce přineslo informaci, že německá společnost je ochotná se podílet na obřím obchodu s Chelsea, kde rovněž patří k hlavním sponzorům. Cena? Zhruba 200 milionů liber, asi 7,1 miliardy korun. V Adidasu ale možná mají spočtené, že přesun jedné z hlavních tváří podniku do klubu oblékající jejich dresy by se přes obrovskou pořizovací sumu vyplatil. Messi by si v Anglii přilepšil i finančně, také proto, že platy na Ostrovech nejsou zatížené tak ohromnou daní jako ve Španělsku.

Nový klub, nová motivace

Messi přišel do Barcelony ve třinácti letech, od roku 2004 válí v prvním týmu. Ve 27 letech překonal v klubu snad všechny myslitelné rekordy, stal se nesmrtelnou legendou, kterou milují davy. Jenže co dál? V argentinském čaroději možná stále doutná touha dokázat kritikům, že se dokáže prosadit i mimo Španělsko. Mourinho sice variantu přesunu do Chelsea vytrvale popírá, ale může jít jen o mistrovské mlžení. V Anglii, kde se podle mnohých hraje nejlepší soutěž na světě, by měl Messi nejvyšší možnou míru motivace. Na Stamford Bridge by se mimo jiné potkal i s Ceskem Fábregasem. Dlouholetým kamarádem, jehož letní odchod z Barcelony ho hluboce ranil. V Manchesteru City by ho zase s otevřenou náručí přivítal parťák z reprezentace Sergio Agüero.  

Titukní strana španělského deníku ASFoto Twitter

Klubová věrnost

„Barcelonu miluji, chci v klubu zakončit kariéru.“ Tohle Messi v různých obměnách opakuje veřejně pořád. Klubu bude nadosmrti zavázaný za to, že mu po příletu z Argentiny věnoval maximální péči a pomohl mu až na úplný vrchol. Značka Barcelony neodmyslitelně patří k Messimu, stejné je to obráceně. Katalánský klenot navíc v profesionální kariéře nehrál na jiné adrese. Nakonec u něj může zvítězit oddanost. Než kvůli krátkodobé nespokojenosti měnit srdcový klub, bude lepší překonat problémy a těšit se na lepší zítřky.

Neotřesitelná pozice

Drobný ostrostřelec si v klubu vytvořil královskou postavení. Vedení udělá vše, jen aby muž s desítkou na zádech byl na Nou Campu spokojený.  V novém týmu by Messi začínal takřka od nuly, na chod klubu by rozhodně neměl takový vliv. Pokud momentálně existují nějaké třecí plochy, může je Barcelona vyřešit spíš tím, že propustí trenéra Enriqueho, než aby se klub zbavil takřka nedotknutelného hráče. Stačí si jen vzpomenout na příklad Zlatana Ibrahimovice. Jeden z nejlepších fotbalistů světa si s drobným technikem neporozuměl, výsledek přišel brzy. Zhrzený „Ibra“ se už po jedné sezoně pakoval na hostování a později na přestup do AC Milán.

Astronomická cena

Chelsea ve spolupráci s Adidasem možná sežene 7 miliard, obří cifra ale pořád nemusí stačit. Messi na jaře v Barceloně podepsal luxusní smlouvu platnou až do června 2018. Klub, který by ho z katalánské metropole chtěl získat, potřebuje ohromný balík. Messiho přestupová částka se odhaduje na 150 milionů eur. K tomu je nutné přičíst jeho obří plat. Klub potřebuje na jedinou sezonu 50 milionů eur. Předpokládaný pětiletý kontrakt s tím, že Messimu se odměna nebude dál zvyšovat, vyjde na 250 milionů. Sečteno, podtrženo. Dohromady 400 milionů eur, tedy zhruba 10,8 miliardy korun! Existuje vůbec klub, který by taková suma nepoložila? Navíc Barcelona má až do ledna 2016 zákaz nakupování hráčů, takže by v létě za Messiho nemohla sehnat náhradu. 

Fotbalisté Barcelony zůstanou v roce 2015 bez posil
Fotbalisté Barcelony zůstanou v roce 2015 bez posil

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud