10. ledna 2018 • 04:30

Stramaccioni vzpomíná: Coutinha jsme prodat museli, jsme v kontaktu

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teď drží otěže pražské Sparty, ještě v sezoně 2012/13 ale Andrea Stramaccioni koučoval slavný Inter Milán. Na San Siru vedl třeba klubové legendy Javiera Zanettiho a Estebana Cambiassa, horkou hlavu Antonia Cassana nebo nizozemského špílmachra Wesleyho Sneijdera. A jeho tréninky zažil i Philippe Coutinho, který před pár dny přestoupil do Barcelony za částku, která se může vyšplhat až na 142 milionů liber. To Inter jej tehdy na Anfield pustil za zlomek, 8,5 milionů liber. Právě na rozhodnutí vzdát se brazilského talentu Stramaccioni vzpomněl pro magazín Panorama.



Philippe Coutinho přišel do Interu v roce 2010, jako osmnáctiletý mladíček, kterého tehdejší trenér Rafael Benitez nazval budoucností klubu. Jenže všechno bylo jinak. Mladý brazilský šikula odehrál pár zápasů, sezonu 2011/12 strávil na hostování v Espanyolu Barcelona a po dalším půl roce v Miláně se pakoval do Liverpoolu.

"Začal velmi dobře, ale na jeho místě byla velká konkurence, hrál tam Wesley Sneijder," vzpomněl současný kouč Sparty. "Nabídce Liverpoolu se těžko říkalo ne, nakonec rozhodlo to, že Coutinho do Anglie moc chtěl."

"Museli jsme tehdy vyrovnat rozpočet. Rozumněl jsem tomu a respektoval jsem rozhodnutí tehdejších ředitelů klubu, i když s těžkým srdcem," přiblížil finanční důvody přestupu Stramaccioni. Jinak, než potřebou zisku, si nelze vysvětlit ani to, že jen pár dní po Coutinhovi se ze San Sira poroučel i jeho hlavní konkurent Wesley Sneijder. Ten navlékl dres Galatasaraye Istanbul.

Philippe Coutinho v dobách, kdy ještě hrál za Inter Milán
Philippe Coutinho v dobách, kdy ještě hrál za Inter Milán

"Nikomu ten přestup nedělal radost, protože jsme všichni věděli, že Philippe je skvělý kluk s ohromným potenciálem. Jsme spolu stále v kontaktu. Kromě výborné techniky na hřišti se vyznačuje i velkou skromností a pracovní morálkou," pochválil svého bývalého svěřence Stramaccioni. "Pořád je s dívkou, po jejímž boku vyrůstal, a ta mu pomohla, aby i přes všechnu slávu zůstal stejným klukem, jakým byl, když Brazílii opouštěl," dodal.

Že se brazilský šikula přesunul do jednoho z největších týmů na světě italského kouče nikterak nepřekvapuje. "V Premier League se hodně zlepšil, navíc hraje pravidelně za reprezentaci. Zasloužil si jít do top klubu. Zapracoval na svých slabých stránkách, je víc hladový po gólech, víc si hraje s míčem" řekl magazínu Panorama 42letý trenér.

Rozhodnutí Interu zbavit se mladého klenotu přišlo při Coutinhově přestupu do Barcelony několikrát na přetřes. Milánský klub si totiž neprosadil klauzuli o procentuálním zisku z dalšího prodeje, z potenciálních 142 milionů liber (4 miliard korun), na které se Brazilcova cena může vyšplhat, tak neuvidí ani pětník.

SESTŘIH Premier League: Leicester - Liverpool 2:3. Drama pro hosty, Vardy nedal penaltu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud