Jonáš Bartoš
30. dubna 2018 • 04:57

Po strašlivém startu titul. Jak fenomén Barcelona dokráčel k triumfu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po roční odmlce jsou ve Španělsku opět za krále! Fotbalisté Barcelony v neděli tři kola před koncem soutěže zpečetili zisk ligového primátu, který si berou od loňského šampiona z Realu. Katalánský obr uzavírá na domácí půdě úžasnou sezonu, ve které mimo jiné stanovil rekord v ligové neporazitelnosti. Zisk ceněného double (spolu s výhrou ve Španělském poháru) kazí čtvrtfinálová kaňka po vyřazení z Ligy mistrů, nicméně Messi a spol. rozhodně mají co slavit. Přitom na startu sezony by si na partu kolem argentinského fenoména málokdo vsadil…



„Poprvé za devět let, co v klubu jsem, cítím, že jsme horší než Real,“ nešetřil kritikou obránce Barcelony Gerard Piqué po prohrané odvetě finále španělského Superpoháru. To se psala polovina srpna, v katalánské metropoli vrcholila turistická sezona. Jenže jako turisté si na hřišti možná připadali samotní hráči.

Dvě prohry po vyčpělých výkonech od největšího rivala hodně bolely. Mužstvo se navíc vzpamatovávalo z nečekaného úprku hvězdného Neymara , kterého zlákaly miliony od šejků z PSG. Zkrátka všechno špatně, vyhlídky do nové sezony nic moc.

SESTŘIH LA LIGY: La Coruňa - FC Barcelona 2:4. Messi hattrickem vystřílel jistotu titulu
Video se připravuje ...

Barcelona se ale poučila a hráči na šeredný start sezony zareagovali nejlepším možným způsobem. Těžká deka, pod kterou se parta kolem Messiho , Iniesty a Piquého ocitla, nakonec nastartovala výjimečnou jízdu. Mužstvo se semklo a začalo vyhrávat. Pořád, prakticky týden co týden. Uzmout tři body do kapsy, plácnout si a jít na další zápas. Od dvou bolavých zásahů od Realu mužstvo zažilo hořkost z porážky už jen dvakrát – v lednu v poháru při městském derby na Espanyolu (0:1) a při výprasku ve čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů s AS Řím (0:3).

Na mužstvo hodně zapůsobil nový trenér Ernesto Valverde, nepříliš známý odborník, který nastoupil po vyčerpaném Luisi Enriquem. Významně vylepšil defenzivu, především Piqué s Umtitim utvořili šlapající stoperskou dvojici. S Neymarovým odchodem se vypořádal tak, že mužstvo naučil systém se dvěma útočníky, opřel se o mimořádné schopnosti Lionela Messiho a Luise Suáreze .

Vítězové Španělského poháru za sezonu 2017/2018, tým Barcelony
Vítězové Španělského poháru za sezonu 2017/2018, tým Barcelony

Po dvou „výchovných“ fackách od Realu nastartovali „Blaugranas“ v lize úchvatnou sérii. V neděli na hřišti La Coruni odehráli 34. zápas bez porážky. Už ve 32. kole proti Valencii (2:1) stanovili nový rekord soutěže, když zvládli 39. ligový zápas, aniž by ze hřiště odcházeli jako poražení. Překonali dosavadní primát San Sebastianu z let 1979-1980. Navíc stále mohou dojet celý ročník La Ligy bez jediné porážky. To je počin, který se ve Španělsku nepodařil už 86 let. V moderní éře, kdy týmy odehrají v sezoně přes třicet zápasů, k takové sérii nedošlo vůbec nikdy.

V aktuální sezoně neporazitelné monstrum táhne dvojice Messi, Suárez. Zatímco v Realu Madrid se Cristiano Ronaldo rozjížděl i kvůli pětizápasové stopce pomaleji, hvězdná dvojka nesundala nohu z plynu. Messi je s 32 góly aktuálně nejlepším střelcem soutěže, Suárez třetí s 23 zásahy na kontě. Dohromady nastříleli 55 branek z celkových 87, které Barcelona v probíhající soutěži zvládla. Vliv hvězdného dua je evidentní.

Šéfové Barcelony si teď jistě otevřou šampaňské, přesto najdou v bublinkách hořkou příchuť. Se všemi pořádně zacloumala ztráta v Lize mistrů, kde Barcelona promrhala čtvrtfinálovou odvetu s AS Řím a šokujícím způsobem přišla o možnost uzmout i třetí trofej. Teprve v tom případě by sezona vypadala dokonale.

„Moc si vážíme toho, jak se nám v lize daří. Ukazuje se, že pracujeme správně. Ale nesmíme přestat a pokračovat dál,“ prohlásil kouč Ernesto Valverde ve chvíli, kdy Barcelona stanovila nový rekord neporazitelnosti. Sám si moc dobře uvědomuje, že jakékoliv škobrtnutí se v katalánské metropoli neodpouští. Ač slaví s týmem double, kvůli výplachu v Lize mistrů se dokonce mluvilo o jeho propuštění. 

Přesto lze před dominancí Barcelony smeknout klobouk – sezonu pořád může skončit jako neporažený ligový tým, mít ve svých řadách nejlepšího střelce i gólmana soutěže a navíc dvakrát porazit Real, pokud v neděli zvládne druhé ligové El Clásico.  

Španělští šampioni ziskem titulu uzavírají jednu velkou éru. Sbohem řekl Andrés Iniesta, kapitán a lídr, který spolu s Messim mužstvo táhl v poslední veleúspěšné dekádě. „Byl to nejdůležitější hráč Barcelony od roku 2004, kdy se stal členem prvního týmu,“ vzdal hold loučící se legendě prezident klubu Josep Maria Bartomeu.

Čísla mistrovské Barcelony

41 - tolik zápasů po sobě neprohrála v lize Barcelona. Překonala historický rekord Realu Sociedad z let 1979-1980. 
55 - tolik branek v lize nastřílela útočná dvojice Lionel Messi, Luis Suárez. Argentinský mág vede tabulku střelců La Ligy s 32 zásahy. 
11 - o tolik bodů vede Barcelona tři kola před koncem ligu. Mužstvo má navíc k dispozici dohrávku 34. kola s Villarrealem
 4 -  pouze tolik zápasů prohrála v aktuální sezoně Barcelona. Dva v Superpoháru s Realem (1:3, 0:2), v ligovém poháru s Espaňolem (0:1), v Lize mistrů s AS Řím (0:3)
 21 - tolik branek inkasovala Barcelona v ligovém ročníku. Lepší je pouze Atlétiko Madrid (18).

SESTŘIH LA LIGY: Barcelona - Leganés 3:1. Rozhodl Messiho 40. hattrick
Video se připravuje ...

SESTŘIH LA LIGY: Barcelona – Bilbao 2:0. Domácí míří za titulem
Video se připravuje ...

SESTŘIH LA LIGY: Barcelona - Alaves 2:1. Messi rozhodl z přímého kopu
Video se připravuje ...

SESTŘIH LA LIGY: Real Sociedad - Barcelona 2:4. Skvělý obrat! Messi vymetl šibenici z přímáku
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud