8. března 2018 • 14:45

Nejstarší španělský fotbalový klub Huelva se prodali za 1 euro!

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapomeňte na Barcelonu nebo Real Madrid. Nejstarším fotbalovým klubem ve Španělsku je Recreativo Huelva a jeho cena byla vyčíslena na 1 euro! Za takovou sumu si jej koupila společnost Eurosamop. Hodnotu klubu srazily především dluhy ve výši 193 milionů korun, ale velké milosrdenství prokázalo město Huelva, které dluhy smazala. Posléze se našel kupec za symbolické jedno euro. Takže 128letá historie se může psát i nadále.



Recreativo Huelva se momentálně plácá až ve třetí lize, ale zažilo i mnohem lepší časy. Třeba během tříletky v letech 2006 až 2009 ve španělské nejvyšší soutěži. Hned po postupu v roce 2006 dokázali jeho hráči noráčka senzačně porazit Real Madrid na slavném Santiago Bernabeu 3:0, a to za tehdejší Galacticos nastoupili Ronaldo, David Beckham, Raúl či Roberto Carlos. Nováčkovskou sezonu dotáhla Huelva na fantastickém osmém místě.

Jenže poté šlo všechno z kopce. Klub, jehož barvy hájili hráči jako Santi Cazorla nebo nynější kapitán Manchesteru United Luis Valencia, se ještě ve druhé sezoně dokázal udržet mezi španělskou elitou. Ta třetí už ale znamenal sešup o patro níže. O šest let později bylo ještě hůř, to když Recreativo sestoupilo až do třetí ligy.

S postupným pádem klesala i hladina finančních zisků a narůstaly dluhy, které se vyšplhaly až na zhruba 200 milionů korun.

Hráč Recreativa Huelva s míčem
Hráč Recreativa Huelva s míčem

Záchrannou ruku před zánikem podalo Huelvě samo město. Zavázalo se smazání dlužné částky, a kvůli tomu společnost Eurosamop klub koupila doslova za pakatel. Jak jinak označit jedno euro?

Takže Recreativo, jenž bylo založeno 23. prosince 1889 a minulý rok oslavilo 128. výročí svoji historii píše dál.

Podobný pád není ve Španělsku ojedinělý. Pamatujete si na Hercules v sezoně 2010/2011? Senzační nováček si do týmu přivedl hráče jako David Trezeguet nebo Royston Drenthe, ve druhém zápase v sezoně senzačně vyloupil Nou Camp 2:0. Poté dokázal porazit ještě Sevillu, ale ještě tutéž sezonu sestoupil. Nyní se nachází podobně jako Huelve ve třetí lize.

Stejný osud potkal Mallorcu, která v nejvyšší soutěži odehrála 26 sezon, dokázala vyhrát Španělský pohár (2003) v němž porazila právě Recreativo Huelva. Dále pak Španělský Superpohár (1998) a vrcholem byla účast ve finále Poháru vítězů pohárů (1999), kde ostrovní klub podlehl Laziu 1:2, když vítěznou branku Římanů vstřelil Pavel Nedvěd. Aktuálně se klub, jenž vychoval jednu z vycházejících hvězd Realu Madrid Marca Asensia nachází také ve třetí lize. Nicméně deset kol před konce vévodí s osmibodovým náskokem tabulce a míří za postupem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud