27. října 2017 • 21:21

Problémy v Barceloně. Klub ničí platy hvězd, na prodej nabízí pět hráčů

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná i to je jeden z důvodů, proč Barcelona při letním prchnutí Neymara do PSG tolik nekřičela. Rekordních 222 milionů eur (5,8 miliardy korun) se totiž náramně hodilo do klubové kasy. Jeden z nejslavnějších celků na světě ale stále nemá vyhráno – britský Daily Mail přinesl zajímavou finanční analýzu katalánského gigantu. Z ní vyplývá, že 84 procent rozpočtu padne na platy drahých hvězd a klubových zaměstnanců.



Výkonný ředitel Barcelony Oscar Grau ve středu prohlásil, že klub je připravený v zimě dotáhnout příchod Coutinha z Liverpoolu, který neklapl v letním transferovém období. Vedení má na něj připraveno 120 milionů euro (3,1 miliardy korun).

„Jsme připraveni ho v zimě koupit, případně jiného hráče, o kterého si vedení týmu řekne,“ prohlásil Grau. „Ale musíme tomu přizpůsobit i další věci. Když někdo přijde, zároveň to znamená, že někdo odejde,“ dodal i důležitou věc.

Tím nastínil, že finanční situace Barcelony není zdaleka tak růžová, jak by to po miliardovém zisku za Neymara mohlo vypadat. Ano, balík od PSG kasu zahojil, nicméně hlavní problém přetrvává. Barcelona dává extrémní obnos za platy, z celkového rozpočtu padne na mzdy klubových hvězd celých 84 procent.

Vrchní představitelé Barcelony se přitom tváří, že ekonomická situace vypadá skvěle. Grau oznámil rekordní příjmy za předešlou sezonu 2016/17, které dělaly 708 milionů eur (18, 41 miliardy korun). Klub díky tomu mohl postavit nový rozpočet na aktuální sezonu na 897 milionů eur (23,32 miliardy korun).

SESTŘIH LA LIGY: Atlético - Barcelona 1:1. Hosté poprvé ztratili, vyrovnával Suárez
Video se připravuje ...

Přes působivé výsledky může mít Barcelona kvůli struktuře svých výdajů i tak problémy. „Pokud Barcelona nesníží podíl výdajů za platy pod současných 84 procent, nemůže si dovolit podepsat Coutinha. Ani ve chvíli, kdy by ho Liverpool pustil zadarmo,“ tvrdí komentátor španělského listu El Mundo Deportivo Miguel Rico.  

Pokud Barcelona vytouženou hvězdu opravdu bude chtít podepsat, musí v zimě prodat až pět fotbalistů. Prvním na řadě je turecký záložník Arda Turan. Turecký záložník už byl na prodej v létě, nakonec se ale rozhodl zůstat. Smlouvu má až do roku 2020, v této sezoně ale zatím nehrál jediné utkání.

Dalším hráčem, kterého Barcelona nabízí, je Thomas Vermaelen. Belgický stoper kvůli zdravotním problémům čekal dlouhých 591 dnů, než poprvé vyběhl za katalánský klub do zápasu. 31letý hráč strávil minulou sezonu na hostování v AS Řím, kvůli chatrnému zdraví ale zvládl naskočit pouze do 12 utkání. Smlouvu má do léta 2019, Barcelona by se ráda zbavila jeho platu a pustila ho už v zimě. Dalšími borci k mání jsou záložník André Gomes, křídelník Aleix Vidal a útočník Pablo Alcacer.

Barcelona se navíc musí chystat na další obří výdaje. Nachystána je nová smlouva pro Lionela Messiho , který by jen za podepsání nového kontraktu měl inkasovat 90 milionů eur (2,34 miliardy korun).

Klub také hodlá investovat do rekonstrukce stadionu Nou Camp a jeho okolí, celková suma za renovaci se odhaduje až do výše 600 milionů eur (15,6 miliardy). Tady by zhruba polovinu nákladů měl částečně krýt nový sponzor, jehož jméno stadion ponese. 

SESTŘIH LA LIGY: Barcelona - Malaga 2:0. Sporný první gól i Iniestova paráda
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud