22. dubna 2018 • 15:00

Neodcházej, prosí Barcelona císaře Iniestu. Kývne na Čínu i kvůli vínu?

Autor: Vladimír Formánek, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělská média velebí po sobotním finále poháru hvězdného Andrése Iniestu, pro nějž bylo drtivé vítězství 5:0 nad Sevillou možná posledním zápasem o titul v dresu Barcelony. Brzy čtyřiatřicetiletý záložník se na zisku Královského poháru podílel gólem a opět zářil ve středu pole. Po sezoně nejspíš odejde do Číny, což by měl potvrdit příští týden. Na čínské trávníky ho láká i možnost rozšířit své podnikání s víny na tamní ohromný trh, což mu má smlouva na Dálném východě garantovat.



" Iniesto , neodcházej!" vyzval kapitána Barcelony madridský deník AS na titulní straně svého nedělního vydání. Další list z hlavního města Marca zase označil Iniestu za "posledního císaře".

Iniesta jako jeden z hlavních strůjců úspěchů Barcelony v poslední dekádě podepsal v katalánském velkoklubu doživotní smlouvu. Spekuluje se však o tom, že na závěr kariéry přijme lukrativní nabídku na tříletý kontrakt z čínského Čchung-čchingu. "Své rozhodnutí oznámím příští týden," řekl pouze k tématu.

"Jak nádherné je Iniestu sledovat hrát. Převzal pohár z králových rukou, zvedl ho a všichni jsme se sami sebe ptali, proč by měl odcházet," napsal deník AS.

Nejlepší hráč Evropy za rok 2012 byl několik minut před koncem vystřídán a při odchodu z trávníku se dočkal aplausu nejen z barcelonského sektoru, ale i od fanoušků Sevilly. Když pak z lavičky sledoval závěr zápasu, leskly se mu v očích slzy.

"Odehrává se toho uvnitř mě strašně moc. Hodně pocitů, hodně let... Jsem rád, že jsem dokázal nakreslit tenhle obraz. Ale nejšťastnější jsem z toho, že jsme získali tuhle trofej. Fanoušci si to zasloužili za to, co se stalo v Římě," připomněl Iniesta nečekané vyřazení Barcelony ve čtvrtfinále Ligy mistrů s AS Řím.

Rodák z města Fuentealbilla přišel do Barcelony ve 12 letech a klub už od té doby neopustil. Na Camp Nou získal šest triumfů ve Španělském poháru, čtyři prvenství v Lize mistrů a osm mistrovských titulů, přičemž devátý bude moci přidat už za týden, pokud jasně vedoucí Barca vyhraje na hřišti La Coruni.

Iniesta se stal španělským hrdinou díky vítěznému gólu ve finále mistrovství světa v roce 2010, vedle toho má ve sbírce dva evropské tituly z let 2008 a 2012. "Ať žije král. Ze zápasu se stala pocta Iniestovi, jenž zažil vysněné loučení," napsal dnes barcelonský list Diario Sport.

Poklonu svému svěřenci vysekl i trenér Ernesto Valverde. "Když jsem byl hráč, dal bych ruku za to, abych uměl něco z toho, co umí on. Uvidíme, co se stane," řekl k možnému odchodu svého klíčového hráče. "Andrés je ten, kdo se musí rozhodnout a sdělit to," uvedl kouč Barcelony. "Má tu doživotní smlouvu a je na něm, kdy ji ukončí," přidal prezident klubu Josep Bartomeu.

Andrés Iniesta slaví se spoluhráči z Barcelony zisk Španělského poháru
Andrés Iniesta slaví se spoluhráči z Barcelony zisk Španělského poháru

Iniesta myslí na Čínu i kvůli svému podnikání

Přesto vše nasvědčuje tomu, že po sezoně se Iniesta přesune z Barcelony do Číny, kde si ročně přijde na 26 milionů liber (755 milionů korun). Součástí dohody je také rozšíření obchodu s vínem na Dálný východ, kterému se agilní záložník tolik věnuje.

Třiatřicetiletý záložník Barcelony si současně přijde na 196 500 eur (necelých 5 milionu korun), ročně si vydělá bezmála 260 milionů korun. V Číně, kam má namířeno, dostane smlouvu na 755 milionů korun, třikrát tolik co má nyní. Nejlépe placený fotbalista v Evropě je Lionel Messi s ročním příjmem necelých 842 milionů korun.

Iniesta zároveň myslí i na mimofotbalovou budoucnost, pustil se do podnikání s vínem. V roce 2010 rozjel vlastní vinařství Bodega Iniesta v rodném městě Fuenteabilla. Součástí dohody v Číně je i pomoc tamního prostředí pro expandaci jeho značky na lukrativní trh Dálného východu. Očekává se, že v příštím roce jeho podnik vyveze až dva miliony lahví vína.

Iniesta není prvním fotbalistou, který pomocí svých financí z fotbalu chce rozjet vlastní byznys. Ukázkovým příkladem, komu se to povedlo, je Rio Ferdinand. Dlouholetá opora zadních řad Manchesteru United ještě během aktivní kariéry stihl rozjet svojí restauraci v centru Manchesteru. Mimo to si také navrhl oděvní značku Rio Five. Známé jsou především jeho kšiltovky s pětkou na erbu.

Z českého prostředí lze zmínit Dominika Haška . Legendárního hokejového brankáře, který ale svým prvním podnikáním prodělal ve firmě Dominator 80 milionů korun. Nyní se snaží prosadit na trh s nápoji pomocí značky Smarty.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud