Jonáš Bartoš
9. ledna 2018 • 11:30

Coutinhova pozice v Barceloně. Uleví kapitánovi, dva hráči jsou na odchodu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všichni v klubu o jeho příchod moc stáli a usilovně na něm pracovali. Stejně tak samotný fotbalista, který sám už od léta žádal v Liverpoolu o povolení k transferu. V pondělí se vložené úsilí stalo realitou. Philippe Coutinho je hráčem Barcelony, kde si od něj slibují velké věci. Jaké plány s ním má trenér Ernesto Valverde?



Druhý nejdražší fotbalista planety přichází především jako hráč, který má v delším horizontu nahradit Andrése Iniestu . Kapitána, hlavní postavu týmu a vedle Lionela Messiho stěžejní postavu všech velkých úspěchů poslední dekády.

Iniesta má na hru Barcelony pořád zásadní vliv. Jenže v květnu oslaví už 34. narozeniny. Věk, jak poznává například Zlatan Ibrahimovic v Manchesteru United nebo hokejová legenda Jaromír Jágr  v Calgary, donekonečna obelhávat nelze.

Španělský středopolař odehrál v aktuální sezoně dvacet zápasů, ale jen jednou vydržel celé utkání. Ve svém věku už nezvládne naplno devadesát minut a potřebuje víc času na odpočinek.

A také kvůli tomu se nyní do akce hlásí Philippe Coutinho. Mimořádně kvalitní brazilský technik má Iniestovi ulevit. Především půjde o zápasy v lize - Ligu mistrů na jaře za Barcelonu kvůli účasti s Liverpoolem hrát nemůže, ale v souboji se španělskými týmy to má být on, kdo vytvoří potřebný servis pro Lionela Messiho.

Šéfové Barcelony mají za to, že Coutinho je schopný předvádět stejně kvalitní výkony jako týmový kapitán. Když tedy naskočí brazilský technik za odpočívajícího Iniestu, neměl by v obrazu hry být znatelný rozdíl.

"Ani Messi nemůže sám zvládat úplně všechno. Přítomnost zdravého a připraveného Iniesty stále dělá ve hře Barcelony obrovský rozdíl v tom, aby rozbíjela připravené obrany všech soupeřů," píše v komentáři pro britskou BBC španělský novinář Andy West.

"Coutinhův příchod znamená, že Iniestu může klub v lize víc šetřit, aniž by utrpěla celková kvalita hry Barcelony. Kapitán týmu pak bude mít víc energie pro klíčové zápasy na evropské půdě," dodává španělský odborník.

SESTŘIH LA LIGY: Real Madrid - FC Barcelona 0:3. Messi zastínil Ronalda, připsal si 1+1
Video se připravuje ...

Koho ohrožuje? Mluví se také o Rakitičovi

V jarní části se Coutinho bude postupně zapracovávat do sestavy, zvykat si na herní systém a na spolupráci s Messim. Jako spojka mezi útokem a zálohou perfektně sedí do nového rozestavení, které v Barceloně zavedl trenér Ernesto Valverde.

Po odchodu Neymara častěji využívá schémea se čtyřmi záložníky a na hrotu nechává jen dvojici Messi, Suárez . Tento systém pomohl výrazně vylepšit i barcelonskou defenzivní činnost, kde nyní zbývá víc hráčů do obranného postavení.

Coutinhův příchod ale neslaví celá kabina se šampaňským v ruce. Brazilský reprezentant ohrožuje pozici ostatních hráčů. Hodně se mluví o Ivanu Rakitičovi. Chorvatský ofenzivní záložník tuší, že v nové konkurenci mu může ubýt prostor na hřišti. Devětadvacetiletý hráč už má podle španělských médií tři nabídky - od Juventusu, Arsenalu a Liverpoolu.

Vedle Rakitiče kabinu Barcelony nejspíš opustí Arda Turan. Angažmá turecké modly, který přestoupil jako velká posila v létě 2015 z Atlétika Madrid, dopadá fiaskem. V Barceloně je nechtěným hráčem a v lednu by měl zamířit do Basaksehiru Istanbul. Turecký vicemistr má za třicetiletého záložníka zaplatit zhruba pět milionů eur (asi 128 milionů korun).

"Přestože jsme se na mnoha věcech v zásadě domluvili, ještě zbývá udělat několik dalších kroků. Jednáme s hráčovým agentem a představiteli Barcelony. Doufám, že vše dotáhneme do úspěšného konce," uvedl šéf Basaksehiru Göksel Gümüsdag.

Turan do Barcelony přestoupil v létě 2015 z Atlética Madrid za 34 milionů eur, ale kvůli tehdejšímu trestu FIFA mohl nastoupit až o půl roku později. Ofenzivní záložník si nedokázal vybojovat pevné místo v základní sestavě a v 53 soutěžních zápasech vstřelil 19 gólů. V této sezoně Turan ještě neodehrál ani minutu.

Brazilský reprezentant Philippe Coutinho ve chvíli, kdy se jako nová posila představuje fanouškům Barcelony
Brazilský reprezentant Philippe Coutinho ve chvíli, kdy se jako nová posila představuje fanouškům Barcelony

El Clásico jinak! Podívejte se na unikátní záběry z bitvy Realu s Barcelonou
Video se připravuje ...

SESTŘIH Premier League: Bournemouth - Liverpool 0:4. Řádili Brazilci, hosté už jsou čtvrtí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud