9. ledna 2018 • 04:57

Co (ne)víte o Coutinhovi? S Neymarem chtěl do Realu, potkal i Stramaccioniho

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
  • Philippe Coutinho obleče dres Barcelony, kde hrál i jeho krajan a kamarád Neymar. Co o něm všechno (ne)víte?Philippe Coutinho obleče dres Barcelony, kde hrál i jeho krajan a kamarád Neymar. Co o něm všechno (ne)víte?FOTO: Koláž iSport.cz

    Stal se druhým nejdražším fotbalistou planety, v Barceloně si díky novému kontraktu vydělá miliony eur. Přesto se v případě Philippa Coutinha nejedná o namistrovaného frajírka. Brazilský záložník je naopak skromným člověkem se silným vztahem k rodině a víře. Jeho kariéra od mládí běží vedle slavnějšího a dražšího krajana Neymara, se kterým jsou velcí přátelé. Co všechno (ne)víte o pětadvacetiletém Brazilci?

  • Začínal jako výtečný futsalista

    Coutinho vyrostl jako desítky jiných brazilských hráčů. S fotbalem začínal v chudinských favelách na okraji Ria de Janeira, vyrůstal v rodině se skromným rozpočtem. Fotbal se učil od staršího bratra – hrál všude, kde se dalo, nejvíc mu učaroval futsal, který vznikl z pouličního fotbalu.

    Coutinho v něm vždy vynikal, právě ve zmenšené verzi klasického fotbalu se rozvíjely jeho současné přednosti – vynikající hra na malém prostoru, dribling, cit pro rychlé narážečky, schopnost bleskového zrychlení a kontrola balonu. Přesně takhle začínal i Neymar, nejdražší hráč planety.

  • Jako mladík chtěl s Neymarem do Realu

    Brazilští reprezentanti Coutinho s Neymarem v době, kdy oblékali dres výběru do šestnácti letFoto Twitter

    Brazilští reprezentanti Coutinho s Neymarem v době, kdy oblékali dres výběru do šestnácti let. Oba tehdy snili o přestupu do Realu MadridFoto Twitter

    S Neymarem sice každý nastupovali v Brazílii za jiné kluby, vzhledem ke stejnému ročníku narození (1992) se ale často potkávali v mládežnických reprezentacích. Tam se sblížili, šlo jim to spolu na hřišti a kamarádili se i mimo trávník. Před deseti lety na soustředění brazilské reprezentace vznikla vtipná společná fotografie, když obě vyrůstající hvězdy poskytovaly interview.

    Jako mladí puberťáci s vtipnou vizáží svorně prohlásili, že jejich cílem je Real Madrid. Nakonec oba navlečou dres největšího španělského konkurenta, i když ne ve stejný čas. Nadále se velmi respektují – Neymar si Coutinha přál k sobě do PSG, od francouzského mistra také dostal nabídku. Pětadvacetiletý Brazilec nakonec s díky odmítl a oblékl dres Neymarova předchozího působiště.

  • V Interu ho vedl mladý Stramaccioni

    Sparťanský trenér Andrea Stramaccioni při utkání s LibercemFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Po příchodu do Evropy měl Coutinho „štěstí“ na mladé trenéry. V Interu Milán se potkal s tehdy 37letým Andreou Stramaccionim, současným trenérem Sparty. Během jeho hostování v Espaňolu Barcelona trénoval pod 40letým Mauriciem Pochettinem, dnes koučem Tottenhamu. V Liverpoolu ho vedl taktéž 40letý Brendan Rodgers. Jeho posledním koučem u „Reds“ byl energický Jürgen Klopp, který loni v létě oslavil padesátiny.

  • Podílel se na zaplacení přestupu do Barcelony

    Brazilský reprezentant Philippe Coutinho ve chvíli, kdy se jako nová posila představuje fanouškům BarcelonyFoto ČTK

    Coutinho po přestupu do Barcelony moc toužil. Už v létě žádal vedení Liverpoolu, aby ho do katalánské metropole pustilo. Anglický celek ale chtěl svou hvězdu udržet a šponoval cenu. Touha brazilského záložníka nezmizela. V zimě poslal vedení Liverpoolu email, kde znovu žádal o přestup. Finanční představy klubů se ale pořád lišily. Liverpool požadoval sumu 142 milionů liber, tolik ale Barcelona platit nechtěla. Podle britského deníku Times nakonec sám hráč souhlasil s tím, že zaplatí s přestupové sumy 11,5 milionu liber, aby se z Anglie pomohl vykoupit.

  • Skromnost, pokora a tvrdá práce bez alkoholu

    Brazilský reprezentant Philippe Coutinho ve chvíli, kdy se jako nová posila představuje fanouškům BarcelonyFoto ČTK

    Coutinho je velký talent, který své úspěchy vydřel tvrdou prací. Nepije alkohol, je hluboce věřícím křesťanem a drží si silné pouto na rodinu. Na rozdíl od jiných fotbalistů neplní stránky bulvárních deníků a nemotá se do žádných skandálů. Už od 14 let se pohyboval v brazilských reprezentačních výběrech a platil za jednoho z nejlepších ofenzivních záložníků v zemi. V šestnácti ho podepsal Inter Milán, v osmnácti letech se definitivně přesunul do Evropy. Nyní, o sedm let později, ho čeká největší výzva kariéry, tedy uspět vedle Messiho, Suáreze, Iniesty a dalších katalánských hvězd.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud