Jan Haitl
24. prosince 2017 • 04:40

Jde to i bez Neymara! Barcelona válí, pomohl nový kouč i jiný systém hry

Autor: Jan Haitl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odcházející Neymar. Stárnoucí opory v čele s Lionelem Messim. Nový trenér Ernesto Valverde bez zkušeností ve velkoklubu. Všechny tyto faktory naznačovaly před startem sezony scénář, v jehož řádcích se v souvislosti s Barcelonou zmiňovalo zklamání. Realita? Katalánský velkoklub vede ligu o čtrnáct bodů a svou hrou znovu baví fotbalový svět. Dokázal i to v sobotním El Clásiku, když na hřišti Realu vyhrál 3:0.



Minulá sezona pro ně nebyla úspěšná. V lize Barcelona skončila až za Realem, v Lize mistrů na finále nedosáhla a těšit se na konci mohla pouze z triumfu v domácím poháru. Zkrátka zklamání.

Do toho však přišel nový kouč Ernesto Valverde. Muž, který nikdy netrénoval žádný z top klubů. Nejvíce dal o sobě vědět během čtyřletého angažmá v Athletiku Bilbao.

Nikdo netušil, jak si poradí s obrovským tlakem. Přes léto mu navíc z kádru upláchl do Paříže Brazilec Neymar . Když se k tomu přidá letní propadák ve finále španělského Superpoháru, kde Katalánci dvakrát za sebou podlehli Realu 1:3 a 0:2, to nejsou před sezonou moc příznivé výsledky.

Srpnový zápas s „bílým baletem“ je však posledním utkáním, v němž katalánský klub prohrál. K sobotnímu El Clásiku už nastoupila jiná Barcelona. Sebevědomá. S rozestavením bez dvou klasických křídel, zato s obrovskou volností pro Lionela Messiho jakožto staženým útočníkem pod Luisem Suárezem na hrotu.

Argentinec se stahoval do hloubi pole, odkud zásoboval spoluhráče přesnými kolmicemi. Hosté tak často přepínali mezi rozestaveními 4–4–2 a 4–4–1–1.

Real Madrid - Barcelona: Gól! Po rychlém protiútoku poslal Barcelonu do vedení Luis Suárez
Video se připravuje ...

První hráč, který nasázel v El Clásiku 25 branek - Lionel Messi
První hráč, který nasázel v El Clásiku 25 branek - Lionel Messi

Barcelona se v prvním poločase soustředila hlavně na precizní defenzivu a protiútoky. A zkraje druhého poločasu se jí taktika vyplatila, když se po přečíslení v 54. minutě trefil Suaréz. Stejně jako při situaci předcházející penaltě, ze které zvýšil Messi na 2:0. Piqué z pozice středního obránce vyvezl balon z vlastní poloviny, zasprintoval až ke stoperům soupeře a z jeho práce následně těžil nehlídaný Suaréz.

Real Madrid - Barcelona: Carvajal dostal červenou za ruku ve vápně, Messi z penalty navýšil skóre
Video se připravuje ...

Oproti „letní“ Barceloně obrovský posun. Což katalánský klub potvrzuje během celé první poloviny soutěže. Valverde vede s Barcelonou ligu už o 9 bodů, před Realem dokonce o 14 a drží sérii 26 duelů bez porážky.

Z původně nepříliš známého trenéra se tak rázem stal uznávaný odborník, který Barcelonu neuvěřitelným způsobem oživil. Mužstvo má pod ním jasný řád, dodržuje taktické pokyny a umí reagovat na vývoj utkání.

„Valverde si zaslouží obrovské uznání... Po letním zemětřesení v kádru měl na tým obrovský vliv a Barcelona pod ním vypadá opravdu jednotně,“ uvedl například na Twitteru novinář BBC John Bennett.

Real Madrid - Barcelona: Po zpětném pasu Messiho propálil Navase střídající Aleix Vidal - 0:3
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud