8. června 2015 • 04:57

Konec oslav, Barcelona musí vyřešit otazníky. Vrátí se Guardiola?

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě včera křepčili s fanoušky na slavném Nou Campu. Důvodů bylo hned několik. Fotbalisté Barcelony získali v letošním ročníku treble, tedy trio vzácných trofejí (španělská liga, španělský pohár a Liga mistrů). Jenže nyní čeká katalánské mužstvo hned několik důležitých otázek. Vyřešit se musí volba nového prezidenta, nejisté je setrvání trenéra Enriqueho, po odchodu Xaviho se musí vybrat nový kapitán a otazník visí také nad složením kádru pro příští sezonu.



V lednu po porážce 0:1 se San Sebastiánem ztrácela Barcelona na první místo jeden bod. Tehdy držel všechny trumfy v rukávu hlavní konkurent Real Madrid. V klubu to vřelo a nikoho by snad ani nenapadlo, jak pohádkově může letošní sezona pro „Blaugranas“ skončit.

Trenér Luis Enrique po podzimní krizi vlil do týmu nový impuls. Messi a spol. opět začali pracovat na plné obrátky a vše se v lepší otočilo. Barcelona předskočila v tabulce Real. V poháru smetla Bilbao a v sobotu si v Berlíně došla pro pohár určený vítězi Ligy mistrů. V historii již popáté.

I přesto ale musí klub vyřešit hned několik nepříjemných problémů, které katalánský klub straší.

Bartomeu rezignuje, kdo bude prezidentem?

Hned prvním důležitým úkolem bude volba nového prezidenta. Současný Josep Maria Bartomeu v lednu s cílem uvolnit napětí v klubu vyhlásil předčasné volby. Původně se nový prezident měl volit až v příštím roce.

Španělská média už spekulují nad možnými variantami. Hlavním favoritem by mohl být Joan Laporta. Dvaapadesátiletý právník a bývalý politik v klubu působil v letech 2003 až 2010. Jeho hlavním volebním tahákem je slib, že do Barcelony zpátky přivede Pepa Guardiolu.

Kdo bude stát na lavičce?

Hned v první sezoně u týmu získal trenér Luis Enrique s fotbalisty Barcelony prestižní treble, když je po triumfu ve španělské nejvyšší soutěži a poháru dovedl v sobotním finále Ligy mistrů k výhře 3:1 nad Juventusem. Pětačtyřicetiletý kouč však navzdory úspěchu zatím neví, jestli bude v katalánském klubu pokračovat.

Ačkoliv má kontrakt do roku 2016 a hráči si jeho odchod nepřejí, bývalý hráč Barcelony své setrvání odmítl potvrdit. Navíc fanoušci jistě ještě v živé paměti mohou mít konflikt s Lionelem Messim, který se s koučem pohádal a jeden trénink dokonce i zmeškal.

Ohrozit by ho mohl i již zmiňovaný kandidát na prezidenta Joan Laporta, který si přeje návrat Pepa Guardioly. Ten je sice vázán v mnichovském Bayernu, ale už nyní na jaře se objevovaly spekulace, že by španělský kouč mohl změnit působiště.

Xavi na odchodu, kdo zdědí „céčko“?

Už v sobotu přivedl tým na trávník jako kapitán Andrés Iniesta. Dlouholetá opora Barcelony a dirigent její hry Xavi, už totiž nenastupuje obvykle v základní sestavě a navíc je na odchodu. Bývalý španělský reprezentant kývl na nabídku z Kataru.

Kdo zaujem jeho místo? Vedení by rádo například İlkaye Gündogana z Borussie Dortmund, ale problémem je roční zákaz přestupů. Nicméně klub může těšit, že náročná utkání zvládá i bez svého vůdce s číslem šest na zádech.

V záloze jeho místo obsadil Chorvat Ivan Rakitič a byl to právě on, kdo s Iniestou v Berlíně začal demolici Juventusu.

Opory odchází, nakupovat zatím nesmí

Xavi odešel s rodinou do Kataru, Dani Alves dosud nepodepsal nový kontrakt a v létě se může stát volným hráčem. Dost často se spekuluje, že Barcelonu opustí. Pro katalánský klub by to byla ztráta. Na jeho pozici by měla pouze odchovance Bartru. Pořizovat nové hráče totiž španělský klub smí až v lednu roku 2016. Stále totiž platí roční zákaz přestupů.

Barcelona tak smí pouze prodlužovat smlouvy se současnými hráči a přivádět zpět fotbalisty, kteří byli v jiných klubech na hostování. První posilou, která na Nou Camp v lednu dorazí bude záložník Sevilly Aleix Vidal, jenž se Barceloně upsal na pět let.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud