28. srpna 2018 • 18:14

Pozor, pálí Ramos! Kapitán Realu ve Španělsku vládne, předčil ho jen Messi

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Realu Sergio Ramos… Cože? Že vám to neštymuje? Ne, kapitán madridského celku skutečně nemění svoji pozici, ale před několika lety, když s fotbalem začínal, hrával právě v útoku. Ofenzivní choutky však v 32letém obránci zůstaly. I proto se může nyní pyšnit statistickým primátem, že jako jediný obránce v historii La Ligy skóroval v patnácti sezonách po sobě. Z aktivních hráčů něco podobného dovedl pouze Lionel Messi. O to pikantnější je, že mimořádnou 56. trefu vsítil Ramos v neděli z penalty kopem à la Antonín Panenka.



Málokdo si toho všimne, jeho hlavní náplní na hřišti je gólům zabraňovat, než je střílet. Ale statistiky 32letého španělského obránce Sergia Ramose nejsou vůbec špatné. V dosavadních 432 ligových zápasech vsítil 56 branek.

Nikdo z obránců v 21. století se nemůže takovou produktivitou chlubit. Kde se bere Ramosovo kouzlo? Jako malý kluk začínal s fotbalem v útoku. Po přechodu do mládežnického systému Sevilly však začal putovat sestavou. Z křídla se z něj stal záložník a zakotvil až na pravém kraji obrany, kde na delší čas zůstal. Až po několika letech v Realu se z něj stal stoper.

Čím dál od branky soupeře se v sestavě posouval, tím větší hlad po gólech měl. „Mám v sobě duši střelce,“ prohlásil o sobě kdysi. Jeho přímé kopy obdivovali fanoušci už v dresu Sevilly.

K tomu má navíc Ramos patent na důležité branky. Dva klíčové góly v semifinále Ligy mistrů proti Bayernu v roce 2014, či pozdější vyrovnávací trefu z 93. minuty ve finále proti Atlétiku Madrid budou mít příznivci královského klubu na vždy ve svých vzpomínkách.

Zpátky však k Ramosovým číslům. Svůj střelecký účet si otevřel v 18 letech na podzim 2004 a poslední branku přidal v neděli, když úspěšně proměnil penaltu proti Gironě na způsob Antonína Panenky. Real vyrovnal na 1:1 a poté přidal katalánskému soupeři ještě další tři branky.

VIDEO: Ramosova penalta na způsob Antonína Panenky proti Gironě

Momentálně jej dělí čtyři sezony od toho, aby vyrovnal španělský rekord mezi všemi hráči v poli. Ten drží Piru Gaínza, který se střelecky prosadil mezi lety 1940 až 1959. Ramos je zároveň 13. nejlepším střelcem mezi aktivními hráči La Ligy.

„Kdyby hrál útočníka v jakémkoliv klubu, jsem si jistý, že dá 20 gólů za sezonu,“ řekl o něm během minulé sezony spoluhráč Lucas Vázquez. „Má speciální dar na to, aby každou situaci vyřešil správně. Vůbec o sobě nepochybuje,“ dodal.

O tom, že Ramos může pomýšlet na dosažení celkového rekordu, rozhodl paradoxně i odchod Cristiana Ronalda do Juventusu. Byl to totiž portugalský kanonýr, kdo v Realu zahrával penalty a přímé kopy. Nyní se o ně dělí celý tým. Nový kouč Julen Lopetegui speciální exekutory neurčil, a tak už dvě penalty v této sezoně Ramos proměnil. Tu druhou proti Gironě už přenechal Karimovi Benzemovi .

„Já jsem teď první volbou, Karim druhou,“ vysvětlil Ramos po zápase.

Pokud však v kádru Madridu vydrží i příští rok a naskytne se opět podobná příležitost, jistě jí nepohrdne. Střelecký primát je pro španělského stopera víc než lákavý.

Sergio Ramos je pro Real lídrem v obraně a občas i při střílení důležitých branek
Sergio Ramos je pro Real lídrem v obraně a občas i při střílení důležitých branek

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud